Eskişehir'de tehlike çanları çalıyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de tehlike çanları çalıyor
A
a

Eskişehir hava durumu şaşırtıcı bir şekilde 20 dereceyi görürken TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'ndan önemli bir uyarı geldi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir bu sene Mart ayına güneşli bir hava ile girdi. Sıcaklığın 20 dereceye çıktığı Eskişehir'de doğalgaz faturalarının az gelecek olması ne kadar sevindirse de Eskişehirlileri büyük bir tehlike bekliyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 3 aylık kuraklık haritasında Eskişehir’in ‘çok şiddetli kuraklık tehlikesi’ altında olduğu belirtildi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Levent Özbunar, Porsuk Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 38 civarında olduğunu vurgulayarak önümüzdeki süreçte ciddi derecede su kıtlığı yaşanabileceğini söyledi. 

ESKİŞEHİR ÇOK ŞİDDETLİ KURAKLIK ALTINDA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nun yayınladığı kuraklık haritasında Eskişehir’in ‘çok şiddetli kuraklık’ tehlikesi altında olduğu ifade edildi. Türkiye’nin su zengini değil, su kutluğu çeken bir ülke konumunda olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, beklenen yağışların olmaması halinde önümüzdeki süreçte su kıtlığı yaşanabileceğini belirtti. 

ESKİŞEHİR'DE KRİZ DERİNLEŞEBİLİR

Suyun her damlasının tasarruflu bir şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizen Özbunar, “Sera gazı etkisiyle birlikte gelen küresel ısınma ve hemen arkasından gelen iklim olaylarının değişmesi sonucu aşırı kuraklık ve şu an yaşadığımız meteorolojik kuraklığın oluşmasıyla beraber daha fazla su kıtlığı yaşanmaktadır. Mevcut olan sular potansiyeline uygun kullanılmamaktadır. Tarımsal sulamada mevcut durumda suyun yaklaşık yüzde 50'si heba edilmektedir” dedi. Evlerde kullanılan suyun yanı sıra tarımsal sulamada kullanılan suda da ciddi anlamda tasarruf yapılması gerektiğini belirten Özbunar, “Tarımsal sulamaya yeterli yatırım yapılır modern teknikler ile sulama yapılırsa yüzde 50'lere kadar tasarruf etme şansımız bulunmaktadır. Su tasarrufunda bilim rehber edilmelidir, suyu kullanacak insanların da bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Su konusunda bütün bir kamuoyu ile beraber ve bilinçli hareket edilmelidir. Sistematik çözümler üretilmediği müddetçe su krizi derinleşecektir” şeklinde konuştu.

NELER YAPILMALI?

Özbunar, yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı: “Su eksikliği olan bu günlerde çok su tüketen bitkilerin yerine, daha az su tüketen bitki çeşitlerinin ekimi tercih edilmelidir. Çiftçilerimiz aşırı su kullanımlarından kaçınmalıdır. Salma sulama kesinlikle yapılmamalıdır. Ekili bitki çeşitlerinin suya en çok hassas olduğu dönemlerde yapılacak sulamanın gerçekleştirilmesi. Sulayıcılar mevcut su durumu ve su tasarrufu konusunda bilgilendirilmeli, eğitilmeli. Sulama kanallarında su iletim kayıplarına neden olacak hususlar ortadan kaldırılmalı. Sulama saatlerinin akşam saatlerinin seçilmesi.”
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi