×
☰

Eskişehir’de çalışırken kalbinin sağda olduğunu öğrenmişti: Diğer organları da ters çıktı

Samsun’da bağırsak kanseri tedavisi gören 54 yaşındaki Muzaffer Uzunbacak’ın, böbrekleri ve akciğerleri dışında iç organlarının büyük bölümünün ters yerleşimli olduğu ortaya çıktı. Kalbinin sağ tarafta olduğunu 26 yaşında Eskişehir’de çalışırken öğrenen Uzunbacak, organlarının konumuna göre gerçekleştirilen ameliyatın ardından taburcu edildi.

Samsun’da bağırsak kanseri tedavisi için hastaneye başvuran 54 yaşındaki Muzaffer Uzunbacak’ın, yapılan tetkiklerde iç organlarının ters yerleşimli olduğu ortaya çıktı. Kalbinin sağ tarafta olduğunu 26 yaşında öğrenen Uzunbacak, diğer organlarının da farklı yerde olduğunu 54 yaşında öğrendi. Nadir görülen anatomik yapısı doktorları da şaşırtan Uzunbacak, organlarının konumuna göre gerçekleştirilen ameliyatla bağırsaklarındaki kitleden kurtuldu.

İnşaat işçisi olarak çalışan 54 yaşındaki Muzaffer Uzunbacak, 26 yaşında çalıştığı iş yerinin sağlık raporu istemesi üzerine kalbinin sağ tarafta olduğunu öğrendi. Yıllar sonra bağırsak problemleri nedeniyle hastaneye başvuran Uzunbacak’ın yapılan tetkiklerinde, böbrekleri ve akciğerleri dışında diğer iç organlarının da normalin tersinde yerleşimli olduğu belirlendi.

Medicana International Samsun Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kerim Güzel tarafından yapılan tetkiklerin ardından ameliyata alınan Uzunbacak, organlarının farklı yerleşimine göre planlanan operasyonla bağırsaklarındaki kitleden kurtuldu. Ameliyat sırasında hastanın organlarının alışılmışın dışında yerleşimli olması doktorları da şaşırttı. Başarılı geçen operasyonun ardından sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilen Uzunbacak, bundan sonraki sağlık başvurularında organlarının ters yerleşimli olduğunu doktorlara mutlaka bildireceğini söyledi.

“Doktor, ‘Senin kalbin mi yok?’ dedi”

Kalbinin sağda olduğunu 26 yaşında, tüm organlarının ters olduğunu ise 54 yaşında öğrendiğini belirten Muzaffer Uzunbacak, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bağırsakta kitle tanısı ile Samsun’a geldim. 54 yaşındayım. Kalbimin sağda olduğunu 26 yaşında öğrendim. İnşaatta çalışıyorum. Eskişehir’de çalışırken o zaman bizden sağlık raporu, kalp grafisi istediler. Oradaki muayenede kalbimin sağ tarafta olduğunu söylediler. Öncesinde birkaç kez EKG çektirdim, doktorlar kabul etmedi. Hatta bir doktor, ‘Senin kalbin mi yok?’ dedi. Sağ tarafa bakınca kalbimin sağ tarafta olduğunu söyledi. Diğer organlarım da ters taraftaymış. Diğer organlarımın da ters tarafta olduğunu 54 yaşında burada öğrendim. Şu anda kendimi iyi hissediyorum. Tüm organlarımın yerini öğrendiğim için çok mutluyum.”

“10 binde bir görülen ve cerrahların alışık olmadığı bir durum”

Hastanın klinik özellikleri ve ameliyatın zorluğu hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kerim Güzel, hastanın dış merkezde kalın bağırsak kanseri tanısı aldığını belirtti.

Güzel, hastanın kalbinin sağda, karaciğer ve safra kesesinin solda, dalağının ise sağ tarafta bulunduğunu ifade ederek, bu durumun ameliyat öncesinde bilinmesinin önemine dikkat çekti.

Güzel, “Buna ‘situs inversus totalis’ deniyor. Bu anormali, doğuştan gelen bir durum. 10 binde bir kişide gözüküyor. Biz de ameliyat planımızı ona göre yapmamız gerekiyor. Çünkü kalın bağırsağın başlangıcı sağda olması gerekirken bu hastamızda da solda. Biz de kalın bağırsağın başlangıcına müdahale edeceğimiz için kitlemiz burada olduğu için pozisyonumuzu, ameliyat öncesi hazırlığımızı ona göre yapmamız gerekiyor” dedi.

Ameliyatın cerrahlar açısından alışılmışın dışında bir durum olduğunu belirten Güzel, “Zorlu bir süreç, zorlu bir ameliyat. Cerrahların alışık olmadığı düzeyde bir durum. Biz normalde cerrahların büyük kısmı normal anatomiye alışkın olduğu için gözümüz, çok nadir bir olayla karşılaştığımızda ona adaptasyonumuz biraz zor olabiliyor. Çünkü hastamızın laparoskopik ameliyatını yaptık, kapalı ameliyatı yaptık. Tüm organlar düşündüğümüzün tersi yönünde. Ameliyatı sorunsuz bitirdik. Bugün 4. gün. Hastamız sağlığına kavuştu, bugün taburcu ediyoruz” diye konuştu.

“Bu kadar organın yeri değişik olan hasta görmedik”

Hastanın iç organlarının büyük bölümünün olması gerekenden ters tarafta bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Güzel, bu durumun hastanın ilerideki sağlık müdahaleleri açısından mutlaka bilinmesi gerektiğini söyledi.

Güzel, “Bundan sonraki düzeyde de hastamıza şunu öğütledik: ‘Gittiğiniz her yerde bu durumunuzu anlatın’ dedik. Çünkü başınıza bir şey geldiğinde hekime yön verme anlamında burası çok önemli. Çünkü karaciğer sağda değil solda, dalak solda değil sağda, kalp solda değil sağda. Bunu sağlık ekibinin bilmesi hastanın tedavisi açısından ani yapılacak girişimde çok önem arz edecektir” ifadelerini kullandı.

Hekimlik hayatında ilk kez bu kadar fazla organın yer değiştirdiği bir hastayla karşılaştığını belirten Güzel, “Totalde bu kadar organın yeri değişen hasta görmedik. Bağırsak yerlerinin farklılığıyla ilgili hastalar görüyorduk. Öyle hastamız bir iki tane olmuştu ama ilk defa ben hekimlik hayatımda situs inversus totalis, yani komple bir organ değişikliği ile ilk defa karşılaştık” dedi.

Tedavisi organlarının yerleşimine göre planlanan Muzaffer Uzunbacak, başarılı geçen ameliyatın ardından 4. günde hastaneden taburcu edildi.