Çukurhisar Anadolu Erenleri Derneği, Eskişehir Kültür Sanat Derneği, Ertuğrulgazi ve Batıkent Beldeevleri kursiyerleri, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük ve Yönetim Kurulu üyeleri, Muhasebeciler Odası eski Başkanı İlker Özokcu ve eşi Gülay Özokcu, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş’ın da aralarında bulunduğu heyet Meclis’e gitti. Heyeti CHP Milletvekili Utku Çakırözer ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç karşıladı. Darbe girişimi gecesini Meclis’in sığınağında geçiren Çakırözer, yaşananları anlatarak, “Ankara hala gergin. Herkes Gergin. Aksi bir durum yaşanırsa sakin olalım. Birbirimizi kaybetmeyelim, dağılmayalım. Eskişehir’den bizimle TBMM’ye gelen ziyaretçi sayısı 4 bini geçti. Genel Başkanımıza her şeyi sorabilirsiniz. Görüşlerinizi paylaşın. Tepebaşı’nın projeleri CHP Genel Merkezi’nde sergileniyor” dedi. Çakırözer’in konuşması sırasında salona gelen CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel de bir süre Eskişehir heyetiyle görüştü. Utku Çakırözer Sertel’i ‘Eskişehir’in 7’nci vekili’ olarak tanıttı. Başkan Ahmet Ataç ise burada yaptığı konuşmada Milletvekili Çakırözer’i işaret ederek, “Ayağını kaydırmak istediler ama başaramadılar. Eskişehir bu konuda da dik durdu. Bu ziyaretlerin kapısını sayın Çakırözer araladı. Kendisine teşekkür ediyorum. Her zaman da takip ediyor” diye konuştu. Darbe girişimini lanetleyen Başkan Ataç, “Bu yapılan hainliktir. Darbelere her zaman karşıyız. Millet dimdik durdu. Demokrasiyte sahip çıktı. Bu saldırıdan sonra Meclis’e yaptığımız ilk ziyaret. O nedenle çok önemli. Katılan herkese teşekkür ederim” dedi. Konuşmaların ardından CHP Grup Toplantısı’nın yapıldığı salona geçen heyet, burada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını dinledi. Kılıçdaroğlu daha sonra Eskişehir heyetini makamında ağırladı.
Yorum yapmak için erken
CHP Lideri burada yaptığı konuşmada, “Demokrasiye sahip çıkmamız lazım. CHP darbelerden çok büyük acılar çekti. Genel Başkanları hapse atıldı. Arşivlerine, mal varlıklarına el konuldu. Ama biz bunları hiçbir zaman mağduriyet edasıyla düşünmedik. Ama mücadelemizi verdik. Bu olay sonrası dört partinin bir araya gelmesi bizim açımızdan çok önemliydi. Demokrasi Deklarasyonu adını verdiğimiz ortak metnin Meclis duvarına asılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Bir gazetecinin ‘darbe girişiminin oyun, kurgu, tiyatro olduğu’ yönündeki iddialara ilişkin sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Bu bir darbe girişimidir. Gerçekleşmemiş bir darbe girişimidir. Parlamento binası doğrudan hedef alındı, bombalar atılmış durumda. Çok sayıda insan hayatını kaybetti. Dolayısıyla girişim, ciddi bir girişim. Saati konusunda kuşkular var. ‘Akşamın dokuz buçuğunda darbe olur mu?’ diye… Bu konularda görüş bildirmek ve yorum yapmak için, henüz çok erken. Tablonun biraz daha net ortaya çıkması lazım. Darbeye teşebbüs edenlerin açıklama ve ifadeleri nedir? Ne değildir? Onların görülmesi lazım. Ancak bu görüşleri aldıktan sonra biz kanaat beyan ederiz. Yoksa varsayımlara dayalı olarak açıklama yapmamız doğru olmaz” diye konuştu.
Bunları kim getirdi?
“Binlerce kamu görevlisinin görevden alınması, gözaltına alınması hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna da cevap veren Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi, “Eğer devlette liyakat sistemi çökmüşse, devletin yeniden inşası zordur. Siz zamanında liyakat sistemini göz ardı etmişsiniz. Şimdi bunu değiştirmek istiyorsunuz. Ama önce, ciddi ve tutarlı bir özeleştiri yapmanız lazım. Nasıl oldu bu olaylar diye… Biz bunu bekliyoruz. Siyasal iktidar bir özeleştiri yapmalı. Neden oldu bunlar? Hangi gerekçeyle oldu? Kim bunları buralara getirdi? Yaralar sıcak olduğu için, olayın üzerine fazla gitmiyoruz. Daha insanlar toprağa bile verilmedi. Önümüzdeki günlerde, bu süreç çok daha sağlıklı sorgulanmalı. Olaylar bir daha tekrar etmesin diye… Devletteki liyakati sıfırlarsanız, devlet dediğimiz kurumu yok edersiniz. Bugün geldiğimiz nokta bu zaten.”
Örnek alacaklar
Tepebaşı Belediyesi’nin projelerinin CHP Genel Merkezi’nde sergilenmesiyle ilgili sorulara da yanıt veren Genel Başkan Kılıçdaroğlu, “Belediye Başkanımız son derece başarılı. Hizmetleri sergileniyor. Partiye gelenler keyifle ve dikkatle izliyor. 81 ilden gelen vatandaşlar da Tepebaşı’nın yaptıklarını görüyor. Başka Belediye Başkanları da gelecek. Onlar da oradan örnek alıp kendi beldelerinde hayata geçirecekleri güzel projeler çıkarmaktalar” dedi.