Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2025 Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, Türkiye’de uzun süredir tartışılan eğitimdeki yapısal eşitsizlikler yeniden gündeme geldi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol, sonuçların kamuoyuna duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada, eğitim sisteminin giderek daha adaletsiz bir yapıya büründüğünü belirtti.
Demirkol, sınavla öğrenci alan okullara girişin artık özel ders ve kurslara daha fazla bağımlı hale geldiğini vurgulayarak, “Başarı oranları sosyoekonomik düzeyi yüksek öğrencilerin bulunduğu okullarda artarken, dezavantajlı bölgelerde ciddi bir başarı uçurumu oluşmuştur,” dedi.
SINAV ADİL DEĞİL, BAŞARI HİKAYELERİ GERÇEKLERİ PERDELİYOR
Her yıl olduğu gibi bu yıl da tam puan alan öğrencilerin ve "şampiyonların" ön plana çıkarıldığı haberlerin, eğitimdeki derin eşitsizlikleri perdelediğini söyleyen Demirkol, sınavın adil ve şeffaf olmadığına dair kamuoyundaki güvensizliğin arttığını ifade etti. Sınav kitapçıklarının sosyal medya ve mesajlaşma gruplarında dolaşıma girdiği yönündeki iddialar da bu güven kaybını derinleştiriyor.
ÖĞRENCİLER YARIŞ ATINA DÖNDÜ
Eğitim sisteminin öğrencileri düşünmeye ve üretmeye değil, test çözmeye zorladığını belirten Demirkol, “LGS artık öğrencilerin bilgi düzeyini değil, sistemin ürettiği eşitsizlikleri ölçen bir mekanizmaya dönüşmüştür,” dedi. Sınav kaygısı, psikolojik baskı ve akademik tükenmişliğin küçük yaşlarda başladığını ve bunun pedagojik olarak ciddi bir sorun yarattığını dile getirdi.
KIRSAL VE YOKSUL BÖLGELERDEKİ OKULLAR OLUMSUZ ETKİLENİYOR
Demirkol, LGS’nin yapılandırılış biçiminin hem öğrenciler hem de öğretmenler üzerinde yoğun bir performans baskısı yarattığını söyleyerek, sınavla belirlenen başarı düzeylerinin özellikle kırsal ve yoksul bölgelerdeki okulları olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Bu durumun öğretmenler ve öğrenciler üzerinde “başarısız” etiketiyle sistematik bir dışlanmışlığa yol açtığını ifade etti.
BU ADALETSİZ SİSTEME KARŞI MÜCADELE SÜRECEK
Açıklamasının sonunda Eğitim-Sen olarak herkes için eşit, kamusal ve nitelikli eğitim hakkı talep ettiklerini vurgulayan Özkan Demirkol, “Eğitim sıralama değil gelişim, yarış değil dayanışma temelli olmalıdır. LGS gibi eleme temelli sınavlar çocukların geleceğini ailelerinin ekonomik gücüne bağlamaktadır. Bu adaletsiz sisteme karşı mücadelemizi sürdüreceğiz,” dedi.