Ticaret Bakanlığı, vatandaşların alışveriş ve hizmet alma süreçlerinde karşılaşabileceği haksız uygulamalara karşı yeni bir hatırlatma yaptı. Bakanlık, restoran, kafe ve benzeri işletmelerde servis, masa, kuver veya benzeri adlarla fiyat listesinde yer almayan herhangi bir ek ücretin talep edilemeyeceğini bildirdi.
Yapılan açıklamada, bahşiş uygulamasının ise tamamen tüketicinin kendi isteğine bağlı olduğu ve gönüllülük esasına göre verilebileceği vurgulandı.
QR kod tek başına yeterli değil
Bakanlık, işletmelerin yalnızca QR kod ile menü sunamayacağını da hatırlattı. Buna göre restoran ve kafelerde dijital menünün yanı sıra müşterilerin görebileceği basılı fiyat listesi de bulundurulmak zorunda.
Etiket ve kasa fiyatı farklıysa düşük olan geçerli
Açıklamada tüketicilerin diğer haklarına da yer verildi. Etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması halinde tüketici lehine olan, yani daha düşük fiyatın uygulanacağı belirtildi.
Ayrıca açıkta satılan ürünlerde ürünün konulduğu kap veya ambalajın ağırlığının (dara) fiyatlandırmaya dahil edilemeyeceği, tüketicinin yalnızca ürünün net ağırlığı üzerinden ödeme yapacağı ifade edildi.
Kurallara uymayana milyonluk ceza
Ticaret Bakanlığı, söz konusu kurallara aykırı hareket eden işletmelere 1 milyon 439 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabileceğini duyurdu.
Şikayet nasıl yapılır?
Servis, masa veya kuver ücreti adı altında haksız ücret talep edildiğini düşünen vatandaşlar, Alo 175 Tüketici Danışma Hattı üzerinden ya da e-Devlet aracılığıyla Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunabiliyor.