×

Eskişehir Şehir Hastanesi'nde bir ilk: 30 dakikada sağlığına kavuştu

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde Türkiye’de kamu hastanelerinde ilk kez uygulanan elektriksel ablasyon (Pulsed Field) yöntemiyle 69 yaşındaki Zeynep Çiçek, kalp ritim bozukluğundan kurtularak sağlığına kavuştu

Eskişehir’de yaşayan 69 yaşındaki Zeynep Çiçek, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetleriyle başvurduğu Eskişehir Şehir Hastanesi’nde, Türkiye’de kamu hastanelerinde ilk kez uygulanan elektriksel ablasyon (Pulsed Field) yöntemiyle sağlığına kavuştu. Kalp ritim bozukluğu (Atriyal Fibrilasyon) tanısı konan Çiçek, yapılan yeni tedavi sayesinde yaşam kalitesini önemli ölçüde artırdı.



İki çocuk annesi Çiçek’in kalbinde küçük odacıkların ritminin tamamen bozulduğu, buna bağlı olarak kalp atımlarında hızlanma ve düzensizlik olduğu tespit edildi. Geleneksel tedavi yöntemleriyle sonuç alınamaması üzerine, Eskişehir Şehir Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Özgeyik ve ekibi, yaklaşık bir saat süren kapalı bir ameliyatla hastaya elektriksel ablasyon uyguladı.



Klasik ablasyon yöntemlerinden farklı olarak yüksek frekanslı ve kısa süreli elektrik enerjisi kullanılarak yapılan bu işlem, kalpte ritim bozukluğuna neden olan dokuyu hedef aldı. İşlem sırasında hastanın ritmi normale dönerken, operasyonun başarıyla tamamlandığı bildirildi. Son kontrolleri yapılan Zeynep Çiçek’in yakın zamanda taburcu edilmesi planlanıyor.



Doç. Dr. Mehmet Özgeyik, elektriksel ablasyonun dünyada bazı gelişmiş ülkelerde yaklaşık 5 yıldır kullanıldığını ancak Türkiye’de kamu hastanelerinde ilk kez Eskişehir Şehir Hastanesi’nde uygulandığını belirtti. Özgeyik, “Bu sistemin ülkemizde yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Hacettepe Üniversitesi’nden sonra devlet hastanesi olarak bunu gerçekleştiren ikinci merkez biziz” dedi.



Hastanın şikayetlerinin azaldığını ve sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Özgeyik, yöntemin yakma ve dondurma tekniklerine göre daha hızlı ve etkili olduğunu ifade etti. Hastanede ilk kez uygulanan bu yöntemle ilgili deneyimlerini aktaran Özgeyik, İngiltere’de gözlemci eğitimine katılarak 50-60 vakayı izlediğini ve kendi hastasında başarıyla uyguladığını söyledi.