Eskişehir'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün 10. yılı dolayısıyla Vilayet Meydanı'nda düzenlenen anma programına protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda yapılan konuşmalarda milli irade, demokrasi ve birlik-beraberlik vurgusu öne çıktı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Eskişehir Valisi Dr. Erdinç Yılmaz'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Ayşen Gürcan ve Fatih Dönmez, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, MHP İl Başkanı Ayhan Sezer, BBP İl Başkanı Taha Baksan, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programın ilk konuşmasını yapan BBP Eskişehir İl Başkanı Taha Baksan, 15 Temmuz gecesi milletin devletine ve demokrasisine sahip çıktığını belirterek, şehit ve gazilerin fedakârlıklarının unutulmayacağını söyledi.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan ise 15 Temmuz'un millet iradesinin tanklara ve silahlara karşı kazandığı tarihi bir zafer olduğunu ifade etti. Gürcan ayrıca, anma programı öncesinde Vilayet Meydanı'ndaki pankartın kesilerek indirildiği iddialarına değinerek yaşanan olayın kendilerini üzdüğünü söyledi.
MHP Eskişehir İl Başkanı Ayhan Sezer de konuşmasında, 15 Temmuz'un Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığına yönelik saldırının milletin kararlı duruşuyla engellendiği tarihi bir gün olduğunu vurguladı.
AK Parti MKYK Üyesi Mürsel Çavdar, 10 yıl önce aynı meydanda yaşanan birlik ruhunun bugün de devam ettiğini belirterek, milletin o gece yazdığı destanın hafızalardaki yerini koruduğunu dile getirdi.
AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak ise 15 Temmuz'un yalnızca geçmişte yaşanmış bir olay değil, milletin hafızasında yer eden önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
Sancak Vali Yılmaz'a teslim edildi
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Sancak Koşusu'nu tamamlayan milli sporcular, taşıdıkları sancağı Eskişehir Valisi Dr. Erdinç Yılmaz'a teslim etti.
Sancak tesliminin ardından konuşan Vali Yılmaz, Türk milletinin 15 Temmuz gecesi demokrasiye ve bağımsızlığına sahip çıktığını belirterek, Eskişehir'in tarih boyunca olduğu gibi o gece de milli iradenin yanında yer aldığını söyledi. Yılmaz, FETÖ'nün devleti ele geçirme girişiminin milletin kararlı duruşuyla başarısızlığa uğradığını vurguladı.
Siyaset üstü birlik mesajı
Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci de ES TV canlı yayınında yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'un siyaset üstü bir gün olduğunu belirterek, devletin birlik ve beraberliğine sahip çıkmak için meydanlarda bulunduklarını ifade etti.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez ise 15 Temmuz'un 10. yılında vatandaşların aynı kararlılıkla meydanlarda olduğunu belirterek, milli birlik ve beraberliğin korunmasının önemine dikkat çekti.
Program boyunca konuşmacılar, 15 Temmuz'un unutulmaması, demokrasiye sahip çıkılması ve şehitlerin emanetlerinin gelecek nesillere aktarılması gerektiği yönünde ortak mesaj verdi. Anma programı Kur'an-ı Kerim tilaveti, ilahiler, çeşitli etkinlikler ve demokrasi nöbetiyle gece boyunca sürdü.
Gece saat 00.13'te, darbe girişiminin yaşandığı gece olduğu gibi Eskişehir'deki tüm camilerde eş zamanlı sela okunarak 15 Temmuz şehitleri bir kez daha dualarla anıldı