×
☰

Eskişehirli Özçelikel çiftinin 10 yıllık sanat yolculuğu sergiyle taçlandı

Eskişehir’de hat ve tezhip sanatına yıllarını veren Abdülhamit ve Gülümser Özçelikel çifti, ilk kişisel sergileriyle sanatseverlerin karşısına çıktı. Atilla Özer Karikatür Evi’nde açılan sergide, çiftin özenle hazırladığı eserler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yaşayan emekli asker Abdülhamit Özçelikel ile eşi Gülümser Özçelikel, 10 yılı aşkın süredir ilgilendikleri hat ve tezhip sanatındaki çalışmalarını ilk kişisel sergileriyle sanatseverlerle buluşturdu. “Sayeban Hat ve Tezhip Atölyesi” adıyla düzenlenen sergi, Atilla Özer Karikatür Evi’nde açıldı.

9 Ekim 2026’da kapılarını açan ve 11 Ekim’e kadar ziyaretçilerini ağırlayan sergide, Özçelikel çiftinin yıllar süren emeğini yansıtan 59 eser yer aldı.

59 eser sanatseverlerle buluştu

Hat sanatına 2014 yılında başladığını belirten Abdülhamit Özçelikel, sergide sülüs, nesih, talik ve divani yazı türlerinin yanı sıra Kayravan Kufi ve Çin Kufi örneklerinin de bulunduğunu söyledi.

Özçelikel, “Bugün burada 59 tane eserimiz var. İçinde sülüs, nesih, talik, efendim divani, Kayravan Kufisi, Çin Kufisi örnekleri var. Çeşitli yazılardan burada bir sergi yaptık” dedi.

Hat sanatındaki çalışmalarını Hattat Halil Karaca’dan meşk ederek sürdürdüğünü anlatan Özçelikel, bazı eserlerin hazırlanmasının uzun zaman aldığını ifade etti. Fetih Suresi’nin 11 ve 16’ncı ayetlerini içeren kendi istifi hakkında da bilgi veren Özçelikel, eserin geometrik yapısını oluşturma aşamasının yaklaşık 3-4 gün sürdüğünü, yazımının ise yaklaşık bir ay aldığını belirtti.

“En kolay şey boyamaktır”

Tezhip sanatının tasarım aşamasının zorluğuna dikkat çeken Gülümser Özçelikel ise bir eserin ortaya çıkmasında yalnızca boyamanın değil, tasarımın ve hat eserine uygun düzenlemenin de büyük emek istediğini söyledi.

Özçelikel, “Bu işin en zor yanı, ben hep diyorum tezhipte, en kolay şey boyamaktır. Bunu tasarlamak, ayarlamak, mesela yapılan hüsn-i hatlara göre bunu tasarlamak en zorudur. Bu uzun zaman alıyor” ifadelerini kullandı.

Tasarımlar hazırlandıktan sonra boyama aşamasına geçildiğini belirten Özçelikel, tezhip çalışmalarının da uzun zaman aldığını dile getirdi. Özçelikel çifti, yıllardır emek verdikleri sanat çalışmalarını ilk kişisel sergileriyle ziyaretçilerin beğenisine sundu.