Eskişehir'de o karardan mennun değiller!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de o karardan mennun değiller!
A
a

Eskişehir Valiliği’nin ikinci el ve hurda eşyaların alım satımıyla ilgili açıkladığı yeni kararları değerlendiren ikinci el telefon satışı yapan işletme sahipleri, kararlarla korsan ticaretin artırmasından endişe duyduklarını dile getirdi

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Valiliği’nin ikinci el ve hurda eşyaların alım satımıyla ilgili açıkladığı yeni kararları değerlendiren ikinci el telefon satışı yapan işletme sahipleri, kararlarla korsan ticaretin artırmasından endişe duyduklarını dile getirdi.
Eskişehir Valiliği, ikinci el ve hurda eşyaların alım satımıyla ilgili yeni kararlar açıkladı. Valiliğin açıklamasında hırsızlık suçuna konu olan ikinci el ve hurda eşyaların satışının önlenmesinin amaçlandığı belirtildi. Yayımlanan kararların içerisinde; cep telefonu, beyaz eşya ve diğer elektronik eşyaların alım satımında ilk fatura veya belgenin ibraz edilmesi, 18 yaşından küçük kişilerin vasileri olmadan eşya alım satımı yapamaması ve ikinci el ticareti yapan işletmelere güvenlik kamerası kayıt sistemi gibi şartlar bulunuyor.
İkinci el ticaretinde özellikle akıllı telefon alım satımı yapan işletmeleri yakından ilgilendiren kararlar güvenlik açısından gerekli görülse de, telefoncuları kısmen endişelendiriyor. İkinci el akıllı telefon ticaretinde korsan alım satım sorunu yaygınlaşırken, telefon satıcıları yeni şartlar altında korsan piyasasının canlanabileceğini belirtti.

“Sektörde olanlarla istişare yapılmalı”
Açıklanan kararlarda sektördeki esnafla fikir alışverişi yapılması gerektiğini belirten ikinci el telefon satışı ve tamiri yapan Korkmaz Sönmez, “Vatandaşı korumak adına güzel düşünülmüş bir genelge. Böyle bir karar alınırken sektörde olanlarla istişare yapılması gerekiyor. Bu işi toplayarak geçimini sağlayan bir kesim var. Eğitim düzeyi belli olan belli bir emekle çalışan insanlar. Bu insanların sertifika alması gerekiyor. Nereden ve nasıl alınacak? Bununla ilgili açıklama yok. Zar zor para kazanan bir insanı çevirip bir de ceza yazacaksınız. Bizim açımızdan düşünürsek. 18 yaş altındakiler satış yapılmayacağı söylenmiş. Biz tütün veya alkollü bir ürün satmıyoruz. Gelen kişi 18 yaşındaysa ve elektronik eşya alacaksa belli bilgi birikime sahiptir. Zaten yüzde 90 ailesi ile gelir. Maddenin altının boş olması şöyle bir şey. Biz sadece ikinci el telefon mu, bilgisayar mı veya aksesuar mı satmayacağız? Bunun altının doldurulması gerekiyor. Belli belgelerin alınması gerektiği yazıyor. Zaten biz yıllardır satan kişilerden IMEI kaydı sorgulayıp, kimliğiyle beraber imzasını alıp işlem yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Şu anda kriz zamanındayız ve bir güvenlik sisteminin kurulması 3 bin 500 TL’den başlıyor”
Güvenlik kamerası ve kayıt sistemi gibi önlemlerin alınmasına yönelik maddeyle ilgili konuşan Sönmez, olumlu bir karar olsa maliyet açısından zorlayıcı olduğunu dile getirdi. Maddi açıdan mağduriyet yaşanabileceğini söyleyen Sönmez, “Genelgenin artısı resmi olarak yayınlanması, eksisi ise bu sektörde çalışan birçok kişiyi mağdur edebilir. Diğer kısmında ise güvenlik sistemleri söyleniyor. Şu anda kriz zamanındayız ve bir güvenlik sisteminin kurulması 3 bin 500 TL’den başlıyor. Bu sistemi kuralım ama bana bir destekleme var mı? Nakit yardımı var mı? Tekrar geri ödemeli olsa bile bir yardım yok. Bu zor koşullarda bunu kurarsam, nasıl kira ödeyeceğim, nasıl vergi ödeyeceğim, nasıl giderlerimi karşılayacağım” ifadelerini kullandı.

“Korsan alım satımı artırabilir”
Yeni kararların güvenlik açısından faydalı olacağını, ancak internet üzerinden korsan alım satım yapan şahıslar için herhangi bir önlem alınmadığının altını çizen Korkmaz Sönmez, “Denetimlerin sıklaştırılacağı kısmında, sokakta bu işi toplayan insanlara baskı olursa çöpe giden cihazlar bize geri gelmeyecek. Hepsi çöp olacak ve boşa gidecek. İnternet üzerinden bu işin korsanını yapanlar var. Bunların takibi nasıl olacak. Bizim resmi olarak yaptığımız işi korsana dökmeye çalışanlar olacak. Bu genelgeye baktığımız zaman korsan piyasası daha çok canlanacak. Bizim gibi vergisini ödeyen işletmelerden ziyade gerçekten çalıntıyı satan insanlara denetim olmayacak. İnternet üzerinden denetim mekanizması yok” dedi.

“Esnafın işini kötüleştirebilir”
İkinci el akıllı telefon satın almak için işletmeye gelen Münevver Çelebi, yeni kararların esnaf üzerinde olumsuz etkilere sebep olabileceğini belirterek, “Bana güzel bir şey gibi gelmedi. Sonuçta bu durum insanları korsana yönlendirir. Farklı yollara yönlendirebilir. Bu durum da esnafı iyice kötüleştirir. 18 yaşından küçüklere sigara ve alkol satışını engellemek normaldir ama elektronik eşyaları engellemek yanlış ve gereksiz gibi geliyor. Sonuçta onlar da bilgisayar ve telefon kullanıyor” diye konuştu.

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Hikmet 7 Nisan 2021 12:24

Telefon fiyatları ateş pahası olmuş, en ucuz sıfır telefon 2500 tl o da şansına bulursan yani. İkinci el telefonlar ise, yıpranma, kullanılma ve eskiliğine bakılmaksızın çoğu telefoncuda sıfır fiyatının 4/3 fiyatına satılıyor. Garantisi benim ağabeyyyy, garantisi benim be ablammm diye satılan bu cihazlar icin dürüst vergi rekortmeni telefoncular devlete ne kadar vergi ödüyormuş ? Zira ben daha ikinci el telefon için vergi ödeyen bir esnafı ne gördüm ne duydum, nede biliyorum. Bu işler hep al gülüm ver gülüm ile yapılıyor. Parayı verip telefonu, telefonu verip paranı alıyorsun. Kimse kimseyi korsan satış, şu bu bilmem ne, vergi veriyoruz falan diye kandırmasın

0 0 Cevap Yaz
Yalan 7 Nisan 2021 12:08

Ne endişesi ? Rant azalıyor rant. 3 liraya temiz telefon alıp 10 liraya başkasına satmak gibi kaymaklı bir işe taş koyuluyor. Millet sahibinden ve letgoda telefon satınca korsan oluyor öyle mi ? Merak etmesinler, telefonunu istediği fiyata satan ve alan insanlarda zaten kimlik fotokopisi, imei ve tutanak ile alıp satıyorlar. Rant elden gidiyyaahhh

0 0 Cevap Yaz
Nurullah 7 Nisan 2021 10:58

Karar gayet güzel yerinde bir karar

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi