15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast timinde yer aldığı belirtilen firari FETÖ mensubu eski yüzbaşı Burkay Karatepe, Afyonkarahisar’da düzenlenen operasyonla yakalandı.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karatepe’nin Terör Arananlar Listesi’nde kırmızı kategoride bulunduğu ve yaklaşık 10 yıldır firari olarak arandığı belirtildi.
ESİKŞEHİR VE AFYON EKİPLERİNDEN ORTAK OPERASYON
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında Karatepe’nin yakalanması için özel çalışma grubu oluşturuldu. Afyonkarahisar ve Eskişehir İstihbarat Şube Müdürlüklerinin yürüttüğü analiz çalışmaları sonucunda firari şüphelinin izine ulaşıldı. Karatepe’nin sahte kimlik kullanabileceği ve kılık değiştirebileceği değerlendirilerek çalışmalar derinleştirildi.
OTELDEKİ GÖRÜNTÜLERDEN TESPİT EDİLDİ
Yapılan incelemelerde, Nisan 2026’da Afyonkarahisar’daki bir otelde düzenlenen toplantıya ait görüntülerde şüpheli bir kişi tespit edildi. Bere ile yüzünü gizlediği görülen kişinin otele sahte isimle kayıt yaptırdığı belirlendi. Karatepe’nin sahte kimlikler ve başkaları adına kayıtlı GSM hatları kullandığı tespit edildi.
HÜCRE EVİNDE YAKALANDI
Afyonkarahisar ve Eskişehir İstihbarat Şube Müdürlükleri ile Afyonkarahisar Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 1 Ağustos gecesi operasyon düzenlendi. Atıl durumdaki bir hücre evine gerçekleştirilen operasyonda Karatepe gözaltına alındı. Evde yapılan aramalarda yaklaşık 6 milyon 445 bin lira değerinde ziynet eşyası ve nakit para ele geçirildi. Aramalarda 98 Ata lira, 4 yarım altın, 23 çeyrek altın, 50 gram külçe altın, 33 bin 700 dolar, 2 bin 620 euro ve 13 bin 535 lira bulundu.
ÇOK SAYIDA MATERYAL ELE GEÇİRİLDİ
Operasyonda ayrıca 1 dizüstü bilgisayar, 1 hard disk, 8 USB bellek, 3 cep telefonu, 4 sim kart, örgütsel dokümanlar, sahte nüfus cüzdanı, askeri parka, iki bıçak ve uyuşturucu madde ele geçirildi.
Sağlık kontrolünde Karatepe’nin 0,34 promil alkollü olduğu belirlendi.
7 AYRI SUÇTAN İŞLEM BAŞLATILDI
Burkay Karatepe hakkında; Cumhurbaşkanına suikast, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme, Askeri Ceza Kanunu’na muhalefet, yağma, uyuşturucu madde bulundurma ve resmi belgede sahtecilik suçlarından işlem başlatıldığı bildirildi.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi de yaptığı açıklamada, devletin firari şüphelileri yakalamaya devam edeceğini belirterek, “İhaneti milletimiz de devletimiz de unutmaz” ifadelerini kullandı.