Eskişehir'de işten atılan 21 işçi eyleme başladı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de işten atılan 21 işçi eyleme başladı
A
a

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Maya Mekanik Fabrikası’nda anayasal hakkını kullanan ve DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’na üye olan 21 işçi tazminatsız şekilde işten atıldı.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Maya Mekanik Fabrikası’nda anayasal hakkını kullanan ve DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’na üye olan işçiler, tazminatsız şekilde işten atıldı. Sendikanın çoğunluğu sağlamasına rağmen 21 işçinin iş hakkının feshedildiği fabrikanın önünde eyleme başlayan işçiler, bir an önce işlerine geri dönmeyi ve iş verenin sendikayla masaya oturmasını talep etti.

İSTİFAYA ZORLADILAR

Birleşik Metal İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Recai Büyükbeyhan, “Maya Mekanik işyerinde işçilerle temasımız oldu ve burada üyelik çalışması yaptık. Başvurumuzu yaptık bakanlığa. Çoğunluk tespitimiz geldi. Bizim lehimize geldi. Çoğunluk tespitine işveren itiraz etti ve aynı anda 11 arkadaşımızın iş hakkını feshetti. Bu arkadaşlarımızla eyleme başladık. Kapı eylemi sonrasında işverenin avukatı bizleri arayarak kapı önü eylemini bitirin, biz sendika ile görüşeceğiz ve atılan arkadaşları iş başı yaptıracağız dedi. 11 arkadaşımızın 8 tanesi iş başı yaptı. 3 arkadaşımız kendi isteğiyle tazminatlarını alıp ayrıldılar. Bu esnada işveren boş durmadı. 1 Haziran’da toplu sözleşme görüşmelerine başlarız dense de işçilere işçileri istifaya zorladı. İçerde çok düzensiz bir çalışma var. İş güvenliği açısından çok rahatsız olunacak bir çalışma içerisindeler. Fazla mesailere zorla getiriyorlar arkadaşlar. Her gün fazla mesai var. İşçinin onayı alınmadan sürekli fazla mesai yaptırılmak isteniyor. Bu esnada arkadaşlara baskı yaparak sendikadan istifa etmeye zorladılar” dedi.

GERİ ALINSINLAR

Tazminatsız işten atılan Nefise Bayaçlı, “5 senelik elemanıyım. Geçmişim de var. Toplam 7 senedir burada çalışıyorum. 13 Martta örgütlenmeye başladık. 21 Martta da buna hak kazandık. İşveren ilk önce kabul etmedi. İş çıkışlarımız oldu. Tekrar işçiler geri alındı. Normal seyrinde işe devam ettik biz. Fakat aşırı derecede müdür ve patronlardan baskı yedik. Çalışmamız çok engellendi. Ama biz sendika gelecek diye devam ettik. Ama bu baskılar aşırı derecede oldu bize. Aşırı mesailer yaptırdılar. Saat 01.00’lerde çıkış saatimiz hiç belli olmadı. Hafta sonu da aynı şekilde devam etti. Ya devam edersiniz ya sendikadan ayrılırsınız baskısı vardı. Tazminatlar verilsin maaşlarımız ödensin, arkadaşlarımız içeri geri alınsın tek isteğimiz bu” şeklinde konuştu

"Sadece hakkımızı istedik!" 10.05.2023

İŞ GÜVENLİĞİ YOK

İşten atılan diğer bir işçi Veli Tunç, “Burada iş güvenliği diye bir şey yok zaten. Bayan arkadaşımızın biri dört parmağını kaybetti. Burada birkaç arkadaşımız iş kazası geçirdi. İki, iki buçuk saat burada bekleyenler oldu. Biz o yüzden sendikaya üye olmaya karar verdik. Ama bize çok baskı uyguladılar. İş veren bizi işe geri alsın. Sendikayla beraber çalışmak istiyoruz” dedi.

TEK HAYATIMIZ FABRİKA

Fazla mesailer nedeniyle sosyal hayatlarının kalmadığını anlatan Cemile Coşkun, “Üç yıldır burada çalışıyorum. Biz hakkımızı alamadığımız için sendikalaşmaya gittik. Asgari ücretle çalışıyoruz. Ev geçindiriyoruz. Sürekli mesaiye kalmak motivasyonumuzu düşürüyor. Sosyal hayatımız yok. Özel hayatımız yok. Tek hayatımız bu fabrika. Biz hakkımızı aramak için sendikaya üye olduk. İçerisi tamam dedi önce. Sonra baskı yaptılar. Daha sonra biz eylemlere başladık. Bizim lavabolara girme dakikamız var. Bu zaman zarfını geçince maaşımızdan kesiyorlardı. Sadece alıyorlardı, vermiyorlardı. Biz hakkımızı almak istedik sadece. Gerçekten insan gibi, taktir görerek çalışmak istedik. Biz işimizi seviyorduk. Bize mesainin mesaisini yaptırıyorlardı. Yine de sesimizi çıkarmıyo
Kaynak : MELTEM KARAKAŞ
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi