Can Atalay Kimdir, Milletvekilliği Neden Düştü, Hapisten Neden Çıkamıyor?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Can Atalay Kimdir, Milletvekilliği Neden Düştü, Hapisten Neden Çıkamıyor?
A
a

Can Atalay, Türkiye'de birkaç yıldır manşetlerde yer alan bir isim. Atalay, 2013 yılındaki Gezi Parkı protestoları sırasında ün kazanmış bir siyasetçi ve siyasi aktivist. O zamandan bu yana, milletvekilliğini kaybetmesi ve devam eden tutukluluğu da dahil olmak üzere bir dizi yasal zorlukla karşı karşıya kaldı. Bu makalede Can Atalay'ın kim olduğu, milletvekilliğinin neden düşürüldüğü ve neden halen hapiste olduğu ele alınacaktır.

Sütiş Eskişehir

Can Atalay Kimdir?

Şerafettin Can Atalay, 24 Mart 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Türk avukat ve siyasetçi. Soma Faciası, Ermenek maden kazası, Adana öğrenci yurdu yangını, Çorlu tren kazası gibi Türkiye'deki birçok toplumsal dava ile gazeteci ve yazarların düşünce özgürlüğü davalarında avukatlık yaptı. Gezi Parkı'na AVM yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması'nın avukatlığını yürüttü.Can Atalay, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili ve avukattır. Gezi Parkı davasında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18 yıl hapis cezası almış ve 25 Nisan 2022'de tutuklanmıştır. 2023 Haziran ayındaki 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde TİP'ten Hatay milletvekili seçilmiştir.

Can Atalay'ın Milletvekilliği Neden Düştü?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği bir kararla Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Bu kararın gerekçesi, Atalay'ın hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının olmasıdır. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) daha önce Atalay'ın tahliyesine dair iki kez karar vermesine rağmen, Yargıtay bu kararları dikkate almadı.


Neden Hapisten Çıkamıyor?

Can Atalay, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olduğu için hapisten çıkamıyor. AYM'nin tahliye kararları Yargıtay tarafından dikkate alınmadığı için, Atalay hala tutuklu.

Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve tutukluluğu, Türkiye'de siyasi tartışmalara yol açtı. Bazıları Atalay'ın siyasi görüşleri nedeniyle hedef alındığını savunurken, bazıları ise yasalara uyması gerektiğini savunuyor.

Can Atalay Kasım 2022'da gözaltına alındığından beri hapiste. Gezi Parkı'na AVM yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması'nın avukatlığını yürüttü.Gezi Parkı davasında yargılandı, 2022'de 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2023 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisinden Hatay milletvekili seçildi.

Türk hükümeti, muhalif siyasetçi ve gazetecilerin gözaltına alınmasının ülkede demokrasi ve ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu savunan uluslararası kuruluşların da eleştirilerine maruz kaldı.

Can Atalay, Türkiye'de birçok hukuki mücadelenin merkezinde yer alan tartışmalı bir siyasi figürdür. Dokunulmazlığının kaldırılması ve devam eden tutukluluğu, ülkedeki muhalif siyasetçilere ve azınlık gruplarına yönelik daha geniş çaplı bir baskının parçası. Atalay ve HDP, kendisine yöneltilen suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu savunuyor ve serbest bırakılması çağrısında bulunuyor. Ancak Türk hükümeti, Atalay ve onun gibi diğerlerinin teröre destek vererek yasaları çiğnediğini savunuyor. Durum hala çözülemedi ve Atalay'ın kaderi belirsizliğini korumaya devam ediyor.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi