Eskişehir'in soğuğunda onlara iyi bakın: Ölmesinler!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'in soğuğunda onlara iyi bakın: Ölmesinler!
A
a

Sonbahar ve kış mevsimleri, bahçe ve saksıdaki bitkiler için özel bakım gerektiren dönemlerdir. Bu aylarda, bitkilerin hava koşullarına dayanıklılığını artırmak için bazı önlemler almak önemlidir. Çiçeklerin kurumasını önlemek ve canlılıklarını korumak için yapılabilecek bazı önlemler vardır. İşte kış aylarında çiçek bakımı için uygulanabilecek bazı ipuçları...

Sütiş Eskişehir
Çiçekçi Murat Uzunharman, kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk havada çiçeklere nasıl bakılması gerektiğini anlatarak mekan sıcaklığı, su verilmesi ve toprak değişimine dikkat çekti.

Eskişehir’de uzun yıllardır çiçekçilik yapan Murat Uzunharman, kışın çiçek bakımında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Kışın iç mekân çiçekleri için belli bakımlar olduğunu belirten Uzunharman, “Mekân sıcaklığına dikkat edilmelidir. Mesela ev sıcaklığı 27-28 derece olmalıdır. Çiçeklere 10-15 günde bir su verilmelidir. Yaz aylarında her hafta su veriliyor ancak kışın havalar daha soğuk olduğu için su olayına dikkat edilmelidir. Sıcaktan ve soğuktan etkilenen çiçekler var. Bunların cinsleriyle ilgili bilgi alınması gerekiyor” dedi.

"Özellikle hiçbir bitki eksi derecenin altına düşmemelidir"

Kışın çiçeklerde toprak değişimi yapılmaması gerektiğinden de bahseden Murat Uzunharmam, “Özellikle hiçbir bitki eksi derecenin altına düşmemelidir. Öyle durumlarda hemen bitki üşür ve donarak yapraklarını bırakır ve ölür. Kışın toprak değişimi olmaz. Toprak değişimi, bahara doğru yapılır. Zaten çiçekli bitkilerin toprakları, üzerinde çiçek varken değişmez, çiçekleri geçtikten sonra değiştirilir. İnsanlar evde hangi şartlarda rahat ediyorlarsa aynısı çiçekler için de geçerlidir. O yüzden oda sıcaklığında muhafaza etmeye çalışıyoruz. Kışın sanıldığının aksine renk renk çiçekler gelir. Çünkü genelde Hollanda’dan ithal ediliyor. Yaz kış demeden en çok sattığımız bitki orkide bitkisidir. Çünkü hem anneler seviyor, hem eşler seviyor hem de orkide bitkisi yeryüzünde ilk bitki olduğundan bütün çiçekler ondan türediğinden en çok orkide bitkisini satıyoruz” şeklinde konuştu.

Kış aylarında çiçek bakımına dair daha detaylı ipuçları ise şöyle:

⦁ Kış aylarında çiçekler, yaz mevsimine kıyasla daha düşük sulama ihtiyacına sahiptir. Sulama işlemleri, bitkilerin su taleplerine özen gösterilerek özenle gerçekleştirilmelidir.

⦁ Kış aylarında çiçekler, dinlenme dönemine girdikleri için gübreleme yapılmamalıdır. Bu dönemde gübre kullanımı, bitkilere zarar verebileceği için önerilmez.

⦁ Çiçekler ve böceklerin kış aylarında dinlenme döneminde olduğu göz önüne alındığında, bitkilerin ilaçlanması genellikle gereksizdir.

⦁ Aralık ve Ocak aylarında, bazı bitki türleri uykuya geçtikleri için budama işlemleri bu aylarda gerçekleştirilmelidir.

⦁ Kaktüs gibi yaz kış beslenebilen bitkiler, ışıklı bir ortamda tutulmalıdır. Sulama miktarları dikkatlice ayarlanmalı ve damlalama yöntemi tercih edilmelidir.

⦁ Bitkilerin dayanıklılığını artırmak için aspirin kullanılabilir. Ezip elde edilen aspirin, çiçeklerin suyuna eklenerek bitkilerin sağlığı desteklenebilir.



 
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi