Büyükerşen engel oldu

Cihan Yıldırım yazdı

14 Haziran 2017 09:19
A
a
Sütiş Eskişehir
Kâğıda dökülemeyecek günler yaşıyoruz.
Belki sadece Orhan Pamuk’un anlatabileceği zamanlardayız.
Yaşadıklarımızı ancak bir Rus yazarı tasvir edebilir.
Benim ne böyle bir gücüm var, ne böyle yeteneğim...
Ama yine de ‘denemek’ zorundayım. En başında ‘aczimi’ ifade edeyim ki; yazının sonunda hayal kırıklığı yaşanmasın!
Çoğumuzun çıldırdığı, bazılarımızın çıldırmak üzere oldu, kimilerinin de çıldırmak için sıra beklediği günlerdeyiz.
Sağ, sol, parti, cemaat, dernek fark etmeksizin durum böyle. Topyekûn bir travma geçiriyoruz. Hepimiz bir uçaktayız. Uçak türbülansa girmiş. Elbette bitecek bu durum, bu günler.
Hangi türbülans sonsuza dek sürmüş, sürer? Uçağın huzurlu bir şekilde yol alacağı ve güvenli bir şekilde piste ineceği günler gelecek.
Peki, o uçaktan nasıl ineceğiz?
Yara alarak…
Sakat kalarak…
Belki de ölmüş olarak…
Ya da ruhen ve bedenen sapasağlam…
Üzülerek ifade etmeliyim ki; herkes ‘sapasağlam’ inemeyecek. Oradan oraya savrulanları görüyoruz. Korkudan ne yapacağını bilemeyenlere şahit oluyoruz! Uçaktan atlayanlar var. Pilot kabinine girip kurtulmaya çalışanlar bile var!
Kimler ‘sapasağlam’ inecek? O uçaktan ruhen ve bedenen sağlıklı ineceklerin çoğu Eskişehirli olacak.
Eskişehirliler, o günlerde herkesin kıskanacağı ‘durumlarını’ büyük ölçüde Yılmaz Büyükerşen’e borçlu olacak. Çeşitli makamlarda kente 50 yıldır hizmet eden Büyükerşen, diğerleri gibi ‘çıldırmamıza’ engel oldu.
Hizmetleriyle, projeleriyle, duruşuyla, sakinliğiyle başardı bunu Büyükerşen. Meydana getirdiği şehir özgürce düşünmemizi, birey olmamızı, nefes almamızı, insan kalmamızı sağladı.
Çok şükür diğerleri gibi değiliz!
Ne mutlu onlar gibi olmadık!
Büyükerşen’in meydana getirdiği ‘vaha’ da insan kalabildik.
Büyükerşen koskoca kenti fanusa koydu. O fanus bizi korudu. Vicdansız, merhametsiz olmaktan korudu.
Büyükerşen’in Eskişehir’i ‘sera’ gibiydi adeta. Fazla etkilenmedik dışarıdaki olumsuz koşullardan. Hayatta kaldık, büyüdük, geliştik. Pek çok çiçek açtı, memleket o meyveleri topluyor, daha çok toplayacak.
Büyükerşen’in yapıp ettikleri önemli ama ‘engel olduğu’ şeyler daha önemli. Yıllar yıllar sonra “Ne yaptı Büyükerşen” diyenlere “Büyükerşen çıldırmamıza engel oldu” diyeceğim. Bence en büyük icraatı budur.
Üç beş yıl sonra bunun kıymetini daha iyi anlayacağız.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Ahmet Genç 6 Mart 2018 14:54

Şehri mafyadan bile koruyan Büyükerşen'e yapılan bu methiyeyi hakettiğine inanıyorum.Ayrıca eski ve merkezi mahallelerin şehir planları bu başkanın döneminde yapılmadı, birbirinin üzerine çökecekmiş gibi duran 7-8 katlı binaların imarını da o vermedi. Eskişehir'in her tarafı otoparktı da o mu bozdu veya rantiyeye çevirdi. Ayrıca Büyükşehir meclisinde yapılan rant kavgalarına nasıl dik durduğunu da biliyoruz. Ankara'dan başka yerel yönetimler kadar katkı alamazken ve buna rağmen Eskişehir'e kazandırdıkları da ortadayken bu kadar eleştiri almasına anlam veremiyorum.Gidin Kütahya'ya, Bursa'ya Bilecik'e veya Afyon'a bakın bakalım ne göreceksiniz belediyecilik adına...Hepsi büyük köy görüntüsünde değil mi? Gerçi bu şehre veya o şehirlere nasıl baktığınıza bağlı herşey...Kısacası! "Meyveli ağaç taşlanır" derler, ama bir gün o taşladığınız ağacı o koca çınarı korkarım ararsınız...

0 0 Cevap Yaz
Nebil Köken 4 Aralık 2017 22:45

Büyükerşen koskoca kenti fanusa koydu. derken çok haklıssınız. Devamı şöyle olmalıydı; Fanusun dışını görsellikle kapladı ama içinde şehir can çekişiyor. Trafik, ulasım, tam bir keşmekeş. Hatalı kentsel dönüşüm ile betan şehir olduk,ağaçsız sokaklar, sağlı sollu parkeden araçların işgalinde. Çocuklar bırakın bisiklete binmeyi, yalnız sokağa çıkamaz oldu artık. Aslında daha çok şey var ama kısacası o altın yaldızlı fanus içindeki şehrin hali bu.. Sizin anlattıklarınız karşısında ben başka bir şehirde mi yaşıyorum dedim? Herşey görsellik değil yani???

2 2 Cevap Yaz
mutlu 2 Aralık 2017 18:58

Canım benim.seni tüm kalbimle kutluyorum. Sonsuz sevgilerimi sunuyorum.

1 1 Cevap Yaz
İsmail Bayrak 10 Kasım 2017 14:55

Harika bir yazı. Tebrik ediyorum. Bu kadar iyi anlatılabilirdi.

3 2 Cevap Yaz
atilla 3 Kasım 2017 00:57

Cihan bey bizim için özgürce düşünmek neyimize hoca bizim için düşünür.İnsanca yaşadığımızı söylemek için ise toplu taşım araçlarına dışarıda insan kalana kadar tıka basa bindiğimiz zaman bakmak gerekir.

2 4 Cevap Yaz
Dilaver 22 Eylül 2017 15:49

Yılmaz hoca tüm şehri üniversite kampüsü haline getirdi. Herkesi ama herkesi çağdaşı muhafazakarı din ağırlıklı kesimi kampüsün içinde eğitti,belli bir hoşgörü kültür sanat spor ve turizme bakış seviyesinin üzerine çıkardı. Kim ne derse desin bilmeyerek bilen bir toplum oluşturduk ve dışarı çıktığımızda yabancılık çekmedik gururlandık onurlandık hayranlık duyulduk duyduk övündük övüldük teşekkürler Hocam.Siz hiç Türkiye'de başka bir şehirde öğrencinin insanların bu kadar özgürce davrandığını özgürce yaşadığını gördünüzmü tekrar teşekkürler Hocam ...

3 3 Cevap Yaz
Seyhan Yaşar 21 Eylül 2017 13:12

Cihan Bey kalemine yüreğine sağlık. Kutluyorum seni. Eskişehir li olmak Eskişehir de yaşamak bir ayrıcalık büyük bir onurdur. Bu onurun en büyük parçası Yılmaz Hocam dır. Kendisine minnettarız.

2 2 Cevap Yaz
gürkan cekic 11 Temmuz 2017 06:38

Sen deki bu değişim sevindiriyor

2 0 Cevap Yaz
Fatma Şener Bayri 24 Haziran 2017 17:36

Büyükerşen olmazı oldurdu, imkansızı başardı.. Şahsen sohbet etmişliğim var.. Eskişehirli değilim ama kendisini çok seviyorum Adam gibi adam derlerya , o işte..

