Emeklilerin seçimi!

Türkiye’de 10,5 milyon SSK, 2,8 milyon Bağ-Kur ve 2,5 milyon Emekli Sandığı emeklisi var. İddia odur ki… Toplam 15,8 milyon emeklinin büyük çoğunluğu 31 Mart’taki yerel seçimde hükümetin yaptığı zammı beğenmeyerek AK Parti’ye kırmızı kart gösterdi.

13 Mayıs 2024 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Türkiye’de 10,5 milyon SSK, 2,8 milyon Bağ-Kur ve 2,5 milyon Emekli Sandığı emeklisi var.
İddia odur ki…
Toplam 15,8 milyon emeklinin büyük çoğunluğu 31 Mart’taki yerel seçimde hükümetin yaptığı zammı beğenmeyerek AK Parti’ye kırmızı kart gösterdi.
Bunu biraz detaylandırmakta fayda var…
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) bu yıl mart ayında yayınladığı “Avrupa’da ve Türkiye’de Emeklilerin Durumu” adlı araştırma önemli bulgular veriyor.
Şöyle ki:
Türkiye’de ortalama emekli aylığı Avrupa ülkelerinin 6’da biri düzeyinde kaldı.
Ortalama emekli aylığı Hollanda’da 2.003 avro, Belçika’da 1.717, İtalya’da 1.582, Almanya’da 1.552, Fransa’da 1.485, İspanya’da 1.417, Türkiye’de ise 237 avro. 
Avro cinsinden emekli aylığı Türkiye’de 2012 ve 2021 arasında yüzde 33,6 azaldı.
Avrupa’da Türkiye’den daha düşük emekli aylığına sahip ülke sayısı 2012’de 9 iken 2021’de 1’e geriledi.
Bütçede emeklilerin aldığı pay geriledi. 2008-2024 yılları arasında SGK’ya yapılan bütçe transferlerinin oranı 5,2 puan azaldı.
Oysa SGK’da emekliler için kaynak var. Prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık ödemelerini karşılama oranı 2002’de yüzde 61 iken 2023’te yüzde 76,4’e yükseldi.
Tüm bu verilerin ışığında bir tahlil yapmadan önce bir de MetroPOLL araştırma şirketinin anketine bakalım.
Araştırma şirketi “Emekli maaşlarına zam yapılsa seçim sonuçları etkilenir miydi?” sorusuna yanıt aradı.
17-24 Nisan tarihleri arasında 28 ilde 2 bin 235 kişiyle yapılan ankette, katılımcılara, “Sizce emekli maaşlarına zam yapılsaydı AK Parti yerel seçimden birinci parti olarak çıkar mıydı?” sorusu soruldu.
Katılımcıların yüzde 48,2’si Evet”, yüzde 45,9’u “Hayır” yanıtını verdi. Yüzde 5,9’u ise “fikrim yok-cevap yok” diye ifade belirtti.
Ankette sonuçlar partiler üzerinden de analiz edildi. 
Buna göre AK Parti'lilerin yüzde 66’sı ve MHP’lilerin de yüzde 62,7’si zammın sonuçları değiştireceğini düşünürken, bu oran CHP’lilerde yüzde 38,2, DEM Parti’lilerde ise yüzde 31,6’da kaldı.
Araştırmalar, veriler ve anketler…
Derslerine keyifle girdiğim Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Geray hocamın dediği gibi…
Sosyal bilimlerin merkezinde sabit bir nesne yerine değişiklik gösterebilen insan olması, bu ve benzeri araştırmalara yönelik bakış açısını ve yöntemleri kamuoyunda tartıştırırken…
Sadece araştırmalar değil gözlemler de aslında emeklilerin genel bir memnuniyetsizliğinin varlığını ortaya koyuyor.
Üstelik bu memnuniyetsizlik giderek artıyor.
En düşük SSK emekli maaşının 10 bin lira, dul ve yetim maaşının 5 bin - 7 bin 500 lira olduğu bir Türkiye’de eğer açlık sınırı 17 bin lira olan asgari ücreti geçmiş, yoksulluk sınırı 57 bin 700 lira olmuşsa.
Siz hangi araştırmadan bahsediyorsunuz…

CHP’li vekil Arslan yine bam teline bastı!

CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, eğitimi ve mesleği itibarıyla rakamlarla arası iyi olan vekillerimizden.
Odunpazarı Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyon Başkanlığı yapmışlığı da vardır.
Seçim sonuçları, sosyal gelişmeler ve beklentileri iyi analiz eder, madalyonun diğer yüzünü göstermeyi sever.
Bam teline basar.
CHP’nin sol kanadını iyi temsil eder bana göre…
Neyse asıl konumuz bu değil. 
Konumuz yaptığı çağrı…
Arslan’ın, “Ekonomiden sosyal hayata ülkemizin meselelerinin çözümü yeni bir anayasayla değil ancak bir erken seçimle mümkündür” başlığıyla yaptığı açıklaması özetle şöyle:
“Yedi kısım 177 madde ve 16 geçici maddeden oluşan mevcut anayasa, bugüne kadar 12’si AKP döneminde olmak üzere 20 kez değiştirilmiş, bu değişikliklerde anayasanın başlangıç metni ile 177 maddesinin 120’si ve geçici maddelerinin 6’sı; yine 125’i AKP döneminde olmak üzere tam 184 kez değiştirilmiştir. (Bazı maddeler birden fazla kez) 
Mevcut anayasayı askeri faşist cunta yaparak halka onaylatmıştır, doğrudur! 
Fakat yukarıda sunduğum veriler ışığında, yapılan değişikliklerle bu anayasa 1982 darbe Anayasasından, AKP anayasasına evrilmiştir! 
AKP Genel Başkanı Sayın Erdoğan yaptığı bir değerlendirmede, yeni anayasanın ekonomiden sosyal hayata, ülkemizin meselelerinin çözümünü daha da hızlandıracağını ifade etmiş!
O zaman soralım!
AKP başta olmak üzere iktidarın diğer ortakları MHP-BBP-HÜDAPAR ve DSP’nin yetkilileri; 
Emeklilerin, işçilerin, memurların, işsizlerin, köylü ve çiftçilerin, esnafın, üreticilerin, tüketicilerin, gençlerin, çocukların vesselam milyonlarca insanımızın yaşadıkları ağır sorunlara, anayasada yer alan hangi maddeler ve düzenlemeler yol açmaktadır? 
Ve anayasanın hangi maddeleri değiştirilirse, toplumsal kesimlerin yaşadıkları bu ağır sorunların, enflasyon ve hayat pahalılığının, işsizliğin, yokluk ve yoksulluğun ortadan kaldırılması ve hızla çözülmesi sağlanacaktır? 
Bu sorunların hızla çözülmesi ancak, AKP ve ortaklarından oluşan merkezi iktidardan bir an önce kurtulmakla sağlanabilecektir. Bunun yolu da erken seçimdir.
22 yıllık iktidarın sonunda; daha fazla işsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı, yokluk ve yoksunluk üretenlerle, mevcut anayasa hükümlerini uygulamayan, Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımayan ve hatta Anayasa Mahkemesinin kapatılmasını savunan bir anlayışla, anayasa değişikliği için masaya asla oturulamaz!”
“Lafı gediğine koymak, yetimi doyurmak kadar sevaptır” derler.
İbrahim Arslan da öyle yapmış doğrusu.


 
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi