×

Eskişehir'deki "Kadir Şeker" davasında flaş gelişme!

Eskişehir’de kavga ettiği eşini ve kızını bıçaklayan yabancı uyruklu şahsı yaralayan Tolga Daşkıran’ın “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan aldığı 5 yıl hapis cezasına avukatı ve Cumhuriyet Savcısı itiraz etti.

Eskişehir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada kavga ettiği eşini ve kızını bıçaklayan yabancı uyruklu Abdulkadir A, “eşi kasten öldürmeye teşebbüs suçundan iyi hal indirimiyle 12 yıl 6 ay, kızını ve olaya müdahale eden bir kişiyi “kasten yaralama” suçundan 6 bin 740 TL adli para cezasına çarptırılmıştı. Kavgayı ayırmak isterken Abdulkadir A’yı bıçakla yaralayan ve “nitelikli kasten yaralama” suçundan yargılanan Tolga Daşkıran hakkında ise savcının beraat talebine karşın “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan haksız tahrik ve iyi hal indirimleriyle 5 yıl hapis cezasına hükmedilmişti.

İSTİNAF BAŞVURUSU

Cumhuriyet Savcısı ve Tolga Daşkıran’ın avukatı Muhammed Serkan İleli, verilen hapis cezasına ilişkin kararı hükmün yanlış kurulduğu gerekçesiyle istinaf etti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesine gönderilen itiraz dilekçelerinde Cumhuriyet Savcısı ve Av. Muhammed Serkan İleli, Tolga Daşkıran’ın eyleminin “meşru müdafaa” şartlarına uygun olduğunu belirtti.

“HAKKANİYETE AYKIRI”

Av. Muhammed Serkan İleli itiraz dilekçesinde, “Müvekkilim kendisine karşı olmayan olayda gerçekleşen bir saldırıyı ayırmaya çalışmış bu sebeple saldırıyı def etmek amacıyla kendini savunmak zorunda kalmıştır. Somut olayda saldırı var, saldırıya karşı ‘orantılı’ şekilde savunma var, neticesinde ise meşru müdafaa söz konusudur. Ancak sayın mahkemece olay meşru müdafaa olarak değerlendirilmemiştir. Olayda müvekkilin yaralanmaması meşru müdafaanın şartlarını ortadan kaldırmaz. Müvekkile karşı gerçekleşen ya da gerçekleşebilecek eyleme ilişkin yapılan savunmada yaralanma kastı aranmaz. Burada müvekkilin yaralanmamış olması bahsettiğimiz gibi meşru müdafaayı etkilemez. Tanık beyanında da anlaşılacağı üzere müvekkilin sanık Ahmadi’nin peşinden gitmesi öldürme ya da yaralama kastı gütmeden daha fazla zarar vermesi ve kaçmasını engellemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Söz konusu olayda orantılılık ilkesinin dikkate alınmadığı bu sebeple müvekkile verilen cezanın hakkaniyete aykırı oldu düşüncesindeyiz” dedi.

“HÜKÜM KANUNA AYKIRI”

Cumhuriyet Savcısı istinaf dilekçesinde, “Tolga Daşkıran’ın Abdülkadir’in eşine yönelik eylemini sonlandırmak ve defetmek maksadıyla hareket ettiği, zira Abdulkadir’in almış olduğu darbeler neticesinde eylemine son vererek kaçmaya başladığı ve bilgi sahibi beyanları ve görüntü içeriğine göre markete girdikten kısa bir süre sonra yere yığıldığı, market içerisi ve kaçış güzergahında sanığın bıçakla yaralama eylemine ilişkin görüntü tespit edilememesi karşısında sanık Tolga Daşkıran’ın üzerine atılı suçları TCK 25. Maddede düzenlenen ‘meşru savunma’ kapsamında işlediği anlaşılmakla, işlemiş olduğu ‘hayati tehlikeye sebep olacak şekilde silahla kasten yaralama’ suçundan CMK’nın 223/2-d maddesi uyarınca olayda hukuka uygunluk nedeni bulunması gerekçesiyle beraat kararı verilmesi gerekirken, sanık Tolga Daşkıran hakkında usul ve yasaya aykırı olarak ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan mahkumiyet hükmü kurulması, usul ve esas yönünden kanuna aykırı bulunduğundan, kararın sanık Tolga Daşkıran lehine istinafen kaldırılması arz olunur” ifadelerine yer verdi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Emek Mahallesi Ertaş Caddesi’nde geçen yıl ocak ayında yabancı uyruklu Abdulkadir Ahmadı (63) ile eşi Shahnaz Nazari (48) ve kızı Nasım Gol Ahmadı (33) arasında yaşanan kavgada Abdulkadir Ahmadı, bıçakla eşini ve kızını yaraladı. Yoldan geçerken olayı gören Tolga Daşkıran (20) ve arkadaşları kavgayı ayırmak için ailenin yanına gitti. Çıkan arbedede Daşkıran, bıçakla Abdulkadir A.’yı yaraladı. Arkadaşı Tolga Daşkıran'a yardım etmek için olaya müdahale eden Hüseyin Ş. ise arbedede bıçakla ayağından yaralandı. Gözaltına alınan Tolga Daşkıran ise sulh ceza mahkemesince tutuklandı. Tolga Daşkıran, avukatının itirazı üzerine adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, şüpheli Abdulkadir A. ise 6 günlük  tedavisinin ardından mahkemece tutuklanmıştı.