Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, Eskişehir’de tarımın temel sorunlarının başında çiftçinin emeğinin karşılığını alamamasının geldiğini söyledi. Eskişehir’in güçlü bir tarım kenti olduğuna dikkat çeken Çelikoğlu, üretimin devam ettiğini ancak kazancın her geçen yıl azaldığını vurguladı. Çelikoğlu, “Eskişehir’de çiftçilik bitmez ama çiftçi para kazanamaz hale geldi. Özellikle son üç yıldır üreticimiz kazanamıyor. Sorun üretmemek değil, ürettiğinin para etmemesi” diye konuştu.
“Çiftçi ne ekeceğini önceden bilmek istiyor”
Ürün fiyatlarının geç açıklanmasının çiftçiyi belirsizliğe sürüklediğini belirten Çelikoğlu, taban fiyatların önceden ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Çelikoğlu, “Biz ekmeden önce ne ekeceğimizi, kaça satacağımızı, ne kadar kazanacağımızı bilmek istiyoruz. Ama buğdayın fiyatı harman başladıktan sonra açıklanıyor. Pancar ekiliyor, söküm zamanı fiyat belli oluyor. Devlet bir yıl önceden ‘arpa bu fiyat, buğday bu fiyat’ dese, çiftçi de planını ona göre yapar” ifadelerini kullandı. Kuraklık nedeniyle münavebeli ekimin zorunlu hale geldiğini hatırlatan Çelikoğlu, taban fiyatların da çiftçinin nefes almasını sağlayacak seviyede olması gerektiğini dile getirdi. Çiftçinin ağır bir borç yükü altında olduğunu söyleyen Çelikoğlu, üreticinin ayakta kalmak için elindeki varlıkları satmak zorunda kaldığını belirtti. Çelikoğlu, “Çiftçi borç batağında. Elindekini harcıyor, ekipmanını satıyor. İki traktörü varsa birini satıp tarım yapmaya çalışıyor. Bu sürdürülebilir bir tablo değil” dedi.
"Devletten destek bekliyoruz"
Devletin verdiği mazot ve gübre desteklerinin zamanlamasına dikkat çeken Çelikoğlu, desteklerin ekim sezonu başında çiftçinin eline geçmesi gerektiğini vurguladı. Çelikoğlu, “Biz daha hasadını yaptığımız ürünün desteklemesini bile alamadık. Bu destekler seneye başlarken verilirse, çiftçi bankaya, tohumcuya, gübreciye mahkum olmaz” diye konuştu. Desteklerin gecikmesi nedeniyle girdilerin vadeli ve pahalı alındığını belirten Çelikoğlu, “5 liralık tohumu 7 liraya, 10 liralık gübreyi 15 liraya almak zorunda kalıyoruz. Destek zamanında verilirse bu yük azalır” dedi. Çiftçinin kazanamadıkça köyden kente göç ettiğini ifade eden Çelikoğlu, bunun tarım kadar sosyal yapıyı da tehdit ettiğini söyledi. “Çiftçi para kazanamayınca şehre geliyor, çocuğunu asgari ücretle bir işe sokmaya çalışıyor. Son üç yıldır çiftçi cebinden yiyor. Bu tablo değişmezse üretim de tehlikeye girer” dedi. Konuşmasını çarpıcı bir uyarıyla tamamlayan Çelikoğlu, “Biz üretirsek Türk toplumu tok olur. Biz üretmezsek bu millet aç kalır. Devletin bu işe acilen el atması gerekiyor” ifadelerini kullandı.