4 4 Cevap Yaz
Yalçın şahin 18 Haziran 2017 22:51

Bu kadar nanköre rağmen başarı zor elde edilir. Ben Eskişehirli değilim. Ama böyle nankörleri görünce üzülüyorum. Eskişehir'e 1982 de geldim. Vidanjör sesleri toz toprak karışımlı caddeleri unutmak olası değil. Anadolu ve Osmangazi üniversitelerinde görev yaptım. Yılmaz hoca ile yıldızımız barışmadı ama Eskişehir'i ülkemizin sayılı güzel şehirleri arasına hem de üst sıralarda soktu. Nankör değilim Eskişehir'de yaşamak bir lüks ise ona borçlu olduğumu unutmam ne mutlu bu güzide yaşamak. Biraz başka şehirlere gidin görün nasıl bir kentte yaşadığınızı anlamanız kolaylaşacaktır. Ona uzun ömürler dilerim.

3 5 Cevap Yaz
Cengiz 17 Haziran 2017 21:48

Valla eğitim ve ekonomi anlaminda eskisehir ve izmir için kendi içinde özerk bir yönetim anlayışı benimsenirse 10 sene sonra g. te kaçan suyun oruca etkisiyle uğraşan doğu ve batı illerimizin vatandaşlarına vize vermek zorunda kalırız eskişehir ve izmire giriş için.Kültür ve gelişmişlikte fark atarız... ..

1 4 Cevap Yaz
İlhan 17 Haziran 2017 11:40

Sayın Büyükerşen Eskişehir için BÜYÜK ŞANS.

2 4 Cevap Yaz
abrek 17 Haziran 2017 04:25

Demekki hoca bu secimde de aday olacak algı operasyonları basladi. Ama bu sefer hocayı Atatürkçü Cumhuriyetçi kisvesi kurtaramayacak.

7 4 Cevap Yaz
Şükran

Ne oldu, size fazlamı geldi, yazık yazık, birde takdir edin. Oda insan elbette hataları var ama Eskişehir'i Eskişehir yapan birine niye böyle kindar yaklaşıyorsununuz anlamış değilim. Ne demek Atatürk 'çü, Cumhuriyet 'çi kisvesi altında demek değilmi yoksa, şüphenizmi var? Eğer şuan Eskişehir 'de birçok esnaf para kazanıyorsa, insanlar evlerine akşam bir lokma yemek götürebiliyorsa onun sayesinde, önceden kimin haberi vardı Eskişehir'den bildiğin Eskişehir 'di ama kaç senedir buraya tur düzenliyorlar Türkiye 'nin dörtbir yerinden yetmiyormu bu size?

1 6
Yalçın

Kapı kulumu olmalı

1 1
Okur 16 Haziran 2017 23:25

Bu kadar yalakalık yapmak için sen neler aldın büyükerşenden, ayrıca şü şehrin trafik keşmekeşini , çöp ve pisliğini , çarpık imar yapılanmazını ve hayasızlaştığını göremiyecek kadar ne aldın

4 2 Cevap Yaz
Arkasından güzel sözler yazılan ,attığı adımların srkasında toplumunu taşıyan Büyükerşen. Sonsuz say 16 Haziran 2017 16:00

Handan oktay

1 3 Cevap Yaz
Zübeyde Bahar Bulgu 16 Haziran 2017 11:31

Arkadaşım o kadar güzel anlatmışsınız ki... yürekten katılıyorum demekten başka sözüm yok...

3 5 Cevap Yaz
Nazmiye Selçuk. 15 Haziran 2017 21:36

Eskişehire bir kez gitmek nasip oldu çok ama çok begendim.Temmuzda bir kez daha gitme şansım olacak sanırım.Laf değil icraat üreten bir başkan sayın Büyükerşen hoca.Keşke her şehre hattaülkemize böyle bir başkan olsa.

2 3 Cevap Yaz
Nebil Köken

davulun sesi uzaktan hoş gelirmiş??

2 1
Nevin 15 Haziran 2017 19:09

Güzel şehrinize güzel yüreğinizi ilme ilme dokumuşsunuz her metrekaresine ..Aöf sosyolojiden mezuniyet törenim sayesinde görme şansım oldu..üniversitemiz o güzelliğin yansımasıy dı adeta eğitime katkıları ve bize kattıklarıyla.sevgi ve saygılar. Tüm emeği geçen insanlara..

1 1 Cevap Yaz
Nevin demirhan 15 Haziran 2017 14:54

Ona hep güvendim harikalar yarattı yaıatmıyada devamediyo Allah onu ve ailesini bütün kötülüklerden korusun çok zor günler her karanlık sonu aydınlıktır

2 5 Cevap Yaz
Muammer Akıncı 15 Haziran 2017 14:35

Gerçekten anlamlı ifade etmişsiniz. Başka bir şehre gittiğimde hemen Eskişehir e dönüp mutlu ve temiz bir nefes almak istiyorum.her dönüşümde "Ohhh beee"diyorum. Teşekürler sayın hocam 'a...Mutlaka arkasında el verdiği ve izinden gidecek değerler olmalıdır.

3 6 Cevap Yaz
Harun CTLSRK 15 Haziran 2017 13:04

Evet. Yiğidi ....ama hakkını yeme . Èvet yapılan hizmetleri ťaktir etmemek nankörlük olur. Hizmetlerinin en büyüğü her görüşten insanları kardeşlik kazaninda eriterek Eskişehir'li insanını yarattı. Yarattı.

3 5 Cevap Yaz
pöh 15 Haziran 2017 11:10

vay anasına nereden bakıyorsun orada işler tıkırında görülüyor besbelli kır yumurtanı da bir de bu taraftan bak on yıl sonra torunlarının yüzüne bakamayacaksın yalakalığınla

13 8 Cevap Yaz
Ali Selçuk Sarı 15 Haziran 2017 03:47

Yorumunuz Büyükerşen çok olumlu şeyler yaptı. Ancak onu o mevkiye getiren ve orada kalmasını sağlayan Eskişehir halkı yapılanları sonuna kadar hakediyor. Ankara, İstanbul ve daha birçoğu bu isabeti gösteremedi. Yaşadıkları sefilliği anlatmaya kütüphaneler yetmez. Ne mutlu Eskişehire ve Eskişehirlilere.

6 14 Cevap Yaz
m ali 15 Haziran 2017 01:02

hocayı öve öve bitiremeyenler sanal yapılarla eskişehir küçücük bir alana hapsedildi trafiği alt üst eden rant için inşaatları yandaşlarını zengin eden hoca var şehir trafiğini kimi yerlerini rant için 10 kat veren hoca 10 mt ilerisine kat vermeyen bir başkan var ortada alt yapı pert iki gölet yapmayla şehircilik olmuyor merkezin ortasına barları koyarak çağdaş olunmuyor sonuçta AHLAK yoksunu bir şehircilik

23 9 Cevap Yaz
birol

Merak etme her kimsen bizler ahlakımızı aileden aldık senin gibi sıfatsız biri bunu elestiremez barlar sokagına gelince ben gitmedim icin bilmiyorum neler oluyor bildigine göre ilgilisin sen kendi ahlakını sorgula eskisehirliye de dil uzatma

4 26
Rıza gündüz 14 Haziran 2017 23:20

Ben uzunca yıllar İzmit Bursa zaman zaman Konya Ankara gibi bir çok illerigezdim oralardaki kalabalıklığı sanki çok gelişmiş her problemini aşmış gibi görmekteler halbuki hiçde öyle değil her şeyleri sorun yol su elektirik otopark sorundan başka hiç bir şey yok o kentleri çok beğenen Arkadaşlara tavsiyem gidip bir yaşasınlar o zaman Eskişehir'in kıymetini anlarlar kim ne derse esin bu günkü yönetiçilerin kıymetini bilin yoksa çok ararsınız

7 15 Cevap Yaz
Erol keles 14 Haziran 2017 20:12

İlk1974 yılı Eskişehir'e.Oderenin kokusu felaketti.Yil2006 tekrar gittim ve üç sene kaldım.Ortaanadoluda bir Avrupa sehiri.Sonra 2014 te tekrar gittim.Ne muazzam bir değişiklik.Eskisehir'de plaj var.Her yaştaki insanın zaman geçirebileceği sosyal ve kültürel tesisler.Suc oranı en az.Adanaliyim,bu kadar güzel bir şehir ön insanları Büyükerşen Hocamla ne kadar gurur duysalar az.Kendisini saygıyla selamlıyorum.

4 17 Cevap Yaz
Hayal dünyasında yaşıyorsunuz.. 14 Haziran 2017 17:58

Sayın yazar yazdıklarınıza katılmıyorum.Nedeni ise Eskişehir'de doğup yetişmiş ve hala yaşayan biri olarak çevre illerin bize ne kadar fark attığını artık cümle alem biliyor.Diyebiliriz ki gelişmişlik sanayinin,inşaatın,nüfusun şehrimizde artması mı?Evet artması gelişmesi rekabet etmesi fakat gidişat hiçde onu göstermiyor günden güne daha da geriye gidiyor Eskişehir.Ankara'yı,Bursa'yı,Konya'yı kendi gözlerimle yakın zamanda görmesem bu söylediklerinize inanırdım fakat artık ESKİŞEHİR ANADOLUNUN PARLAYAN KASABASI KONUMUNA GELDİ...

25 15 Cevap Yaz
Mutlukan Oturanel

Beyefendi siz hangi şehirde yaşıyorsunuz? Eskişehir'den bahsediyorsanız fark yedi diye rica etsem fark yediğimiz diğer illerin merkezine değilde daha farklı bölgelerinede uğramanız

6 11
EU

Koca ülkeyi 2 köprü 3 yolla götürenlerin yanında Büyükerşen'in yaptıkları sadece yol köprü değil.Bir araştırın bakın, Su'dan tutun da esnafın turizmden nasıl yararlandığına kadar neler göreceksiniz..Sanayi gibi ülke işlerini ülkeyi yönetenlere soracaksınız lütfen.

6 10
Suheyla

Ben bir Bozüyüklu olsrak Eskisehirde cok zaman geçirdim . Eskisehir Eski bir sehirdi birde simdi bakin. Goremiyorsanuz farki körsünüz ve iyilik ve medeniyet size yaramiyor. Teşekkürler keşke heryerde bir Büyükersen olsa klonlasskta Türkiye'nin Doğusuna da göndersek

8 10
Hamza

Kısa zamanda bir göz doktoruna görünmenizi tavsiye ederim... Siyasi görüşünüz uyuşmadığı için verilen emekleri hiçe saymanız çok yakışıksız... Eskişehir bu durumdaysa ve her sezon turist gelip, esnafın cebine para giriyorsa bunu Büyükerşen'e borçludur

5 10
Veysiye Arslanargun 14 Haziran 2017 15:35

1989 Temmuz ayında 15 yıl öğretmen olarak (10YılDevrim (Atatürk Ortaokulu-5yıl da Süleyman Çakır Lisesi) severek çalıştığım Eskişehir de çok mutlu yaşadım.Ancak son yıllarda ki müthiş değişimi gördükten sonra Eskişehir Mimarı dediğim Sn.Yilmaz Büyükerşen ve eserine hayran olmamak mümkün değil.Allah Canım Türkiye'min Bütün şehirlerine böylesi Başkanlar nasip etsin, dua ile olmayacağını biliyorum ama bir umut! Sözün kısası çalışalım bizimde olsun demek en doğrusu.Tüm Eskişehire selam olsun

7 21 Cevap Yaz
Edibe Urgancı

Veysiye hanım selamlar. Sanırım aynı dönemde Devrim Ortaokulu'ndaydık.Şükran hanımın stajyeriydim.Sizi burda görmek beni sevindirdi.

3 2
Necmiye Bal 14 Haziran 2017 13:59

Yıllar önce Büyükerşen'i hemde İç Anadalu bölgesinde su sıkıntısı yaşanmadan baraj yaparak geleceğe yatırım yaptığını farketmiştim. O zamandan beri , eğitim , çevre , insan ve doğa konusundaki hassasiyetini görüyorum . Tebrikler.

3 20 Cevap Yaz
okur 14 Haziran 2017 13:51

çok güzel yerinde tespitler, yazdıklarınıza aynen katılıyorum..

5 15 Cevap Yaz
Cahide

Bugunki başkanı beğenmeyenler halt etmişler Başkanınız superrr CUMHURBAŞKANI OLSA DUNYADA ILK ÜÇE GIRER ULKEMIZ Begenmiyenler iktidar yandasidir

1 4
salih karabağlı 14 Haziran 2017 12:36

hayret sayın büyükerşeni övmüşler şakamı yoksa

11 11 Cevap Yaz
ma 14 Haziran 2017 12:34

allah muhabbetini artırsın hesabınızı beraber görsün kardeşim

5 10 Cevap Yaz
Recep HABUK 14 Haziran 2017 12:20

Safsata vede Hayal Ürünü sığ bir düşünce kafamızı kumdan çıkaralımda en yakınımızdaki Afyona,Kütahyaya Bursayı söylemeye gerek yok bir bak Cihan Bey.

16 16 Cevap Yaz
Refik Erol

Nankorluk yapmayalim allah razi olsun hocadan yazanin kalemine kuvvet

4 7
Orkun öztürk

Yorumunuza sonuna kadar katılıyorım recep bey.Benim üstteki yorumumla anlatmak istediğimi kısa ve öz anlatmışınız.İnsanlar siyasi ve politik yaklaşıyorlar yaşadığımız duruma.Halbuki Ben kendi adıma Daha seküler hatta çoğu dini argümana karşı olan birisiyim fakat bu duruşum Eskişehiri yönetenleri yani sn Büyükerşeni eleştirmeme hakkı oluşturmaz.Büyükerşenin yanında olmak savunmak anlamıda olmaz.Yukarıdada belirttim artık Eskişehir ANADOLUNUN PARLAYAN BİR KASABASI KİMSE KUSURA BAKMASIN GERÇEKLER ACIDIR.SON 15 YILDIR BAKIYORUZ ESKİŞEHİRİN GELİŞME HIZI İLK 10 LARDAN 30LU SIRALARA DÜŞTÜ.YATIRIM YOK İSTİHDAM YOK İNŞAAT DURMA AŞAMASINDA SAĞLIK YATIRIMI YOK ŞEHİR MERKEZİ ÇEVRE MAHALLELERE GENİŞLİYEMİYOR YANİ KISACASI HEP AYNI TERANE ESKİŞEHİRİN DURUMU..

5 1
Kamuran Erden 14 Haziran 2017 11:23

Çok güzel yazmışsınız.Gençlik yıllarımızda ona yakındık,o yıllarda Eskişehir için kafasında geliştirdiği bütün projeleri fazlasıyla gerçekleştirmiştir.Bence devlet yönetiminde görev almaması bu ülke için çok büyük bir kayıptır.Ama belki de böylesi daha iyi oldu,hem kendi sağlığı açısından(yıpranabilirdi)hem de Eskişehir yarım kalabilirdi.Allah ondan razı olsun,sağlıklı günlerde daha çok şeylere imza atacaktır.

9 22 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi