Eskişehir'de Korona teyakkuzu!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de Korona teyakkuzu!
A
a

Eskişehir Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Koronavirüs Türkiye’de görüldü” açıklamasının ardından adeta teyakkuza geçti. Okullarda dezenfekte işlemleri başlarken, belediyeler ise tüm etkinlikler iptal etti..

Sütiş Eskişehir
Eskişehir haberleri...

BAKANLARDAN ACIKLAMA
 Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki ilk tespit edilen hastanın koronavirüse yakalandığı kaynağın bir Avrupa ülkesi olduğun belirtmişti. Dün de Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla yapıldı.
Bakan Koca, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında, "Salgının Avrupa'daki durumu bizi dün akşamki tabloyla karşı karşıya bırakmakla büyük ihtimalle yetinmeyecektir, risk ciddidir." dedi. Bakan Ersoy ise "15 Nisan virüs açısından hassas bir tarih. Mümkünse yurt dışından Türkiye'ye turizm talebinin nisan sonuna ertelenmesi mantıklı geliyor." diye konuştu. Ticaret Bakanı Pekcan da "Gıda ürünlerinde de fahiş fiyatlar görüyoruz. Onlar için de gereğini yapacağız. Fırsatçılara göz açtırmayacağız." değerlendirmesinde bulundu. Pekcan, "16 Mart'tan itibaren nisan sonuna kadar yurt içindeki fuarların ertelemesine karar verildiğini belirterek, "Resmi duyuruları yapacağız" dedi.



EĞİTİM YUVASINDA SIKI TEMİZLİK 
İl Milli Eğitim Müdürlüğü sınıflarda Koronavirüs kapsamında dezenfektan çalışmalarını hızlandırdı.  Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de de Koronavirüse rastlandığının açıklanması üzerine koruma amaçlı çalışmalar da arttı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Okullarımızda hijyen talimatları en üst seviyeye çıkarılarak çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda eğitim almaları için dezenfektan çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Bu kapsamda il genelinde bulunan tüm okullarda çalışmalar sürüyor. ent merkezindeki 139 bin 704 öğrencinin eğitim gördüğü 490 okulda özel sektör firmalarından temin edilen solüsyonlarla koronavirüs ve diğer virüslere karşı dezenfekte uygulaması başlatıldı. Binaların temizliği gerçekleştirildi. Dezenfekte uygulamasının hafta boyunca süreceği öğrenildi.

TALEP ARTTI 
Koronavirüs salgınının artmasıyla birlikte vatandaşlar da kendilerini koruma yoluna gidiyor. Sağlık Bakanı Koca’nın Türkiye’de de vakanın görünmesini söylemesiyle de maske ve dezenfektan maddelere talep arttı. 
İlk olarak Çin’de başlayan koronavirüs salgını neredeyse tüm dünyayı etkisi altına aldı. virüs daha Türkiye’ye gelmeden vatandaşlar eczanelerin yolunu tuttu. Ancak geçen akşam Sağlık Bakanının Türkiye’de de vakaya rastlandığını söylemesi üzerine vatandaş, hem maskeye hem dezenfektan maddelere daha fazla akın etti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Eczacı Azmi Kerman, “Koruma amaçlı kullanılan maskelerde talep çok ama arz karşılamıyor. Bizler de maskeleri depolardan alıyoruz. Depolardan talep ettiğimiz maske depolarda da bulunmuyor. Bu nedenle fiyatlarda artış oldu. Normalde 1 liraya satılan maskenin fiyatı 5 liradan başlıyor” diye konuştu.  Virüsten korunma yollarından da söz eden Kerman şöyle konuştu: “Çok sık el yıkamak gerekiyor. Mutlaka bileklerine kadar sabunla yıkmaları gerekiyor. El sıkışma, tokalaşma gibi konulara az ara vermek gibi önlem almak gerekiyor. Mesela kapı kolları sürekli silinmeli. Ellerin çok bulaştığı yerler silinmeli. Kağıt para ile temas ettikten sonra mutlaka ellerini yıkamalı. Maske kullanan vatandaşlar maskelerine birkaç damla limon kolonyası damlatmaları da korunmalarına yardımcı olacaktır.” 

ETKİNLİKLER İPTAL VATANDAŞA UYARI
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile Covid-19 virüsünün Türkiye’de gözükmesinin ardından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi salgın hastalığa karşı çeşitli önlemler alıyor.  Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri de kapalı alanlardaki etkinliklerini iptal ettiklerini duyurdu.
Belediyenin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada konser, tiyatro, sergi gibi kültür sanat faaliyetleri başta olmak üzere tüm kapalı alan etkinliklerinin 2 Mayıs 2020 tarihine kadar iptal edildiği belirtildi. Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Kıymetli hemşehrilerimiz, 11.03.2020 itibariyle Sağlık Bakanlığı tarafından ;   ülkemizde COVİD-19 ( Korona virüsü ) saptandığı kamuoyuna açıklanmıştır.. Bu kapsamda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak geçtiğimiz haftalarda toplu taşıma araçlarında ve vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı alanlarda ilaçlama çalışmalarımız arttırılmıştır. Otogar, idari binalarımız, merkezlerimiz, hayvan pazarı gibi hastalığın yayılabileceği alanlarda da titizlikle ilaçlama çalışmalarımız sürdürülecektir. Ayrıca virüsün insanların topluca bulunduğu alanlarda daha hızlı yayıldığı gerçeğinden yola çıkarak aldığımız karar ile Büyükşehir Belediyesi olarak düzenlediğimiz konser, tiyatro, sergi, panel gibi tüm kapalı alan etkinliklerimiz 2 Mayıs 2020 tarihine kadar iptal edilmiştir. Sizler  öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendillerle kapatmalı, tokalaşma, sosyal öpüşme  ve sarılmalardan kaçınmalısınız. Kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durmalı, elleri sık sık bol su ve sabunla yıkamalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda ( en az %60 alkol içerikli ) el antiseptiği veya kolonya kullanılmalıdır.  Son olarak; eğer yoğun öksürük, yüksek ateş ve solunum sıkıntısı yakınmalarınız varsa tıbbi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Uygulanması halinde etkin yarar sağlayacak bu önlemleri almak hem kişisel hem toplumsal sorumluluğumuzdur” denilerek tüm vatandaşları belirtilen tedbirlere uymaları konusunda uyardı. 



BİLGİLENDİRME SÜRÜYOR
Büyükşehir Belediyesi personelleri de özellikle Covid-19 (corona) virüsüne karşı bilinçlendirilmeye devam ediyor. 
Virüsün gözüktüğü bölgelere zorunlu kalınmadıkça seyahat edilmemesi gerektiğini belirten yetkililer, çiğ ve az pişmiş hayvansal ürünlerle temastan ve tüketiminden de kaçınılması gerektiğini vurguladılar. Personeller ayrıca ateş, öksürük, hapşırık ve nefes darlığı gibi durumlarda mutlaka uzman bir doktora muayene olmaları gerektiği konusunda da uyarıldılar.

PARANOYA UYARISI
İletişim ve Yönetim Uzmanı Dr. Şaban Kızıldağ,  yeni tip koronavirüs salgınının (Kovid-19) insanların psikolojisini olumsuz etkilediğini belirterek, "Maalesef korku kültürü Kovid-19'dan hızlı yayılıyor. Tedbir almak gerekiyor fakat paranoyayla yaşayıp mutsuz olmak çok kötü." dedi.
Kızıldağ, dünyayı etkisi altına alan Kovid-19'a karşı tedbir alınması gerektiğini anlatarak, "korku kültürüyle, tamamen bir paranoya içinde yaşamak başka bir şey. Tedbir kesinlikle önemli. Fakat birilerinin de oyununa gelmemek lazım. Bu korku kültürü iletişimde önemli bir konu. Obezite, deprem, hastalanıp ölmek birer korku. Korkuyla ilerleyen bir iletişimle insanları bir noktaya çekmiş oluyorlar. orku kültürü, emperyalizmin, kapitalizmin yapmaya çalıştığı ve bütün dünyada kendi lehine geliştireceği yeni alanlarla ilgili bir operasyon. Maalesef korku kültürü Kovid-19'dan hızlı yayılıyor. Tedbir almak gerekiyor fakat paranoyayla yaşayıp mutsuz olmak çok kötü. Yaşamaktan zevk almadan yaşamamız isteniliyor. Birkaç zaman önce domuz gribi öldürüyordu. SARS öldürüyordu. Kuş gribi vardı. Fakat kimse AIDS ile ilgili konuşmuyor. Dünyada 30 milyonu geçen bir hastalık bu. Konuşuyor muyuz? Hayır. O halde amaç sağlıklı yaşamamıza yönlendirmekse, bunu daha doğru bir iletişim diliyle anlatmamız lazım" ifadelerini kullandı.



OKULLARDA SABUN YOK 
Koronavirüs ile ilgili açıklama yaparak İl Milli Eğitimi uyaran Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, “Eskişehir’de gördüğümüz en büyük eksik bazı okul tuvaletlerinde sabun dahi olmadığı yöndedir. Okul idareleri acilen bu konuda duyarlı davranmalıdır” dedi.

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Ali Haydar 13 Mart 2020 03:43

Birkaç zaman önce domuz gribi öldürüyordu. SARS öldürüyordu. Kuş gribi vardı. Fakat kimse AIDS ile ilgili konuşmuyor. Dünyada 30 milyonu geçen bir hastalık bu. Konuşuyor muyuz? Hayır. Ve dünyada 700milyon kişi böbrek hastası bunu konuşan var mı? Abartmayalım bu kadar tedbirli olalım, temiz olalım tuzaklara gelmeyelim! Millete korku yaymayalım! Doğruluğunu defalarca teyit etmeden bilgiler paylaşmayalım, yalan asılsız haberlere itibar etmeyelim. Gidip kolonyacılara hücum etmeyelim! Kimsenin evinde kolonya yokmuydu ki birden kolonya satın almak için kuyruğa girdi millet. Bunu illa birisi mi söyleyince düşündünüz; kolonya kimsenin aklına gelmedi mi bugüne kadar! Bu kadar cahil mi olduk? Ya da birilerinin sürekli şunları alın v.s. deyip tüketime zorlaması mı gerekiyor? Kendimize gelelim artık. Her şeyin bir yolunu bulan çözümü v.s. bulan Türk zekasına ne oldu...

0 2 Cevap Yaz
Cifteler li 12 Mart 2020 22:56

Allah yardimcimiz olsun.basta cocuklarimizi allahim korusun..

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi