×

Yeşiltepe için yapılan iki itiraz Eskişehir Büyükşehir Meclisi’nde reddedildi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ocak ayı meclis toplantısında Yeşiltepe Mahallesi’ne ilişkin imar düzenlemesine yapılan iki itiraz görüşüldü. Tartışmalara neden olan itirazlar, oy çokluğuyla reddedilirken, meclis binası önünde protesto yaşandı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ocak ayı meclis toplantısında Yeşiltepe Mahallesinin imar düzenlemesine ilişkin vatandaştan gelen iki itiraz görüşüldü. İtirazlar oy çokluğuyla reddedildi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ocak ayı meclis toplantısı belediye başkanı Ayşe Ünlüce başkanlığında toplandı. Meclis toplantısında Yeşiltepe Mahallesinin imar düzenlemesine ilişkin vatandaştan gelen iki itiraz görüşüldü. İtirazlara ilişkin görüşülen maddeler, belediye meclis üyeleri arasında tartışmaya neden oldu.



“14 belediye başkanımız da böyle bir şeye müsaade etmez”

Dışarıdan yoğun müdahalenin doğru olmadığını belirten Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Elbette meclis üyeleri arasında tartışmalar çıkar. İşte orada meclis çalışma yönetmeliği var, oradaki karara göre başkan yetkilidir, birtakım kararlar verir. Ama dışarıdan bu kadar müdahale doğru bir şey değil. Yani eminim buradaki 14 belediye başkanımız da asla böyle bir şeye müsaade etmez” dedi.



“Yuhalamalar hoş olmadı”

Geçen meclis toplantısında vatandaşlardan birine söz verdiği halde sonradan gelişen yuhalamaların hoş olmadığını söyleyen Ünlüce, “Ben yine de geçen mecliste gördünüz, başından beri dedim ki; aranızdan bir kişiyi temsilci olarak seçin, ben ona söz vereceğim, sonra da ben cevabını vereceğim ve bitiririz meclisi diye. Ve bu sözüme de sadık kaldım, buna da uyuldu. Gerçekten aralarında seçtikleri bir temsilci arkadaşa söz verdik, sonrasında ben de cevabını verdim ve meclisi bitirdik. Arkadan yuhalamalar, bağırmalar, çağırmalar hiç hoş olmadı. Ben gerçekten üzüldüm ve benim orada koyduğum demokrat yaklaşıma da yakışmadı diye düşünüyorum” diye konuştu.



“Planları değil itirazları görüşüyoruz”

Mecliste artık planların değil itirazların görüşüldüğünü hatırlatan Ünlüce, “Ben söylediğim gibi, geçtiğimiz meclisle bu meclis arasında gelirlerse her türlü bilgiyi vermeye hazır olduğumuzu söyledim. Eminim Tepebaşı’na gittilerse onlar da gerekli bilgileri vermişlerdir.Şunu söylemek istiyorum: Bu planlar biliyorsunuz daha önceki tarihlerde Tepebaşı Belediyemiz tarafından hazırlandı, oranın meclisinden oy birliğiyle geçti. Arkasından mevzuatımız gereği Büyükşehir Belediyesi’ne geliyor, burada da arkadaşlarımız gerekli görüşmelerini yaptılar, oy birliğiyle geçti. Biz aslında şu anda plandan ziyade itirazlara cevap verme noktasındayız. Yoksa planlar, 1000’lik planlar hem Tepebaşı Belediyesi’nde hem de Büyükşehir Belediyesi’nde oy birliğiyle geçti. Ve şu anda da biz mevzuatta yer alan itiraz merci konumundayız. İtirazlardan sonra da dava süreçleri başlayacak” şeklinde konuştu.

“Her parseli tek tek inceledik”

CHP Meclis Üyesi ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Aydoğmuş ise, planları yaparken herkese eşit ve adil davrandıkları tüm parselleri tek tek detaylı bir şekilde inceleyerek çalışma yürüttüklerini söyledi. Aydoğmuş, “Bu konu öncelikle Tepebaşı Meclisine geldi. Tepebaşı Belediye Meclisinde AK Partili arkadaşlarla birlikte bu konuyu oy birliğiyle geçirdik ve ayrık nizam olarak. Yine aynı şekilde akabinde Büyükşehir Belediye Meclisine geldi bu konu. Yine AK Partili arkadaşlarımızla birlikte bu konu oy birliğiyle geçti” dedi.

“2-3 parsele veya 3-4 parsele düşürülmeli”

AK Parti Meclis Üyesi Metin Öztürk ise, Yeşiltepe’de imar düzenlemesine karşı olmadıklarını fakat 7-8 parselin birleştirilerek düzenleme yapılmasına karşı olduklarını söyledi. Öztürk, “Parsel birleşme sayısını 2, 3, 4'e düşürülebilir ya da 7-8 parsel birleşerek tek bir blok yapılması yerine blok ortadan dilatasyonlarla ayrılarak 7-8 parselin birleşmesi 2-3 parsele veya 3-4 parsele düşürülebilirdi görüşündeyiz. Bu sebepten dolayı Yeşiltepe halkının 7-8 parsel birleşmeyelim, daha az sayıda parsel birleşerek inşaat yapalım şeklinde vermiş olduğu dilekçeleri haklı buluyor ve karşı oy kullanıyoruz” diye konuştu.

Yeşiltepe sakinleri belediye binası önünde protesto etti

İki itirazın oy çokluğuyla reddedilmesi üzerine AK Parti Grup Sözcüsü Zeynep Güneş, meclis toplantısını terk etti. Söz konusu madde görüşülürken, Yeşiltepeli vatandaşlar, meclisi ve imar düzenlemesini Eskişehir Büyükşehir Belediyesi önünde sloganlarla protesto etti.