Gram altın uyarısı! Rekor seviye için tarih...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Gram altın uyarısı! Rekor seviye için tarih...
A
a

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi gram altın uyarısı yaptı. Alım için nokta atışı bir seviye veren Memiş, 2700 TL rekor seviyesi için de tarih verdi.

Sütiş Eskişehir
Sabah'ın haberine göre, serbest piyasalarda fiziki gram altın yıla 1115 lira seviyesinden başladı. Gram altın şu an kapalı çarşı piyasasında 1955 lira seviyesinde işlem görüyor. Gram altın yatırımcısına yüzde 70'den fazla kazandırdı. Türkiye'de son 20-30 yıldır olduğu gibi birinciliği elden bırakmayan yatırımcısına en çok getiri sağlayan bir yatırım aracı oldu.

GRAM ALTIN TARAFINDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

Bu yıl daha çok dolardan destek gören bir gram altın karşımızda vardı. Ama son aylarda, yılın son çeyreğinde ons altın da gram altın tarafına destek verdi. Gram altın fiyatında hedef aslında 2000 lira seviyesi. Halbuki geçtiğimiz haftalarda ons altın tarafında yükseliş yaşanınca gram altın fiyatında 2000 lira seviyesi görüldü. Bu hafta zirve seviye olarak 1978 lira seviyesini gördü. Ama 2000 lira seviyesine ramak kaldı.

MERKEZ BANKALARI TARAFINDAN DA ALTINA CİDDİ TALEP OLDU

Özellikle bu yıl gram altın tarafında dolar tarafında bir destek gördük. Ama fiziki tarafta da şaşırtıcı bir şekilde ciddi bir talep gördük. Özellikle merkez bankaları tarafından ciddi bir talep vardı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 50 ton civarında altın alımı yaptı. Hatta yılın 3. çeyreğinde TCMB en fazla altın talebini sürdüren Merkez Bankası oldu.

ALTIN ÖZELİNDE ALINAN KARARLAR

Gram altın özelinde 2023 yılı çeşitli kararlarının açıklandığı bir yıl oldu. Mesela 0,25 veya 0,50 gram altın için üretim yasağı geldi. İthalatla ihracatı dengelemek için ithalat yasağının geldi. Kotanın uygulandığı bir süreç de gördük.

GRAM ALTIN 2000 LİRAYI GÖRÜR MÜ?

Tercihlere baktığımız zaman risksiz olarak faiz getirisi var. Ancak 1 milyon TL'sini bankaya koyandan daha çok altın alan kazandı. 1 milyon TL'si ile gram altın alan yılın 11 ayında 678 bin TL kazandı. Ancak fiziki tarafta aslında bu rakam 875 bin liraydı. Aylık böldüğünüz zaman da diğer enstrümanlardan daha fazla getirisi olmuş oluyor. 2024 yılında bu rakamsal değerler yukarı yönlü hareket edebilir. Yine en az 875-900 bin lira civarında bir getiri sağlayabilir.

2024 ALTIN YILI MI OLACAK?

Ons altın değeri 2000 dolar seviyesinin üzerinde şu anda. Bu hafta 2048 dolar seviyesine kadar yükseldi. Altın puslu havaları seviyor. Savaşı, enflasyonu, belirsizliği sever. Biz 2023 yılında hepsini gördük. Buna rağmen 2070 dolar seviyesinin yukarısının kırılmaması teknik olarak bize baskılandığını gösteriyor aslında. Fed beklenti dahilinde faiz artırımı yapmadı. 2024 yılının ilk çeyreğinde piyasalara faizi indirmeye yönelik mesajlar verecek. 2024'ün 2. yarısında benim öngörüm Fed 75 baz puanlık bir faiz indirimi yapacak. Dolayısıyla ons altın 2000 dolar seviyesine artık yerleşti. 2024 yılında 2000 dolar seviyesini dip seviyesi olarak kabul eder. Bu yükselişlerini 2350 dolar seviyesine kadar devam ettirebilir. Merkez Bankası faiz politikaları burada etkili. Jeopolitik gerilimler devam ediyor. Küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler hala devam ediyor. Bu ons altın fiyatını pozitif yönde etkiliyor. Haliyle gram altın da yeni rekorlara imza atacak. Altın 2024 yılında altın çağını yaşayacak.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi