×

Eskişehir'de kiralık ev talebinde patlama yaşanacak

KYK yurtlarının kapanmasıyla yaklaşık 1.200 öğrenci açıkta kaldı; emlakçılar şimdiden yoğun bir taleple karşı karşıya.

Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, “Geçen sene kiralık ev konusunda sorun yaşamadık. Bunun sebebi Kredi Yurtlar Kurumu’na bina kiralamalarıydı. Ancak bu sene tam tersini yaşayacak gibiyiz. Bu yıl yaklaşık bin 200 öğrencimiz, kuruma ait bazı yurtların kapanması nedeniyle açıkta kaldı” dedi.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından kentte öğrencilerin barınma sorununa dikkat çeken Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, bu yıl Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait bazı yurtların kapanması nedeniyle yaklaşık bin 200 öğrencinin açıkta kaldığını belirtti. Çelik, yurtlardaki kapasite düşüşünün şehirde kiralık ev talebini artıracağını ifade ederek, ailelerin şimdiden emlakçılar aracılığıyla ev arayışına başladığını söyledi.Eskişehir’in öğrencilerin ihtiyacını karşılayan onlara uygun hizmetler sunan bir şehir olduğuna dikkat çeken Emlakçılar Odası Başkanı Çelik, “Geçen sene öğrencilerle kiralık ev konusunda sorun yaşamadık.Bunun sebebi de Kredi Yurtlar Kurumu’nun bina kiralamalarıydı. Ancak gördüğüm kadarıyla bu sene tam tersini yaşayacak gibiyiz. Bu yıl yaklaşık bin 200 öğrencimiz, Kredi Yurtlar Kurumu’na ait bazı yurtların kapanması nedeniyle açıkta kaldı. Şu anda Muttalıp civarında 2 bin öğrenci kapasiteli yeni bir yurt inşaatı yapılıyor. Ancak bazı mevcut yurtların yangın yönetmeliğine uymadığı gerekçesiyle boşaltıldığını biliyoruz. Bu durumda bin 200 civarında öğrenci şehir içinde ev kiralamak isteyecek. Aileler de şimdiden araştırmalara başladı; kimi telefonla emlakçılara ulaşıyor, kimi bizzat şehre gelip ev bakıyor. Biz de meslektaşlarımızla birlikte bu süreci en az zararla atlatabilmek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER BARINMA SORUNU YAŞAYABİLİR

Çelik, öğrencilerin genellikle üniversitelere yakın bölgeleri tercih ettiğini ifade ederek,“1+1 evlerin kiraları şu anda 15-20 bin TL arasında değişiyor. Eşyalı ev isteyenler için bu rakam 20-30 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. 2+1 ve 3+1 evlerde ise öğrenciler birkaç kişi birleşerek evi paylaşıyor, böylece ailelere daha az yük bindirmiş oluyorlar. Tek başına kalmak isteyenler için fiyatlar haliyle daha yüksek. Mahalleler açısından bakarsak, Şirintepe ve Osmangazi öğrencilerin yoğunlukla tercih ettiği bölgeler. Ancak şehir merkezine yakınlığı nedeniyle Bağlar ve Anadolu Üniversitesi çevresi en yüksek kira fiyatlarının görüldüğü yerler. Merkezden uzaklaştıkça, Şirintepe’nin iç kısımları veya Sütlüce’de fiyatlar nispeten daha düşük oluyor. Geçen sene hiçbir sorun yaşanmadı ama bu yıl yurtların kapanması ve 1+1 üretiminin azalması nedeniyle sıkıntı yaşanacak gibi görünüyor. İnşaat maliyetlerinin artması da yeni konut üretimini düşürdü. Bu nedenle öğrencilerin barınma konusunda zorlanabileceğini öngörüyoruz” dedi.