×

Sürücüler dikkat: 200 bin TL’ye kadar yeni trafik cezaları geldi!

TBMM, trafikte ağır ihlaller için cezaları artıran 10 maddeyi kabul etti. Yeni düzenlemeler, makas atma, kırmızı ışık ihlali ve ters yolda araç kullanma gibi davranışlara yüksek para cezaları ve sürücü belgelerinin geri alınmasını da içeriyor. İşte detaylar...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik yapan yasa teklifinin 10 maddesini kabul ederek, trafikte ağır ihlaller için caydırıcı yaptırımlar getirdi.

İŞTE YENİ UYGULANACAK TRAFİK CEZALARI

Buna göre:

  • Makas atan, ters yolda araç süren veya düğün konvoylarıyla trafiği aksatan sürücülere 90 bin TL ceza uygulanacak. Bu sürücülerin ehliyetleri 60 gün geri alınacak, araçları 30 gün trafikten men edilecek.

  • Trafikte başka bir aracı ısrarla takip eden veya araçtan inerek saldıran sürücülere 180 bin TL para cezası verilecek, ehliyetleri 60 gün geri alınacak ve araçları 30 gün trafikten men edilecek.

  • Sürücü belgesi olmadan araç kullananlara 40 bin TL, geçici olarak geri alınan ehliyetle araç kullananlara ise 200 bin TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, motorlu araçların sürülmesine izin veren kişiye de 40 bin TL ceza verilecek.

  • Kırmızı ışık ihlali yapan sürücülere kademeli cezalar getirildi: tekrarlanan ihlaller 10 bin TL’den başlayıp 80 bin TL’ye kadar çıkacak. Altı defa ihlal edenlerin ehliyeti iptal edilecek.

  • Polislerin “dur” ihtarına uymayan sürücülere 200 bin TL ceza, 60 gün ehliyet geri alma ve 60 gün trafikten men uygulaması getirilecek.

Ayrıca, ağır yük taşımak için Karayolları Genel Müdürlüğü’nden izin alınması zorunlu olacak. Ters yolda araç kullanan ve ihlal nedeniyle ehliyeti geri alınan sürücüler, psikoteknik değerlendirmeden geçirilmeden ehliyetlerini geri alamayacak.

Yeni düzenlemeler, trafikteki ciddi ihlallere karşı caydırıcılığı artırmayı ve güvenliği sağlamayı amaçlıyor.