2+2=4

Ülkemizde eğitim sisteminin kötüye gittiği gerçeğini görmezden gelemeyiz. Çok sayıda işi boş üniversite, fazlasıyla niteliksiz mezun, dolayısıyla yetersiz öğretmen ve o öğretmenin yetiştirdiği çocuklar, ezbere dayalı ve sürekli değişime uğrayan bir sistem, o sistemle büyüyen bir nesil… Kısır döngü.

15 Eylül 2022 09:26
A
a
Sütiş Eskişehir
Böyle karanlık bir tabloda ‘her şeye rağmen’ eğitimde uçuyoruz diyenler ile batıyoruz diyenler tartışadursun, ‘Bu sistemde çocuğum yeterli eğitimi alabilecek mi?’ kaygısı yerini ‘Bu ekonomik şartlarda çocuğumu nasıl okutacağım?’ kaygısına bıraktı.
Birkaç gün önce yeni eğitim-öğretim yılı başladı. Eskişehir’de de gerek siyasi partiler, gerekse STK’lar eğitim masraflarının yüksekliğinden dem vurdu, çözüm önerilerini sundu. Ekonomik problemler sistem sıkıntılarının önüne geçti.
ÖV-DER Eskişehir şubesi şöyle bir açıklama yaptı: “Bir çocuğun okul kıyafetleri; 150 lira tişört, 200 lira pantolon, 250 TL sweatshirt, 250 lira hırka ve benzeri kalemlerle bin-bin 500 lira arasındadır. Ayakkabı, eşofman, spor malzemeleri, mont vs. buna ekli değildir.”
Kırtasiyeci Erman Ünlüce ise “Bugün bütün ihtiyaçları almak bin 500 liraya mal oluyor. Bunun içeriğinde silgisinden tutun, yani bir öğrencinin bir yıl boyunca kullanacağı ürünler mevcut. Defter, kalem, silgi, çanta, beslenme çantası, suluk, aklınıza ne gelirse var” ifadeleriyle bir öğrencinin kırtasiye masraflarını açıkladı.
Haliyle kara kara düşünmeye başladım. Şimdi evlerine tek maaş giren, kirada oturan ve tek çocuklu bir aile düşünelim. Bu maaş büyük kesimin aldığı asgari ücret olsun. Okul kıyafetleri bin 500 lira. Kırtasiye masrafları da öyle… Bu durumda okula başlayacak çocuğa minimum 3 bin lira harcanması gerekiyor. Geriye 2 bin 500 lira kalıyor. Tam da şu an bu yazıyı yazarken arama motorundan Eskişehir Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerindeki kiralık dairelere baktığımda en ucuzunun bin 400 TL olduğunu görüyorum. (Bu ev daha çok öğrenciye yönelik 1+1 olsa da…) Ailenin şehrimizdeki bu en ucuz dairede yaşadığını varsaydığımda 2 bin 500 TL’den geriye bin 100 TL kalıyor. Faturalar? Hem de zamlı faturalar… Bu insanlar yiyip içmeyecek mi? Gıda alışverişi… Sosyal işlere hiç girmiyorum. Hesap ortada! Bin 100 TL işte, nereye harcamak istersen… Bozdur bozdur harca…
Asgari ücretle geçinen bu aile hangi birini düşünmeli? Karnımızı nasıl doyururuz? Bir evde yaşamaya nasıl devam edebiliriz? Çocuğumuzu okula nasıl gönderebiliriz? Faturalarımızı ödeyebilecek miyiz?
Bir çıkış yolu arayan, bulamayan, bulamayınca da kahreden olaylara sahne olan haberleri biz daha çok okuruz…
Avrupa’nın bizi kıskandığı şu günlerde Türkiye’de bahsettiğim ailedeki çalışan anne/baba yerinde olmak isteyen var mıdır?
Sırf bir ideoloji uğruna yanlışı savunmak, bazı gerçekleri görmezden gelmek, hayalindekinin gerçek olduğuna inanarak anlatmak, akılla dalga geçmektir.
Bazı konular tıpkı 2+2=4 işlemi kadar net ve tartışmaya kapalı olmalı!
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi