Vali Özdemir Çakacak: Taviz yok!

Dün kaleme aldığım ‘Corona ve Eskişehir: Yanlışlar, uyarılar, endişeler, tavsiyeler’ başlıklı yazımın bir bölümünde Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ile CHP’li bir milletvekilinin yaptığı hatayı gündeme getirmiştim.

21 Mart 2020 09:11
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Dün kaleme aldığım ‘Corona ve Eskişehir: Yanlışlar, uyarılar, endişeler, tavsiyeler’ başlıklı yazımın bir bölümünde Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ile CHP’li bir milletvekilinin yaptığı hatayı gündeme getirmiştim. Hata şuydu: İl Sağlık Müdürlüğü Eskişehir’deki Covid-19 test sonuçlarını CHP’li bir milletvekiline söylemiş, milletvekili de bu sonuçları yayarak “Eskişehir’de vaka yok” demişti. Bununla birlikte “Eskişehir temiz, herkes Eskişehir’e gelsin” şeklinde tehlikeli bir algıya hizmet etmişti.
(‘Corona ve Eskişehir: Yanlışlar, uyarılar, endişeler, tavsiyeler’ başlıklı yazımın tamamına ‘www.anadolugazetesi.com’ adresinden ulaşabilirsiniz.)
 
*
 
Söz konusu yazı üzerine Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak aradı ve detaylı bir bilgilendirme yaptı.
Bununla birlikte Çakacak, Corona Virüsün yeni türü olan Covid-19 salgınıyla ilgili ilk kez açıklama yapmış oldu.
 
*
 
KARGAŞA ÇIKMAMASI İÇİN
Covid-19 salgınıyla ilgili bilgi verme yetkisinin yalnız ve yalnız Sağlık Bakanlığında olduğuna, onun dışında hiçbir özel ve kamu kuruluşunun açıklama yapma yetkisinin olmadığına vurgu yapan Çakacak, “Bakın karar net. Vaka ile yaşamını kaybeden insan sayımızı açıklamak, tek bir otoritenin elinde. Akılların karışmaması, kargaşanın çıkmaması için tek bir merkez tarafından bilgilendirme yapılıyor.  O merkez de şu an Sağlık Bakanlığımız. Ve siz de biliyorsunuz ki ilgili bakanlığımız, bu süreci çok iyi götürüyor. Sayın Bakanımız Fahrettin Koca, her gün açıklama yaparak kamuoyuna doğru bilgiyi ulaştırıyor” dedi.
 
*
 
Vali Çakacak bu ifadelerinin hemen ardından söz konusu salgınla ilgili art niyetle meydana getirilen bilgi kirliliği konusunda yurttaşlarımızı uyardı.
Şöyle ki…
 
OLUR OLMADIK YAZILANLAR VE AÇIKLAMALAR…
“Vatandaşlarımızdan bir konuda dikkatli olmalarını rica ediyoruz. Çeşitli mecralarda olur olmadık şeyler yazılıyor, olur olmadık açıklamalar yapılıyor, gerginlik çıkartmak ve panik havası estirmek amaçlı doğru olmayan içerikler üretiliyor. Lütfen, bu konuyla ilgili açıklama yapmakta tek otorite olan Sağlık Bakanlığımızın bilgilendirmelerini dikkate alalım. Bakanlığımız dışında yapılan hiçbir açıklamaya itibar etmeyelim.”
 
*
 
ZAFİYET YAŞANMIYOR
Bilim Kurulunun çalışmalarına ve alınan kararların uygulanmasına ilişkin de konuşan Çakacak, “Devletimizin ciddi bir bilim kurulu var. Söz konusu kurul, halk sağlığını korumak adına önemli kararlar alıyor ve tavsiyeler veriyor. Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığımız da alınan kararları, tedbirleri ve tavsiyeleri uygulanmak üzere illerimize gönderiyor. Bizler de uyguluyoruz ve hem Eskişehir özelinde, hem de Türkiye genelinde hiçbir zafiyet yaşanmıyor” diye konuştu.
 
