Eskişehir sanayisi artık organize!

Eskişehir’de siyaset ve ekonomi ile hemhal olan pek çok kişi özellikle son genel seçim ve önümüzdeki yerel seçimde öne çıkan isimleri neredeyse ezberledi.

13 Ocak 2024 08:39
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir’de siyaset ve ekonomi ile hemhal olan pek çok kişi özellikle son genel seçim ve önümüzdeki yerel seçimde öne çıkan isimleri neredeyse ezberledi.
Siz söylemeden ben isim sırasına göre yazayım.
Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli ve Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan.
Hepsi de kendi şirketlerinde başarı sağlamış, Eskişehir’in bilinen, köklü ailelerinin bireyleri.
Milletvekilliği genel seçimleri öncesi AK Parti’den CHP’ye, MHP’den İYİ Parti’ye kadar diyebilirim ki tüm siyasi partilerin dikkati, oda ve borsa başkanlarının üzerindeydi.
Nedeni çok basit…
Büyük ekonomileri yönetmeyi bilen, şirketlerinde işleri büyütmüş, yüzlerce kişiye istihdam sağlayan, yönetim ve organizasyon kabiliyeti yüksek kişiler. 
Bunun yanı sıra köklü aileleriyle Eskişehir’de iyi tanınan iş insanları.
Bakmayın siz öyle büyükşehir olduğuna…
Eskişehir, bir Bursa, bir Ankara, bir Kayseri’nin yanında küçük bir şehirdir.
Küçüklüğü, herkesin birbirini tanımasından…
Örneğin Nadir Küpeli’yi Çamlıca’daki, Metin Güler’i de çarşıdaki bir eski esnafa sorun, üç kuşak önceden ailesinin şeceresini sayar.
Bu noktaya gelmek de kolay olmuyor haliyle…
Neyse, bağlamından koparmadan gelelim yazımızın asıl konusuna…
Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, 10 Ocak dolayısıyla kahvaltıda bir araya geldiği gazetecilere çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler verdi, geniş bir projeksiyon çizdi.
Not aldığım kadarıyla başlıklarıyla sıralarsam eğer…
-OSB’de şu anda 49 bin çalışan var, 3-4 yıl sonra 55 bin, 2030 yılında da 75 bine çıkması öngörülüyor.
-Elektrik, doğalgaz, internet ve su gibi tüm altyapı çalışmaları üretimin kesintisiz sürmesi için yapılandırılıyor.
-OSB bünyesindeki arıtmadan eğitim ve altyapıya kadar her bölümün sorumlusu yetkin bir yönetim kurulu üyesi olduğundan kararlar hızlı ve isabetli alınıyor.
-Eskişehir, 34 milyon metrekare büyüklüğe sahip tek birimden yönetilen Türkiye’nin en büyük OSB’sine sahip.
-OSB’de kayıtlı firma sayısı 899. Bunun 644’ü üretim yaparken, geri kalanı ise projesi hazırlanan ve inşaatları süren firmalardan oluşuyor.
-2022 yılı gerçekleşen yatırım bütçesi 250 milyon lira, 2023 yılı bütçe gerçekleşmesi ise 1 milyar 200 milyon lira olurken, 2024 yılı bütçesi ise 5 milyar lirayı bulacak.
-OSB, değeri 15-20 milyar lirayı bulan arsalara da sahip.
Kısaca…
Türkiye’nin gözbebeği bir OSB’de yaşam merkezinden ara eleman ihtiyacını giderme adına yapılan meslek lisesine kadar hayata geçirilen pek çok proje bugün ülkeye mal olmuş durumda.
5.000.000.000 lira, eski parayla 5 katrilyon lira bütçeye sahip bir OSB’den bahsediyoruz.
Şaka değil…
Belediye bütçelerinden daha fazla bir parayı konuşuyoruz.
Burada bir başarıdan söz ediyorsak eğer, bunun sırrı bana göre Küpeli’nin ekip kurma ve yönetme becerisi ile yönetimine duyduğu güven…
Yetkin kişilere verdiği sorumlulukla hızlı ve etkin bir şekilde alınan kararları hayata geçirebilmek son derece önemli.
Bu kadar büyük bütçeleri şaibesiz ve kuruşuna kadar üyesine hesap verecek şekilde yöneten Küpeli’nin, milletvekilliğinden büyükşehir belediye başkanlığına kadar önemli makamlara isminin geçmesinin altında da bu yatıyor zaten.
Bu yönde gelen teklifleri OSB’deki sorumluluğu, şirketlerindeki yoğun tempo ve aile kararı dolayısıyla kabul etmediğini bildiğim Küpeli, şehir gündemine dair fikirlerini de bu toplantıda paylaştı.
Yatırım programına alınsa bile güney çevreyolunun yapımının uzun süreceğinden, özellikle mesai başlangıcı ve bitiş saatlerinde mevcut Ankara-Bursa karayolunda oluşan trafik yoğunluğunun “toplama” diye tabir ettiği yan yollar açılarak hafifletilebileceğini ifade eden Küpeli, Seyitgazi yolundan OSB köprüsüne bir yol yapılabileceğine de dikkati çekti.
Ancak son sözleri bir uyarı niteliğindeydi…
“Eğer ülke olarak 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyuyorsak…
Bunun için üretim, üretim için yatırım, yatırım için finansman, finansman için de sanayicinin uygun koşullarda krediye ihtiyacı var.”
Bunu da ben sorup yanıtlayayım…
Sizce sanayici yıllık yüzde 70’i aşan maliyetle kredi kullanıp yatırım yapar mı?
Tabii ki yapmaz.
O halde dağılabiliriz…
 
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi