Eskişehir ilçeleri! Eskişehir’in ilçeleri hangileri, Eskişehir’in ilçelerini tek tek tanıyalım…

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir ilçeleri! Eskişehir’in ilçeleri hangileri, Eskişehir’in ilçelerini tek tek tanıyalım…
A
a

Eskişehir’in ilçeleri hangileridir? Son yapılan nüfus sayımına göre Eskişehir’in nüfusu ve ilçelere göre dağılımı nasıl oldu? Eskişehir’in kaç tane ilçesi var? Eskişehir’de halk hangi ilçelerde oturmayı tercih ediyor? Eskişehir'in hangi ilçesinde ne meşhur? Hepsi haberimizde…

Sütiş Eskişehir

Eskişehir ilçelerini incelediğimiz haberimizde merak ettiğiniz tüm detayları bulabilirsiniz. Üniversite şehri Eskişehir, huzuru, tarihi ve doğayı arayanların tekrar tekrar ziyaret ettiği, bir kısmının hayatını sürdürmek için seçtiği, yaşanılacak bir şehir. Eskişehir’de tam 57 bin üniversite öğrencisi yaşıyor. Öğrenciler başta kent merkezi olmak üzere, Eskişehir’in ilçelerine dağılmış durumda… Haberimizde Eskişehir’i ilçeleriyle tek tek ele alacağız. 

Eskişehir’in toplam 14 ilçesi bulunuyor. Eskişehir’in ilçeleri: Odunpazarı, Tepebaşı, Sivrihisar, Çifteler, Seyitgazi, Alpu, Mihalıççık, Mahmudiye, Beylikova, İnönü, Günyüzü, Sarıcakaya, Mihalgazi, Han.

Eskişehir’in ilçelerinin her biri tarihi önem taşımakla birlikte, tarım ve hayvancılık açısından çok zengin topraklardır. Kurtuluş Savaşı sırasında Eskişehir’in birçok bölgesi önemli görevler üstlenmiştir. Eskişehir’in ilçeleri turistik anlamda da okuyacağınız üzere görülmesi gereken yerler arasındadır.

Eskişehir’in ilçelerini yüzölçümü olarak incelediğimizde Sivrihisar ilçesi 2987 km2’lik alanıyla en büyük Eskişehir ilçesi olarak dikkat çekiyor. Sivrihisar ilçesini 1670 km2 ile Mihalıçcık ve 1558 km2 yüzölçümü ile Seyitgazi ilçeleri izliyor.

Son yapılan 2017 nüfus sayımı verilerine göre, Eskişehir ilçelerinden en kalabalık olanı Odunpazarı, nüfusu en az olan ise Han ilçesidir. 

Eskişehir’in ilçelerini tek tek inceleyelim:

ODUNPAZARI

Eskişehir’in ilçelerinden Odunpazarı, kent merkezinde yer alıyor. Odunpazarı İlçesi’nin nüfusu son yapılan sayıma göre 399.451 bin kişi. Bu nüfusun yüzde 49.15’ini 196.323 kişi ile erkekler, yüzde 50,85’ini 203.128 kişiyi kadınlar oluşturmaktadır. Yıl dağılımına bakıldığında 2008 yılından sonra Odunpazarı ilçesinde hızla nüfusun arttığı dikkat çekiyor. 

Odunpazarı ilçesi Eskişehir’in en eski yerleşim yeridir ve tarihi Odunpazarı Evleri ile bilinir. Odunpazarı Evleri, Osmanlı döneminden kalma tarihi evlerdir. Tarihi Odunpazarı Evleri’nde Safranbolu, Beypazarı gibi yerlerdeki mimari özellikleri ve motifleri binalarda görmek mümkün. Odunpazarı, Ege kıyıları gibi kıvrımlı yolları ve çıkmaz sokakları, kendine has ahşap süslemeleriyle tüm ihtişamını koruyarak günümüze kadar gelmiş. Eskişehir’in en fazla turist çeken ve ağırlayan bölgesi de bu özellikleri nedeniyle Odunpazarı İlçesi. 

Eskişehir’in Odunpazarı İlçesi’nin 85 tane mahallesi bulunuyor. 

MİHALIÇÇIK (YUNUS EMRE’NİN DOĞDUĞU YER)

Eskişehir ilçelerinden Mihalıççık 8 bin kişilik nüfusa sahiptir. Mihalıççık İlçesi’nin 53 mahallesi bulunmaktadır. Anadolu’nun en önemli ozanlarından Yunus Emre’nin doğduğu yer Mihalıççık’tadır. İlçede her yıl Mayıs ayında Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası olarak kutlanmaktadır. Mihalıççık İlçesi, 1915 yılından önce Ankara’nın bir ilçesiydi. 1925 yılında Eskişehir’in il olmasının ardından Eskişehir’e bağlanmıştır. Mihalıççık İlçesi’nin Eskişehir’e uzaklığı 96 km’dir. Mihalıççık’ta halk tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor.

TEPEBAŞI

Eskişehir ilçelerinden Tepebaşı, 353 bin nüfusa sahip. Bu nüfusun yüzde 50.4’ü 178 bin kişi ile erkek, yüzde 49.56’sı 175 bini kadınlardan oluşmaktadır. 

Odunpazarı ile Tepebaşı ilçelerini birbirinden ayıran Porsuk Çayı’dır. Tepebaşı Porsuk Çayı’nın kuzeyinde yer alır. Porsuk Çayı’nın Eskişehir kent merkezine denk gelen kısmına Adalar denir. Bu bölge Eskişehir’in en hareketli yeri olarak nitelendirilir. Eskişehir ilçelerinden Tepebaşı’nda, birçok müze, park ve alışveriş merkezleri yer alır. 

Ayrıca özellikle yazın büyük talep gören Eskişehir Kentpark Plajı, Tepebaşı ilçesinde bulunuyor. 

Öte yandan Tepebaşı İlçesi’nin 91 adet mahallesi var.

SİVRİHİSAR (NASREDDİN HOCANIN DOĞDUĞU YER)

Eskişehir ilçelerinden Sivrihisar, şehirdeki en büyük yüzölçümüne sahip ilçe olarak dikkat çekiyor. Ancak nüfus yoğunluğu yüzölçümüyle doğru orantılı değil. Yaklaşık 20.500 kişinin yaşadığı ilçede kadın ve erkek nüfus oranı eşit. 

Sivrihisar İlçe merkezi, Ankara, Eskişehir ve İzmir karayollarının kesişme noktası üzerindedir. Çal Dağının uzantısı olan volkanik bir kaya kütlesinin eteğinde, gökyüzüne doğru yükselen sivri kayalıklarıyla dikkat çeker. İlçeye ismini bu kayalıklar vermiştir.

78 mahallesi bulunan Sivrihisar İlçesi, Nasreddin Hoca’nın doğum yeri olarak bilinir. Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi, Hititler’den günümüze kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır ve Roma, Anadolu Selçuklu dönemlerine ait kalıntılar taşır. İlçe merkezindeki yer alan Ulu Cami 1275 yılında inşa edilmiş ve bölgenin en önemli eserlerinden biri. Ulu Cami Anadolu’da yer alan en büyük ahşap direkli cami olma özelliğini taşıyor.

Sivrihisar ilçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Sivrihisar ilçesi Eskişehir’e 100 km., Ankara’ya 135 km. mesafededir.

MAHMUDİYE

Eskişehir ilçelerinden Mahmudiye, 7600 kişilik nüfusa ev sahipliği yapıyor. Mahmudiye İlçesi’nin 19 mahallesi bulunmakta. 

Mahmudiye ilçesi kuzeyinde Eskişehir, Alpu, kuzeydoğusunda Beylikova, doğusunda Sivrihisar, güneyinde Çifteler ile batısında Seyitgazi ilçeleri ile çevrelenmiştir. Mahmudiye, Eskişehir merkeze 51 km uzaklıktadır.

Mahmudiye İlçesi, at yetiştiriciliği nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Osmanlı’nın son dönemlerinde 2. Mahmut’un emri ile bölgede kurulan Çiftlik-i Hümayun’da at yetiştirilmiştir. Bu nedenle Mahmudiye adını almıştır. Ülkemizde safkan Arap atının yetiştirildiği bölgelerin en önemlisidir. Mahmudiye’de at kiralanarak, at gezileri yapılabilir.

Mahmudiye, Cumhuriyet’in ilanından sonra ilçe olmuştur. 

ÇİFTELER

Eskişehir ilçelerinden Çifteler, 15 bin nüfusa sahip. Çifteler nüfusunda kadın erkek oranı eşit durumda. Çifteler İlçesi’nin 28 mahallesi bulunmaktadır. 

Çifteler İlçesi, Sakaryabaşı olarak da adlandırılır. Bunun sebebi ise Sakarya Nehri’nin doğduğu kaynağa çok yakın olmasıdır. Çifteler, doğal güzellikleri, rengarenk balık ve yeşyeşil doğasıyla ünlü dalış noktalarına sahip tam bir cennet köşesi. Sakaryabaşı’na yurt dışından pek çok su altı meraklısı yoğun ilgi gösteriyor. 