*
 
Salgınla mücadelede İçişleri Bakanlığının etkinliği ile Eskişehir’deki tüm kurumların birliktelik içerisinde çalışması hususunda da bilgi veren Çakacak, şu ifadeleri kullandı:
 
7 GÜN 24 SAAT DENETİM
“Tabii İçişleri Bakanlığımızın da söz konusu mücadelede etkinliği büyük. Bakanlığımızca yayınlanan genelgeleri hem uyguluyoruz, hem de denetimini yapıyoruz. Biliyorsunuz umuma açık olan kıraathane, kafeterya ve hamam gibi yerlere bakanlığımız genelgesiyle kapatma işlemi uygulandı. Biz de bu yerleri 7 gün 24 saat denetliyoruz. İhbarları da dikkate alıyor, yapılan herhangi ihbarla birlikte vakit geçirmeden denetime gidiyoruz. Zira vali yardımcılarımız, kaymakamlarımız, Büyükşehir Belediyesinin genel sekreteri, zabıta müdürü ile sağlık daire başkanı, ilçe belediyelerimizin başkan yardımcıları ve ilgili il müdürlüklerimizle değerlendirme toplantısı yaptık. Alınan tedbirlerin uygulanması yönünde tüm birimlerimiz 7 gün 24 saat denetim yapıyor. Bu konuda hiçbir biçimde taviz yok. Hem emniyet güçlerimiz, hem de zabıtalarımız eşgüdüm halinde sıkı denetimlerini sürdürüyorlar.”
 
*
 
Vali Çakacak’ın vatandaşlarımıza önemli bir uyarısı daha var.
Nedir o?
Şu:
 
 
EN ÖNEMLİ TEDBİR, EN AZ TEMASTIR
“Zorunlu olmadıkça kesiklikle dışarı çıkmayalım. Böylelikle hem kendimizi, hem de çevremizi tehlikeye atmamış oluruz. Bilmeliyiz ki en önemli tedbir, en az temastır. Ayrıca Corona ile ilgili herhangi sorunuz olduğunda Corona danışma hattı olan ‘Alo 184’ü aramanızı tavsiye ederim. Bunu da ayrıca söyleyeyim.”
 
*
 
Özveriyle görev yapan sağlık çalışanlarına ilişkin mesaj vermeyi de ihmal etmeyen Özdemir Çakacak, görüşmemizin sonunda şu ifadelere yer verdi:
 
BAŞARI, SAĞLIK, GÜÇ VE SABIR…
“Dünya Sağlık Örgütü, uluslararası düzeyde pandemi (birçok kişiyi tehdit eden bulaşıcı-salgın hastalık) ilan etti. Sağlık çalışanlarımız her zaman özveriyle çalışıyorlar ama bu sefer çok daha önemli görevleri var. Bu görevlerini hakkıyla yaptıklarını da görüyoruz. Onlar bizim için çok önemli ve değerli. Bütün sağlık çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyor ve çalışmalarında başarı, sağlık, güç ve sabır diliyorum.” 
 
*
 
Evet…
Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak’ın Covid-19 salgınına karşı mücadeleyle ilgili ifadelerini okudunuz.
Umarım sorumluluk sahibi olması gereken kişi ve kurumlar, gereken mesajı almışlardır.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
21 Mart 2020 18:21

Millet parklarda orda burda geziyor,sokağa çıkma yasağı getirilsin

0 1 Cevap Yaz
Ali Haydar 21 Mart 2020 17:08

Sayın Anbar. Şehirde hâlâ daha yasağa uymayan çay bahçesi var. Büyük otel arkasında porsuk kenarında eski otogar köprüsünün dibindeki bir kaç çay bahçesi açık. Belki birisi köfteci olduğunu iddia ediyor tabelasında... Tepebaşı zabıtaya bildirdim gerçi ama.

0 1 Cevap Yaz
Bülent 21 Mart 2020 12:50

İyi de senin bakanına kalsa Yalman Paşa zatüreeden ölmüştü. Gazeteci Saygı Öztürk olmasaydı hepimiz öyle öğrenecektik

7 5 Cevap Yaz
hee 21 Mart 2020 11:09

takke düştü kel göründü hee valla nerde her şey güzel olacak diyenler

8 4 Cevap Yaz
Cifteler li 21 Mart 2020 10:12

Allahim bu illetti dunya uzerinden def et.sana siginiriz yuce rabbim...

3 8 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi