Andımız'ı bırakın çöküşe bakın - SİNAN ÖZKAR

Kimse şüphe duymasın Türküm, doğruyum, çalışkanım, küçüklerimi sever büyüklerimi sayarım - Sinan Özkar, Konuk Kalem köşesinin konuğu...

17 Kasım 2018 10:24
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Başlık bana ait değil, Cumhuriyet Gazetesi’nin yazarlarından Figen Atalay’ın yazısının başlığı.
Kimse şüphe duymasın Türküm, doğruyum, çalışkanım, küçüklerimi sever büyüklerimi sayarım. Ben bunları her sabah Andımız’ı bağırarak öğrenmedim. Hatta üzerimde –üzerimizde- hiçbir etkisi-  yoktur; diğer çocuklarla birlikte. Biz bunları öğrendik, ancak Andımız sayesinde değil. İyi kötü çağdaş bilimsel eğitimin ucundan tutunabildiğimiz ölçüde öğrendik. Yaşadığımız topluma yabancılaşmadan, insanları severek öğrendik. Okul eğitimi dışında, bir gereklilik olarak hissettiğimiz okuma alışkanlığımız, yeni şeyler öğrenme ihtiyacı duymamız sayesinde öğrendik.
Açık net bir şey söyleyeyim; Andımız’ı bağırmamız bize hiçbir şeyi öğretmedi. Yazın sıcağında, kışın soğuğunda bir an önce bitse de sınıflara girsek diye, acı –ürperten- bir duygu bıraktı. Ülkemiz son günlerde öyle bir hale geldi ki, neredeyse Andımız varsa eğitim ve ülke düze çıkacak, her yer yurtsever insanlarla dolacak. Olmuyor, yıllarca okundu bir ölçün, karşılığı nedir? Var mıdır? Ülke gündemini sığlaştırmada son derece mahir olanlar, toplumun önüne Andımız’ı attı, bu topla oyalanmaya başladı geniş çevreler.
Hükümet eğitim konusunda sınıfta kaldı, çift dikiş yaptı, belgelendi. Bir çoğunuz “belgelenme”yi bilmez. Seksenden önce ortaöğretimde üst üste sınıfta kalırsanız “belgelenirdiniz” yani elinize durumunuzu gösterir bir “tastikname” verilirdi. Bununla bir yıl boyunca tamirhanede çıraklık yapar, sağda solda sürünür; ya aklınızı başınıza alır okurdunuz ya da okul dışı işlere devam ederdiniz. (Şimdi istediğiniz kadar çakın, belgelenmezsiniz) Hükümet eğitim konusunda belgelenmiş, tastikname almıştır. İşi ehline bırakmasının zamanı gelmiştir. Ancak, yasama çoğunluğu ve yürütme erkinde, böyle bir düşünce ve düzenleme iradesi bulunmamaktadır.
Çünkü çağdaş bilimsel eğitimin istenilmemekte olduğu gibi bir düşünceye sahip olduk; yılların söz ve uygulamalarına bakarak. Acilen! Okul öncesinden başlayarak, ilköğretim, orta öğretim, mesleki eğitim, lisans ve üstü eğitimle ilgili tedbirler alınmak zorundadır. Bunların temelini bilimsel eğitim teşkil etmelidir. Bunun yolu da bellidir, tüm dünyada son derece başarılı modeller uygulanmış, bu ülkelerin kalkınmalarının da temeli olmuştur.
Yani çağdaş bilimsel eğitim sır değildir. Faydalıdır, ülkeleri kalkındırır. Tabii bu isteniyorsa, aksi bizi üçüncü dünyaya doğru pike yaptırır. Şu anda da pike durumundayız. “Acil durumda camı kırınız ve düğmeye basınız” Camı kırıyor ve düğmeye basıyorum, yangını söndürmek sorumluluğu şu andaki yöneticilerimize ait. 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Ali Umut Türkcan 12 Mart 2019 13:57

Tasdikname geri gelmeli...tekrarlar ve sonsuz hakla egitimin ayrı bir sorunu..

0 0 Cevap Yaz
ağa 31 Aralık 2018 19:51

belediye başkanlarının (Odunpazarı ve büyükşehir) inayetiyle il başkanı oldunuz, bunu belki sizin yanınızda söylemiyor insanlar, fakat heryerde bu konuşuluyor. mv sayısı 3 den 2 ye düştü, belediye sayısıda muhtemelen düşecek, çünkü oraya oturup bir gurup insan, ona şunu verelim, buna şunu verelim, ama şuna hiç bir şey vermeyelim. neden, çünkü halkta karşılıgı var. halka rağmen siyaset olmaz, kim geliyorsa gelsin fakat örgütü dizayn edenler bir gidin partiden.

1 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi