Yatırımcılar 2025 boyunca altından yüksek getiriler elde etti; bazı dönemlerde kazanç yüzde 90’a kadar ulaştı. Bu nedenle yılın son faiz kararlarının ardından altının nasıl bir yön çizeceği merak konusu. Küresel gelişmeler, jeopolitik risklerin sürekli gündemde kalması ve merkez bankalarının altın alımlarını artırması, değerli metallerdeki yükselişi desteklemeye devam ediyor. Fed’in de bu hafta 25 baz puanlık indirim yapacağına kesin gözüyle bakılıyor.
İslam Memiş: “Orta ve uzun vadede tablo yukarıyı işaret ediyor”
TV 100’de değerlendirmelerde bulunan Memiş, küresel ekonominin belirsizliklerle dolu olduğunu ve bu ortamda altının güçlü kalmayı sürdüreceğini söyledi. Ona göre jeopolitik tansiyonun düşmediği, merkez bankalarının alım iştahının devam ettiği ve Fed’in 2026’ya kadar 3 ila 5 kez faiz indirimine gidebileceği bir senaryoda, altının yönü yukarı olmaya devam edecek.
“5 haneli fiyatlar sürpriz olmaz”
2026 yılına ilişkin beklentilerini paylaşan Memiş, ons altında 4 bin 800 dolar civarında bir kapanış, gram altında ise yıl geneli için yaklaşık 8 bin TL öngördüklerini belirtti. Beklenmeyen gelişmelerin yaşanması hâlinde altının beş basamaklı rakamlara bile çıkabileceğini söyledi. Kısacası Memiş’e göre yükselişin bir süre daha devam etme potansiyeli güçlü.
“Türkiye’de kısa vadeli al-sat dönemi bitti”
Memiş, hâlihazırda altın sahibi olanlara da önemli bir uyarıda bulundu. Geçmişte Ekim ayında görülen fırsatların artık geride kaldığını hatırlatarak, mevcut seviyelerde satışa yönelmenin riskli olduğunu ifade etti. Türkiye’de kısa vadeli al-sat yaparak kazanç elde etme döneminin artık etkisini yitirdiğini dile getiren Memiş, fiyat takibinden çok eldeki miktara odaklanılması gerektiğini vurguladı. Nakit ihtiyacı olmayan yatırımcıların geri çekilmeleri yeniden alım fırsatı olarak değerlendirebileceğini belirterek, “Yükseliş trendini yakalamak daha mantıklı” dedi. Ayrıca Fed kararının açıklanacağı gün piyasalarda sert dalgalanmalar beklediğini, Fed’in 25 baz puanlık indirimine ilişkin beklentilerin yüzde 86 oranında fiyatlandığını ve TCMB’den de yaklaşık 100 baz puanlık bir gevşeme gelebileceğini belirtti.
Gözünü 2026’ya çevirenler için bir not: “Gümüş dikkat istiyor”
Memiş, 2026’da da en güçlü performansı gümüşün gösterebileceğini hatırlattı. Ancak bunun tüm yatırımcıların gümüşe yönelmesi anlamına gelmediğini söyledi. Geçmişte rasyonun 106 seviyesini gördüğünü, daha sonra ciddi bir geri çekilme yaşandığını belirten Memiş, rasyoda yeniden yukarı yönlü hareket beklediğini ve bunun gümüşte kar satışlarını tetikleyebileceğini ifade etti. Bu nedenle gümüş yatırımcılarının temkinli davranmasında fayda olduğunu dile getirdi.