×

Eskişehir'deki olay Türkiye'yi sallamıştı: Sözleşmeler mağdur ediyor

Geçtiğimiz günlerde kamuoyunda gündem olan Eskişehir’de yaşayan bir öğretmene, özel okulda 7 gün çalışması karşılığında 6 bin 500 TL maaş teklif edilmesine tepki gösteren Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İl Temsilcisi Özlem Tanç, “Sektörün insafına bırakıldık” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Eskişehir’de yaşayan bir öğretmene, özel okulda 7 gün çalışması karşılığında 6 bin 500 TL maaş teklif edilmişti. Kamuoyunda gündem yaratan olaya bir tepki de Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Eskişehir İl Temsilcisi Özlem Tanç'tan geldi. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin sorunlarını dile getiren Tanç, öğretmenlerin sektörün insafına bırakıldığını söyledi. Tanç, “Özel sektör öğretmenleri tıpkı devlet kurumunda çalışan öğretmenler gibi Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışıyor. Bizler de dört yıllık eğitim fakültesi mezunu ve MEB'e bağlı öğretmenler olmamıza rağmen özlük hakları ve maaş konusunda özel okul sahiplerinin belirlediği şartlarda çalışıyoruz. Yasada 2014 yılına kadar devlet okulu öğretmenleri ile şartlarımızı eşitleyen yasa bir gecede kaldırıldı. Böylece sektörün insafına bırakıldık. Birçok öğretmen asgari ücret ile çalışırken çok daha altında maaş alan ve hiçbir özlük hakkını alamayan arkadaşlarımız da var. Ayrıca 30 saat üzeri ders, veli araması, haftasonu etüt dersleri, hafta sonu yapılan veli toplantıları ve birçok ekstra iş için de herhangi bir mesaj ücreti almıyoruz” ifadelerini kullandı.

SÖZLEŞMELER MAĞDUR EDİYOR

Öğretmenlerin mağdur olduğu bir diğer konunun ise sözleşmelerin yıllık yapılması olduğunu belirten Tanç, “Bir okulla sözleşmeniz bir yıl sonunda sona eriyor ve istifaya zorlanabiliyorsunuz.Ya da kurum sizinle çalışmak istemediğini ve böylece tazminat hakkımız da yok oluyor. Hakkını aramaya çalışan öğretmenler mobbinge uğrayabiliyor.Öğretmen sendikasının üye sayısı 10 bini aşmış durumda.  Artık öğretmenler sendikalı olmanın gücünü farketti. Hukuksal olarak bilinçlendik. Örgütlü olduğumuz okullarda kazanımlarımız var. Bizim öncelikli talebimiz taban maaş hakkımızın geri getirilmesi ve ilk elden özlük haklarımızın yasayla güvence altına alınması. Fiili mücadeleyi önemsiyoruz. Özel sektör öğretmenleri yalnız değil.En son meclis önünde yaptığımız eylem sonucu Milli Eğitim Bakanı Özer taban maaş ve özlük haklarımız için Nisan ayında meclise önerge vereceklerinin sözünü verdi. Sürecin takipçisiyiz. Tüm özel sektör öğretmenlerini de sendikasına üye olmaya davet ediyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Eskişehir’de yaşayan öğretmen, sosyal medya üzerinden çektiği videoda, haftanın 7 günü çalışma şartıyla 6 bin 500 TL maaş teklif edildiğini ve 3 aylık deneme sürecinden sonra maaşının asgari ücrete dönüşeceğini açıkladı. Bu durum karşısında öfkesini ve üzüntüsünü dile getirdi.

Haberin ardından sosyal medya kullanıcıları da öğretmene hak vererek, tepkilerini dile getirdi.

Son zamanlarda özel okullarda öğretmenlere sunulan düşük maaşlar ve zor çalışma şartları uzun süredir tartışılıyordu.

Eskişehir’den gelen video da, özel okullarda öğretmen maaşlarının iyileştirilmesi ve çalışma şartlarının düzenlenmesi gerekliliğini yeniden gözler önüne sermiş oldu.

HABERİN DETAYLI HALİ İÇİN TIKLAYIN