×

İslam Memiş’ten Altın Yatırımcılarına Uyarı: “İkinci Dalga Yaklaşıyor”

Altın piyasasında son haftalarda yaşanan sert dalgalanmalar, yatırımcıların dikkatini yeniden bu alana çevirdi. Gümüşte de benzer bir hareketlilik gözlenirken, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, A Haber ekranlarında katıldığı Ajans Bugün programında önemli değerlendirmelerde bulundu. “Altında yön yeniden yukarı mı dönecek, yoksa düşüş devam mı edecek?” sorularına yanıt veren Memiş, piyasaları yakından ilgilendiren uyarılarda bulundu.

“Altındaki hareket manipülasyon kaynaklı”

Küresel piyasalarda gündem, ABD ile Çin arasında gerçekleşen zirveydi. Eski ABD Başkanı Trump ile Çin lideri Şi Cinping’in görüşmesi, uluslararası piyasalarda olumlu bir hava yarattı. İki ülke arasında gümrük vergilerinin yüzde 57’den 47’ye düşürülmesi ve Trump’ın 2026 Nisan’ında Çin’e yapacağı ziyaret planı, borsalara geçici bir destek sağladı. İslam Memiş’e göre bu iyimserlik, altın ve gümüşteki kısa vadeli yükselişin arkasındaki temel etkenlerden biri. Ancak Memiş, gram altındaki son yükselişin manipülasyon fiyatlaması olduğunu belirtiyor. Ons altının kısa sürede 4.282 dolara, gram altının ise 6.282–6.300 TL bandına ulaşmasının yatırımcıyı paniğe sevk ettiğini ifade eden uzman isim, bu tür ani alımların zarar getirebileceğini, uzun vadede ise altın sahiplerinin kazançlı çıkacağını söylüyor.

Memiş’e göre gram altında kısa vadede 5.555–5.690 TL seviyeleri yakından izlenmeli. Bu düşüşlerin özellikle altın borcu olanlar ve yatırım fırsatı bekleyenler için önemli bir avantaj sunduğunu vurguluyor. Ayrıca teknolojiye olan talep nedeniyle bakır gibi endüstriyel metallerin öne çıktığını, platin ve paladyumun da dikkatle izlenmesi gerektiğini ekliyor.

“Kasım’da ikinci alım fırsatı kapıda”

İslam Memiş, altın fiyatlarında yaşanan sert düşüşün ardından yeni bir toparlanma evresine girileceğini belirtiyor. Gram altında 707 TL’lik sert bir geri çekilme yaşandığını hatırlatan Memiş, kısa vadede tepki alımlarının başlayabileceğini ifade ediyor. “Fed kararlarının ardından ons altındaki yükselişin etkisiyle gram altının yeniden 5.700–5.800 TL aralığına yükselmesi şaşırtıcı olmaz. Kasım ayında ikinci bir alım fırsatı daha bekliyorum.” diyen uzman isim, ons altın için 3.750–3.800 dolar seviyelerini kritik destek noktaları olarak görüyor.

“Kasım ve Aralık aylarından korkmayın”

Küresel belirsizliklerin yatırımcıları tedirgin ettiğini belirten Memiş, panik yapmamak gerektiğini özellikle vurguluyor. “Kasım ve Aralık ayları yatırımcılar için korkulacak dönemler değil. Aksine, piyasalar bu süreçte ferahlayabilir. Altın ve gümüşteki manipülatif yükselişten en çok kazanç sağlayanlar ev almak isteyenler oldu. Nakit ihtiyacı olanlar ise önümüzdeki altı ay boyunca rahat nefes alacak.” diyerek yatırımcılara sabır tavsiyesinde bulundu.

Dolar ve Euro yükselişini sürdürecek

Memiş, döviz kurlarındaki seyrin de yukarı yönlü olduğunu ifade etti. Dolar/TL’nin resmi olarak 41,96, serbest piyasada ise 42 liranın üzerinde işlem gördüğünü hatırlatarak, “Ekim ayında 42 lira eşiğini aşan dolar kuru, Kasım ayında da yükselişine devam edecektir.” değerlendirmesini yaptı.

2026’ya giderken jeopolitik riskler büyüyor

2026 yılına girilirken dünya ekonomisinde belirsizlikler sürüyor. Memiş’e göre, ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının gölgesinde Rusya ve İran gibi ülkelerle yaşanan gerilimler de küresel dengeleri etkiliyor.
Yapay zekâ ve ileri teknolojinin hızla geliştiği bir dönemde Çin’in ekonomik büyümesini sürdürdüğünü belirten uzman, bu durumun Trump yönetimini rahatsız ettiğini söylüyor. Çin’in kripto para merkezleri ve altın rezervleri konusunda attığı adımlar da dikkat çekiyor. ABD’nin elinde 8.133 ton altın rezervi bulunurken, Çin’in dolar kullanımını azaltma çabaları iki ülke arasındaki rekabeti daha da kızıştırıyor. Memiş’e göre “ABD ile Çin arasındaki ekonomik çekişme, uzun yıllar sürecek gibi görünüyor.”