×

Kalp hastalıkları 30’lu yaşlara kadar geriledi: Uzmanından önemli uyarı!

Kalp Sağlığı Haftası kapsamında açıklama yapan Kardiyolog Mehmet Furkan Özen, kalp ve damar hastalıklarının Türkiye’de ve dünyada en yaygın ölüm nedeni olduğunu belirterek stres, sigara, kötü beslenme ve yaşam tarzı gibi risk faktörlerinin kalp krizi riskini artırdığını söyledi

Kardiyolog Mehmet Furkan Özen, kalp ve damar hastalıklarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, artan risk faktörlerine dikkat çekti. Özen, “Maalesef ülkemizde herkes stresli. Stresli bir yaşam damarlarımızı etkiliyor, kalp krizi riskini arttırıyor” dedi.

Diyabet, hipertansiyon, sigara, kolesterol yüksekliği, genetik ailesel durumlar kalp krizi riskini artırıyor

Kalp Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Kardiyolog Mehmet Furkan Özen, kalp hastalıklarının yalnızca ileri yaşlarda değil, son yıllarda daha genç yaş gruplarında da görülmeye başladığını söyleyedi. Özen, düzenli kontrollerin önemine işaret etti. Özen, ülke ve dünyaortalamasındaki ölümlerde 1 numarada kalp ve damar hastalıklarının yer aldığına dikkat çekerek, “Çeşitli risk faktörleri var hastalarda. Klasik risk faktörleri dediğimiz diyabet, hipertansiyon, sigara, kolesterol yüksekliği, genetik ailesel durumlar. Bunlar damar sağlığını etkileyen, kalp krizi riskini arttıran şeyler. Ama son yıllarda onun dışında stres özellikle önemli bir etken. Yine kötü yaşam koşulları, uykusuzluk, beslenme bozuklukları ve son yıllarda yine gündeme gelen Covid’in uzun dönemde kalp hasarı yaptığı tespit edildi, saptandı. Bunlar kalp-damar sağlığını olumsuz yönde etkileyen faktörler. Peki ne yapılması lazım? Yapacağımız taramalarla ve önlemlerle birçok kalp hastalığının önüne geçilebiliyor. Hastaların düzenli takip yaptırması gerekiyor. Önlemlerle ve taramalarla kalp hastalıklarını erken teşhis edebiliyoruz ve buna yönelik yapacağımız tedavilerle ilerlemeden, daha kötü sonuçlar doğurmadan önüne geçebiliyoruz” diye konuştu.

"Kalp hastalıkları 40, 50, 60 yaşlarda beklenirdi ama artık 30’lu yaşlara kadar bile geriledi"

“Kalp hastalıkları 40, 50, 60 yaşlarda beklenirdi ama artık 30’lu yaşlara kadar bile geriledi” diyen Özen,“Çünkü hani sigara tüketimi toplumda çok sıklaştı, beslenme bozuklukları çok aşırı. Onun dışında maalesef ülkemizde herkes stresli. Stresli bir yaşam damarlarımızı etkiliyor, kalp krizi riskini arttırıyor. Gençlerde özellikle kalp çarpıntısı, baş dönmesi şikayeti olan hastalarda muhakkak kardiyoloji kontrolü, gerekirse holterle kalp ritmini kaydediyoruz, bir ritim bozukluğu var mı yok mu onu saptayabiliyoruz. Muhakkak düzenli kontrollerini, en azından bir kez de olsa kardiyoloji muayenelerini yaptırmalarını insanlarımıza tavsiye ediyoruz” dedi.