ALPU (LÜLETAŞININ ADRESİ)

Eskişehir ilçelerinden Alpu, 11 bin nüfusa sahiptir. Alpu İlçesi’nin 33 mahallesi bulunmaktadır. Türkiye'de yalnız Eskişehir’de bulunan lületaşı bu ilçeden çıkarılmaktadır.  

1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türkler’in yaşamaya başladığı Alpu, 1987 yılında ilçe olmuştur. Alpu Ovası üzerinde yer alan ilçe, Porsuk Çayı tarafından ikiye ayrılır. Alpu İlçesi’nin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 

SEYİTGAZİ

Eskişehir ilçelerinden Seyitgazi’nin nüfusu 13 bin kişi. Seyitgazi İlçesi’nin 51 mahallesi bulunuyor. 

Seyitgazi İlçesi; kuzeyde Merkez ilçe, kuzeydoğuda Mahmudiye, batıda Kütahya, güneyde Afyon, doğuda Çifteler ve Han ile çevrilidir. 1922 yılında ilçe olmuştur.

Seyitgazi İlçesi, ismini Anadolu’da Bizans İmparatorluğu’na karşı yaptığı savaşların birinde şehit olan Battal Gazi’den alıyor. 

BEYLİKOVA

Eskişehir ilçelerinden Beylikova, 7471 kişilik nüfusa sahip. Nüfusun yüzde 90’ı çiftçidir. Beylikova İlçesi’nin 25 mahallesi bulunmaktadır. 

Beylikova İlçesi, Porsuk Nehri kıyısında yer alır ve 1987 yılında ilçe olmuştur. 

GÜNYÜZÜ

Eskişehir ilçelerinden Günyüzü, 6400 kişilik nüfusa sahiptir. Günyüzü İlçesi’nde 22 mahalle bulunmaktadır. 

Bölgede yapılan kazı çalışmalarında eski dönemlere ve özellikle Kurtuluş Savaşlarına ait bir çok bulguya rastlanmıştır.

İNÖNÜ

Eskişehir ilçelerinden İnönü, 6634 kişilik nüfusa ev sahipliği yapıyor. İnönü İlçesi’nin 16 mahallesi mevcut. 

Kurtuluş Savaşı’nda I. Ve II. İnönü Savaşları’nın geçtiği bölge burasıdır. İnönü zaferlerinden sonra Atatürk, savaşları yönettiği İnönü bölgesinin adını İsmet Paşa’ya soyadı olarak verdi. 

1963'te Eskişehir’in merkez ilçesine bağlanan İnönü, 1987 yılında ilçe oldu.

İnönü İlçesi, Eskişehir’e 36 km mesafededir. Öte yandan İnönü İlçesi yoğurt ve kaymağıyla meşhurdur. 

SARICAKAYA

Eskişehir ilçelerinden Sarıcakaya, 5700 kişilik nüfusa sahip ve 14 mahalleyi kapsıyor. 

Sarıcakaya İlçesi, Sakarya Nehri boyunca uzanıyor. Sarıcakaya İlçesi ipek böceği yetiştiriciliği ile ünlüdür. 

1957 yılında adı değiştirilen Sarıcakaya (Eski adı Burnaklar) 1 Nisan 1958 yılında  Eskişehir'e bağlı bir ilçe merkezi olmuştur. 

Sarıcakaya İlçesi, Eskişehir il merkezinin kuzeyinde yer alır ve şehre 47 km uzaklıktadır. 

MİHALGAZİ

Eskişehir ilçelerinden Mihalgazi, 4610 kişilik nüfusa sahiptir ve 9 mahalleden oluşmaktadır. Mihalgazi 1967 yılında ilçe olmuştur. 

Sakarya Nehri ilçeyi doğudan batıya ikiye bölmektedir. İlçede birçok hastalığa iyi gelen kaplıcalar ilgil görmektedir.

HAN

Eskişehir ilçelerinden Han, 1953 kişilik nüfusa sahip ve 15 mahalleden oluşuyor. 

Han İlçesi’nde ilk yerleşimler Hititler’e kadar dayanmaktadır. 

Han, 1963 yılında Afyon’un Emirdağ İlçesi’nden ayrılarak Eskişehir’in Çifteler İlçesi’ne bağlanmış 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
dilex@ 24 Aralık 2018 17:30

Bişey daha soruyorum angi ilçenin nesi meşhur ve en büyük ilçe

0 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi