Eskişehir’e dev kalıcı eser!

Mustafa Varank, Levent Çakıroğlu ve Metin Güler’in açılış töreninde yaptıkları konuşmalarındaki

12 Aralık 2018 08:33
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir Ticaret Odası (ETO), kentimizin 50 yıllık bekleyişine son verdi ve Başkan Metin Güler öncülüğünde uluslararası çapta modern bir Fuar ve Kongre Merkezi (EFKM) inşa etti.

*

32 bin metrekare alana kurulan EFKM, Kalkınma Bakanlığı’nın fikriyle hayata geçirilen bir proje ve aynı bakanlık, söz konusu projeye 10 milyon TL kaynak aktardı. Bunun yanı sıra Koç Holding’den de 6 milyon TL gibi ciddi bir destek geldi projeye. Buna karşılık kongre merkezine, Vehbi Koç Kongre Merkezi adı verildi.

*

Geçtiğimiz gün, 5 farklı salonda aynı anda 1000 kişiye hizmet verebilecek kapasitede olan Vehbi Koç Kongre Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. İncelemelerim sonucunda söyleyebilirim ki, Eskişehir’e yakışan, hiçbir eksiği olmayan; eğitimlerin, panellerin, konferansların, tiyatroların, sergilerin, üst düzey toplantıların ve benzeri etkinliklerin yapılabileceği bir merkez inşa edilmiş.

*

Kimler yoktu ki açılışta…
Önde gelen isimlere şöyle bir bakalım isterseniz…
-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank
-Vali Özdemir Çakacak
-AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı ile Emine Nur Günay
-CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer
-İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu
-BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici
-Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen
-Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt
-Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç
-Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç ve Koç Holding Ceo’su Levent Çakıroğlu.
-TÜYAP Genel Müdürü Cihat Alagöz
-Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk

*

Yukarıdaki isimlerden özellikle Mustafa Varank, Levent Çakıroğlu ve Metin Güler’in açılış töreninde yaptıkları konuşmalarındaki bazı ifadeler oldukça dikkatimi çekti.

CHP’Lİ ÇAKIRÖZER YHT’Yİ ÖVDÜ

AK Partili Bakan Mustafa Varank, Ankara’dan Eskişehir’e CHP’li Vekil Utku Çakırözer’le birlikte geldiğini, Çakırözer’in kendisine sürekli Yüksek Hızlı Treni kullandığını söylediğini, yine Çakırözer’in YHT projesinin Türkiye ve Eskişehir için çok faydalı bir yatırım olduğunu belirttiğini ifade etti.

İLHAM VEREN NADİDE ŞEHİR

Levent Çakıroğlu ise Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’den övgüyle bahsederek şunları söyledi: “Eskişehir pek çok alanda öncü olan, ilham veren nadide bir şehrimiz. Her yeni projeyle çıtayı daha yukarı taşıyor. Eskişehir büyük bir değişim geçirdi. Eskiden Eskişehirliler, İstanbul’a, Ankara’ya, Bursa’ya giderlerdi. Şimdi ise bu şehirlerin sakinleri Eskişehir’e ziyarete geliyorlar. Bu konuda Sayın Yılmaz Büyükerşen’i tebrik ediyoruz. Eminim ki Vehbi Bey’de Eskişehir’in bugün ki halini görse gurur duyardı. Kendisi Sayın Büyükerşen’e büyük saygı ve sevgi duyardı. İnancı vardı. Hatta Rahmi Bey ile sohbetimizde şunu öğrendim. Vehbi Bey Eskişehir’e geldiği ilk dönemlerde önce Şeker Fabrikası’nın misafirhanesinde kalırmış. Üniversitemiz kurulduktan sonra da üniversitenin misafirhanesinde kalmış.”


EN BÜYÜK DESTEK NABİ AVCI’DAN

Metin Güler’de AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’ya özel bir başlık açarak, EFKM’ye en büyük desteği veren isimlerin başında geldiğini ifade etti.

Eskişehirli firmalar kazanacak

Vehbi Koç Kongre Merkezi’nin açılışının yanı sıra, ETO-TÜYAP Kitap Fuarı’nın da açılışı yapıldı. TÜYAP’ı iyi biliyoruz… Kırk yıllık tecrübesiyle Türkiye’nin en büyük fuarcılık organizasyonu olduğunu söyleyebiliriz. ETO, çok iyi bir işe imza atarak TÜYAP’la 10 yıllık sözleşme imzalamış, yapılacak fuarları işinin ehline teslim etmiş. Ayrıca söz konusu sözleşmeye, Eskişehir’in hayrına olacak şöyle bir madde eklemiş: TÜYAP bütün hizmet alımlarını, ETO üyesi olan Eskişehirli firmalardan yapacak! ETO, EFKM’nin inşaatını Eskişehirli firmalara yaptırmıştı; TÜYAP’la 10 yıllığına yapılan sözleşmede de yine aynı hassasiyeti taşıması, önemli bir örnek teşkil ediyor.

*

Her neyse… Dün, ilk günü olan kitap fuarını gezdim; geniş yelpazede ve oldukça iyi organize edilmiş bir fuar olduğunu ifade etmek zorundayım. 16 Aralık’a kadar devam edecek ve 170 yayınevinin katılımıyla gerçekleşen fuar; paneller, söyleşiler, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerini kapsayan 50 kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. Ayrıca Araştırmacı Atilla Oral tarafından hazırlanan “Atatürk ve Eskişehir Fotoğrafları Sergisi” fuar süresi boyunca ziyarete açık olacak.

Şunları öneriyorum

Bu bölümde, kitap fuarıyla ilgili bir takım öneriler vermek istiyorum.
  • Öncelikle İlber Ortaylı, Yılmaz Özdil, Yılmaz Büyükerşen, Ahmet Telli, Haydar Ergülen, Sevgi Özel, Ezel Akay, Murat Menteş, Mine Kırıkkanat, Rahmi Emeç ile Alican Türk’ün kitaplarını incelemeli ve imzalatmalısınız.
  • Ayrıca 28 Şubat’a ilişkin Alican Türk’ün, Türk diline ilişkin Sevgi Özel’in, OT Dergisi ve şiir-edebiyata ilişkin Murat Menteş’in, karikatür anlayışına ilişkin Selçuk Erdem’in, dil ve şiire ilişkin Ahmet Telli’nin söyleşilerine katılmalısınız.
  • İleri Yayınları’nın standını mutlaka ziyaret etmelisiniz; zira Atatürk, cumhuriyet tarihi ve devlet teşkilatına ilişkin çok özel kitaplarla karşılaşacaksınız.
NOT 1: Fuarla ilgili ayrıntılı söyleşi ve imza günleri listesine ve tarihlerine ‘www.tuyapeskisehirkitapfuari.com’ adresinden ulaşabilirsiniz.
NOT 2: Yılmaz Büyükerşen’in kitap imza günü, 12 Aralık Çarşamba (Bugün) saat 14.15. (Doğan Kitap)

Yazmasam olmaz…

  • Fuar ve kongre merkezinin yanı sıra bir de ETO yönetim binası var. Altı kattan oluşan, her türlü teknolojik alt yapıyı barındıran, yılın 365 günü yaşayacağı vaat edilen prestijli bir yönetim binası…
  • ETO-TÜYAP iş birliğiyle bir yıl içerisinde 10 tane fuar gerçekleştirilecek. Bu fuarlar içerisinde ‘demiryolu ve lojistik fuarı’ da olacak.
  • Kitap fuarı, 2019 Eskişehir Türk Dünyası Eğitim Başkentliği projesine de katkı sağlayacaktır.
  • Koç gibi, Varank gibi isimlerin katıldığı böylesine büyük bir organizasyona AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan’ın katılmaması dikkat çekti.
  • Fuar ve Kongre Merkezinin yapılmasına maddi manevi destek veren herkese teşekkür ediyorum. Siyaseten-ticareten karşı çıkan, acımasız söylemler üreten ve gizliden gizliye engel olmaya gayret gösterenlere de ‘sinirlerine’ hakim olmalarını tavsiye ediyorum.

Uzman görüşü…

Fuarla ilgili önceki günlerde gerçekleştirilen bir basın toplantısında dinleme fırsatı bulduğum Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk dedi ki: “Kağıt krizi, yayıncılığı sıkıntıya soktu. Eskiden SEKA’larımız vardı. Teknolojisi iyi olmasa da ihtiyacımızın bir bölümünü karşılıyordu. Ya şimdi? Kağıt anlamında tamamen dışa bağımlıyız.”
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Kerim 13 Aralık 2018 00:44

Arifciğim be ; sevgili kardeşim milleti aşağılayan ve rövanş almak için kılç bileyen MİNE KIRIKKANATIN kitabını bize öneriyorsun.Biraz insaf be kardeş böyle bir kör ideoloji sahibi bir bayan bize kitabında neyi öğretir hangi ufkumuzu açar.Daha bir şey söylemeyeceğim.Sıhhatler.

1 0 Cevap Yaz
Rafet 12 Aralık 2018 11:50

Türkiye'ye yatırım karari alan Volkswagen'in yeni açılacak fabrikasının Eskişehir 'de olması içın gayret gösteren var mı?

0 2 Cevap Yaz
HAKKI 12 Aralık 2018 09:03

parayı betona gömersen .silecek kağıt bulamazsın

2 7 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi