×

"Eskişehir havacılık kenti ama önem gösterilmiyor!"

Harb-İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak, savunma sanayinde stratejik öneme sahip tesislerin özelleştirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, Eskişehir Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün devlet kontrolünde kalmasının milli güvenlik ve ekonomik açıdan kritik olduğunu belirtti. Atak, Eskişehir’in havacılık kenti olmasına rağmen sektöre yeterince sahip çıkılmadığını ifade etti.

Harb-İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak, savunma sanayi gibi stratejik alanlarda özelleştirmeye gidilmemesi gerektiğini belirterek, Eskişehir Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün devletin kontrolünde kalmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Atak ayrıca, Eskişehir’in havacılık kenti olmasına rağmen bu alanda kimsenin yeterli önemi göstermediğini ifade etti. Ülkenin Cumhuriyet tarihiyle birlikte millileşme kapsamında çalışmalar yaptığına değinen Harb-İş Şube Başkanı Atak, “Dünyanın gelişmiş tüm ülkeleri buna önem verir ve tedarik zincirlerini oluşturmadan savunma ile ilgili yerleri özelleştirmezler. Örnek olarak, devletin sahibi olduğu sıradan bir çay fabrikasını özelleştirebilirsiniz; bunun sakıncaları vardır fakat değerlendirilebilir. Ancak devlete ait bir uçak fabrikasını özelleştiremezsiniz; özelleştirmemelisiniz. O fabrika özelleştirilirse; ülkenize ait, ülke ekonomisine katkı yapan ve milli savunmaya katkıda bulunan üretimden vazgeçilebilir. Eskişehir Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü, hava kuvvetlerindeki savaş uçaklarının bakım, onarım ve tadilatlarını yapan bir fabrikadır ve devletin kontrolünden çıkmaması gerekir” diye konuştu.

TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Atak, Eskişehir’in bir havacılık kenti olarak anıldığına da dikkat çekerek, “Son 15–20 yılda savunma sanayi, en parlak beyinleri çekebilecek bir sektör haline gelmiştir. Mali açıdan da dünya ölçeğinde söylüyorum bu sektör ciddi yatırımların yapıldığı bir alan hâline gelmiştir.Bu durumu sürekli ifade ediyorum; iktidar ve muhalefet ayrımı gözetmeksizin siyaset kurumunun Eskişehir’de bu sektöre sahip çıkması gerekir ve bu konunun takipçisi olması gerekir ama kimse yeteri kadar sahip çıkmıyor.Unutulmamalıdır ki; sadece savunma sanayindeki özel sektöre önem vererek ve özel sektöre sahip çıkarak Eskişehir’e ciddi yatırımlar çekilmiş olmaz.Sadece İHA'lar ve SİHA'larla savunma sanayi bir noktaya gelmez; elbette İHA'lar ve SİHA'lar önemlidir ve bu alanda başarılıyız, ancak bunlar tek başına yeterli değildir” dedi.