Buzdolabında Saklandığında Zehre Dönüşüyor: Bu 4 Doğal Gıdaya Dikkat!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Buzdolabında Saklandığında Zehre Dönüşüyor: Bu 4 Doğal Gıdaya Dikkat!
A
a

Taze meyve ve sebzeleri stoklamak ve daha sonra kullanmak üzere buzdolabında saklamak gibisi yoktur. Ne de olsa, soğutma onları daha uzun süre taze tutar ve hatta gıda kaynaklı hastalıkları önler. Ancak, pek çok insan bazı doğal gıdaların buzdolabında saklandığında hızla toksik hale gelebileceğinin farkında değildir.

Sütiş Eskişehir
Gıda maddelerini buzdolabında saklamanın onları taze tuttuğuna ve hatta raf ömürlerini uzattığına dair yaygın bir inanış olsa da, bazı doğal gıdalar uzun süre buzdolabında saklandığında zararlı hale gelebilir. Bu nedenle, buzdolaplarımızda stokladığımız gıdalara daha fazla dikkat etmemiz büyük bir endişe kaynağıdır.

İşte buzdolabında hızla toksik hale gelebilen doğal gıdalara bazı örnekler:

1. Domates

Buzdolabında en sık saklanan sebzelerden biri olan domatesler genellikle salata olarak servis edilir ve pişirilmez. Zengin bir C Vitamini kaynağıdırlar, ancak buzdolabında saklandıklarında, soğuk sıcaklık doğal olgunlaşmayı kısıtlar ve besinlerini kaybetmeye başlarlar. Ayrıca, dilimlendikten veya kesildikten sonra domatesler parçalanmaya başlar ve daha fazla etilen gazı üretir. Etilen gazı buzdolabının içindeki diğer doğal gazlarla tepkimeye girerek bozulmaya ve hatta zehirlenmeye yol açar.

2. Patates

Patatesler buzdolabında saklandığında daha tatlı ve yumuşak olma eğilimindedir. Soğuk sıcaklık, nişastayı sağlığımız için zararlı olan şekere dönüştürür. Ayrıca patates, çok miktarda tüketildiğinde mide bulantısı, baş ağrısı ve baş dönmesine neden olan bir kimyasal olan solanin üretmeye de başlayabilir.

3. Sarımsak

Sarımsak sağlığa çeşitli faydaları ile bilinir ve genellikle karanlık ve serin bir yerde saklanması tavsiye edilir. Ancak sarımsak buzdolabında saklandığında lezzetini kaybetmeye başlar ve ayrıca allisin olarak bilinen potansiyel olarak zararlı bir kimyasal bileşik üretebilir. Allisin, sarımsağın baharat ve keskin tadından sorumludur ve büyük miktarlarda tüketildiğinde alerjilere, gastrointestinal bozukluklara ve enfeksiyonlara neden olabilir.

4. Soğan

Sarımsak gibi soğan da buzdolabının serin ve nemli atmosferinden hoşlanmaz. Nemi emme eğilimindedirler, bu da dokularını ve tatlarını etkileyerek onları yumuşak ve hatta çürümüş hale getirebilir. Dahası, soğuk sıcaklık soğanların daha fazla enzim üretmesine ve antosiyanin olarak bilinen bir bileşiğin maviye dönüşmesine ve potansiyel olarak zararlı olmasına neden olur.

Soğutma, gıda maddelerini evimizde saklamanın pratik bir yolu olsa da, soğuk sıcaklıkla uyumsuz olan organik gıda türlerini anlamak çok önemlidir. Ayrıca bu gıdaların buzdolabında nasıl saklanacağı konusunda da dikkatli olunmalıdır. Örneğin, patates ve soğan en iyi şekilde karanlık ve serin bir yerde saklanırken, domates, sarımsak ve soğan oda sıcaklığında saklanmalıdır. Bu basit ipuçlarını takip ederek, zararlı kimyasallar ve toksinler içermeyen taze gıda maddelerini stokladığımızdan emin olabiliriz.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi