Ahmet Ataç 15 02 2024

İş dünyası umutlu

Hükumetin koronavirüse karşı aldığı ekonomik tedbirler, iş dünyası tarafından olumlu karşılandı.

21 Mart 2020 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Hükumetin koronavirüse karşı aldığı ekonomik tedbirler, iş dünyası tarafından olumlu karşılandı. ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, OSG Başkanı Nadir Küpeli, ETO Başkanı Metin Güler ve Esnaf Odaları Başkanı Ekrem Birsen gibi isimler, açıklanan paketin olumlu yansımaları olacağını belirttiler.
İnşallah haklı çıkarlar elbette. Öte yandan bir işadamının kalkıp da hükumetimizi eleştirmesinin mümkün olmadığını da biliyoruz. İki müfettişin, "Gözünüzün üzerinde kaşınız var" demesi bile defterlerinin dürülmesine neden olabilir. İşadamlarımıza hükumeti eleştirmemelerini 'Şiddetle' tavsiye ediyorum. Kendinizi düşünmüyorsanız, işyerleriniz kapanınca işsiz kalacak çalışanlarınızı düşünün. Övün ama eleştirmeyin. Gerekirse biz sizin yerinize de eleştirebiliriz.
Şimdi bu pakette 4 ana başlık ön plana çıkıyor. Birincisi hizmet sektöründeki işverenlerin vergi ve SGK borçları ötelenecek. Ayrıca Kredi Garanti Fonu limitleri yükseltilecek. Bu suretle bazı şirketlerin daha rahat borçlanması sağlanacak. Geçici olarak üretime ara veren işletmelerde çalışanlara gelir desteği sağlanması da paketin içinde yer aldı. Ancak bu desteğin miktarı veya ne kadar süreyle verileceği muallakkta kaldı. Son olarak ihtiyaç sahibi ailelere 2 milyar lira para dağıtılması da paketin içinde yer alıyor.
Bu önlemleri yeterli bulmayanlar olabilir elbette. Ancak kriz çok büyük ve hükumete de anlayış göstermek lazım.
Öte yandan 100 milyar liralık paketin finansmanının nasıl sağlanacağı tam bir muamma.

Bozgunculara kulak asmayın
Korkunun virüsten hızlı yayıldığının farkındayız. Aslında bir miktar korkunun zararı olmaz. Yapılan araştırmalar halkın yüzde 10'unun virüse karşı önlem almadığını gösteriyor. Bu yüzde 10'luk kesim, daha sonradan toplumun yüzde 100'ü üzerinde çok kötü bir etki yaratabilir.
Öte yandan korkunun paniğe dönüşmesi ise çok daha kötü. Özellikle sosyal medyadaki bir takım tipler, asılsız haberlerle panik yaratmaya çalışıyor. Bu insanların yaptığı kötülüğü tarif edecek kelime bulamıyorum. Bulduğum kelimeleri de buraya yazamıyorum. Bilmezdik küfürlerin bu kadar güzel, kelimelerinse kifayetsiz olduğunu; bu derde düşmeden önce...
Son olarak Anadolu Üniversitesi'ne bağlı olan SODİGEM bir takım açıklamalarda bulunarak, sosyal medya bozguncularına dikkat çekti. SODİGEM yayınladığı yazılı açıklamada, "Sosyal medya teröristlerine ait halkı galeyana getiren ve infiale yol açan bu yanlış bilgileri, yalan görsel ve haberleri dolaşıma sokmak ve paylaşmak ise Türk Ceza Kanunu'na göre suçtur" ifadelerinde bulunmuş. Sadece sorumluluk sahibi medya kuruluşlarını takip edin. Devlet bütün kurum ve kuruluşlarıyla sapasağlam ayakta. Resmi açıklamaların ötesindeki açıklamalara kulak asmayın. Hele ki teyit edilmemiş haberleri paylaşmayın.

Jandarma kıskıvrak yakalamış
İl Jandarma Komutanlığı, başarılı bir operasyon gerçekleştirerek tarihi eser kaçakçısı iki zanlıyı kıskıvrak yakaladı. Edinilen bilgiye göre jandarma ekipleri Seyitgazi yolunda zanlıların otomobilinde arama yapmış. Aramada Roma İmparatorluğu zamanından kalan iki heykel bulunmuş. Ülkemizde toprağın üzerinde olduğu gibi, toprağın altında da hazineler yatıyor. Ancak 1930'lu yıllar hariç, hiç bir dönemde arkeolojiyi milli bir politika hâline getiremedik. Böyle olunca da toprağın altındaki tarihi değerlerimiz, mezar hırsızlarının insafına terk edildi. Elbette kolluk kuvvetlerimiz bu soygunculara göz açtırmayacak. Ancak kapsamlı bir çözüm, ülkemizin dört bir yanında kazılar yapmakla mümkün olur. Belki size şaka gibi gelebilir ancak, tarihi hazinelerimizi ortaya çıkartırsak, petrol zengini ülkeler gibi para kazanırız
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi