Zor olduğunu düşünmüyorum

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Zor olduğunu düşünmüyorum
A
a

AK Parti İl Başkan Vekili Murat Özcan: Doğru yere doğru adaylarla ilgili belki bir sıkıntı yaşanmış olabilir geçmişte. Yoksa Eskişehir tüm bunları kapsayan bir politika üretirse şayet yerel yönetimleri almanın çok fazla zor olduğunu düşünmüyorum.

Sütiş Eskişehir
Özcan: “Hiç HDP’ye oy çıkmamış bazı mahallelerde, HDP’ye oy çıktı. Yıllardan beri Eskişehir’de AK Parti karşısında ne kadar parti varsa, siyasi dünya varsa, bir şekilde şemsiyesi altında toplanmış parti varsa tabiri caizse kendi ayaklarına sıktılar.
AK Parti İl Başkan Vekili Murat Özcan, ES TV’de ESGROUP Genel Koordinatörü ES TV Genel Yayın Yönetmeni ve gazetemiz Yazıişleri Müdürü Cihan Yıldırım’ın canlı yayın konuğu oldu. Özcan, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleriyle ilgili değerlendirmede bulundu.
 
Seçim sürecini değerlendiren Özcan, “Seçim çalışmalarının startını verdiğimiz gün, seçimlerin 24 Haziran’da yapılacağına dair Cumhurbaşkanımızın o gün, ilan ettiği günden itibaren bazı şeyleri konuşmaya başladık. Ama şuna emin olabilirsiniz ki dört yıldır aynı kadroyla yönetimde olan ana omurganın çok fazla değişiklik olmadığı bir teşkilatın başkanlığını yapıyorum. Biz seçim ilan edildiği günden ortalama üç ay önce Seçim Koordinasyon Merkezi’ni kurduk. Sahada şöyle bir algı oluşturdu. ‘ya bir şeyler biliyor muydunuz tarihle ilgili?’ hayır. Ön görümüz şuydu; Bir yıla kalmadan bu memlekette bir seçim olacak. Özellikle yerel yönetimlerden öncede böyle bir seçimin olabilme ihtimali de zaten konuşuluyordu.  Dolayısıyla da seçime üç ay kala, yapılan çalışmalarla seçimlerden iyi sonuçlar alabileceğini düşünmedik. Zaten bununla ilgili daha önceden bir tecrübemiz var. Bu kadro Eskişehir’de AK Parti ne kadar seçim yapmışsa yarısını yapmış kadro. Özellikle ben kendi yönetimimde beşinci seçimime giriyorum. Görmediğimiz bir darbe vardı onu da gördük. Baktınız zaman bir siyasetçinin bir politikacının 20 yılda edinebileceği tecrübeyi biz dört yılda edindik.  Masaya bunları yatırdık. Bazı öngörülerimizi ortaya koyduk” dedi.
 
Genel Merkez’in aday tanıtım toplantısında verdiği talimatı hatırlatan Özcan, “ Adaylar belli oldu. 24 Mayıs’ta Ankara’ya aday tanıtım toplantısına gittik. Genel merkezimiz aday tanıtım toplantısından sonra sahaya inilmesi talimatı vardı. Ondan sonra strateji geliştirme yönünde kafa yorduk. Çünkü ne kadar daha önceden hazırlık yapsanız da adaylar belli olmadan bazı taraflar eksik kalıyordu. Sonra üç beş günü geçirince biraz medyada ve sahada ‘AK Parti ne yapıyor hiç sesi soluğu çıkmıyor’ gibi bir takım şeyler de çıktı. Ama bizim o yapacak olduğumuz hazırlığında ön hazırlık çalışmasıydı. Ama emin olabilirsiniz ki partide birçok arkadaş farklı düşünebiliyordu. Farklı bir takım istatistikler düşünceler ortaya koyanlar vardı. Ama bizim özellikle şuanda ciddi efor sarf eden kadronun içerisinde, biz olayla şöyle bakıyorduk. Cumhur İttifakı var. 1 Kasım değerlendirmelerini masaya yatırdık. Dedik ki 1 Kasım değerlendirmelerine göre şayet yola çıkarsak, rahat bir seçim götürebiliriz” diye konuştu.
NİYE BU KADAR ŞAŞIRDILAR?
Burada gözden kaçan bir olay var. Karşı tarafından sonuca niye bu kadar şaşırdığını anlayamadım. Şimdi sen bir partisin, iddian var adayın var. Propaganda olarak da gerçekten de iddia propagandalar yaptığını düşünüyorsun fakat şöyle de bir şey düşünüyorsun… Diyorsun ki ‘HDP barajın altında kalırsa, AK Parti’nin 50 tane vekili gidebilir. Ama biz artan oyları hesap edelim de artan oyların HDP’ye kaçmasını sağlayalım. Bizim 5-10 vekilimiz düşük olsa da önemli değil. Hiç olmazsa HDP barajı geçsin’ diye önce bir siyaset üretmişsin. Bunu ben Eskişehir’de mahalle bazlı olarak da söyleyebilirim.
 
KENDİ AYAKLARINA SIKTILAR
“Hiç HDP’ye oy çıkmamış bazı mahallelerde, HDP’ye oy çıktı” diyen Özcan şöyle devam etti: “ Mahalledeki onların taşra teşkilatı biz böyle bir talimat aldık diyor. Bu sadece Eskişehir’de değil. Beşiktaş’a bile bakarsan benim ne demek istediğimi görürsün. Sen böyle bir parti olarak böyle bir çalışma yapacaksın ve diyeceksin benim partim ve benim çıkardığım aday, bu memlekette çok büyük oylar alacak. Ve şöyle bir de özgüvenin var. Hem taşra teşkilatlarına böyle bir çalışma yaptırıyorsun, hem de Eskişehir’de dördü beşi hedefliyorsun. Bu bir ikilemdi aslında.  Acaba Eskişehir’de İYİ Parti kurulduğu zaman, İYİ Parti’nin kongresi burada yapıldı. Çalışmalar yapıldı. Sizce İYİ Parti’nin tabanı, İYİ Parti’nin bugün Eskişehir’de temsilcilerine baktığınız zaman, şöyle mi algıladınız? ‘AK Parti’den buraya oy kayar.’ Yoksa yıllardan beri Eskişehir’de AK Parti karşısında ne kadar parti varsa siyasi dünya varsa bir şekilde şemsiyesi altında toplanmış parti varsa tabiri caizse kendi ayaklarına sıktılar. Oylarını kendi kendilerine oraya kanalize ettiler. Yoksa biz bu zamana kadar açık ve net, teşkilatımızda AK Parti tabanında her hangi bir şekilde Millet İttifakı olarak tanımlanan ittifakın içerisinde her hangi bir oy kanalize olacağını hiç bir zaman düşünmedik. Zaten de buda seçim sonuçlarında çıkabilir. “
 
SİYASET MÜHENDİSLERİ
AK Parti’nin yaşadığı oy kaybı konusunda ise Özcan şunları söyledi:  Eskişehir’de bizim aldığımız kemik oyumuz ve adedimiz var. Biz burada tecrübeli kadro ile çalışıyoruz ve çalışmalarımız var. Burada bizden oy kayabilecek alanla, bize oy gelebilecek alanla yüzde 7-8 ile tabanları özdeşleşen bir alan. Dolayısıyla oluşabilecek şey nasılsa Cumhur İttifakı’nın içerisinde iki tane parti var. Nasılsa Cumhurbaşkanı’na oy veriliyor. Nasılsa da bunun arasında kaymalarla bir sorun olmaz rahatlığıyla hareket eden bir seçmen kitlemiz var. Biz bunu da tahmin edebiliyorduk. Ama sonuçta bu tahmin seçim sonuçlarında bize negatif bir enerji veya Cumhurbaşkanı seçimine negatif yansıyacak bir olay da değildi. Sadece siyaset mühendisliği yapan rakiplerimizin, kendilerine siyaset mühendisliği yaptıklarının hiç farkında değildiler. Amaçları hiçbir zaman siyasette seçim kazanmak değil, aslında bir mühendislik yapmaktı. Dolayısıyla siyasette seçim kazanmayı hedeflemeyen bir parti, sadece mühendislik yapmak isteyen bir partinin seçimden zaferle çıkacağını ummak saf delilik olacağını düşüyorum.”
HDP’NİN BARAJI GEÇME ŞANSI YOKTU
CHP’nin tabanında HDP’ye bir kayma olmamış olsa, üç seçim için söylüyorum bunu HDP’nin barajı geçme şansı yoktur. Batı hangi mahallede aldığı oyları incelerseniz bunu görürsünüz.  Kendi adayınızın yüzde 30 aldığı bir ortamda parti eğer yüzde 22 alıyorsa, lütfen o  yüzde 8’i biri bana izah etsin.  AK Parti’nin gerçekleştirdiği başarıdır.
2019’da yapılması planlanan yerel seçimler hakkında da açıklamalarda bulunan Özcan, “Böyle bir seçim sonucu size bir başarı sağlar, bir motivasyona girersiniz size bir rehavet getirir ondan sonra da, ora rehavet sizi asıl stratejilerinizden uzaklaştırır. Biz teşkilatımıza da onu söylüyoruz. Eskişehir’de ben dört yıldır bu yönetimde çalışıyorum. Eskişehir’de bu görevlere başladığımız günden itibaren, şöyle bir şey konuştuk aramızda önümüzde çok seçimler olabilir. Bu seçimlerin motivasyonunu bir sonraki maçın motivasyonu ile karıştırmayacağız hemen o motivasyonu o seçime vereceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızı iki kere bu memlekette hele ki son seçimde de oranın birinciliği ile beraber Türkiye’nin başına getirmekten gerçekten şeref ve gurur duyuyoruz. Bu sadece AK Partililere lazım değil, Türkiye’de herkese lazım. Neden? Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın ve arkadaşlarının yapmış olduğu hizmetlerden AK Partililer’den çok diğer partililer faydalanıyor. Ve bu konfor eğer sayın cumhurbaşkanımız olmasaydı bu konfordan mahrum kalacaktı. O yüzden sevinmeliler.  Bu seçimleri atlattıktan sonra asıl bizim biriktirdiğimiz klasörün içerisinde yerel yönetimleri nasıl alabiliriz diye her zaman bir çalışmamız var. Şuan da klasörde biriktirdiğimiz bilgiler de var. Çünkü Eskişehir’de 20 küsur yıldan beri yerel yönetimleri yöneten bir parti var. Ve AK Parti milletvekilliği seçimlerinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de bunu kırdı ama asıl bu memlekette yapılabilecek devrim niteliğindeki başarı vardır. Başarı vardır bir de böyle devrim niteliğinde bir başarı vardır. Devrim niteliğindeki başarı yerel yönetimleri almaktır. 
Oy kaybı için “MHP ve BBP ile ittifak yaptık. İttifak yapmış olmak MHP’den bize, bizden MHP’ye geçişleri rahatlatan bir şeydir. Bunun da Cumhur ittifakına çok büyük zarar vermeyeceği düşünüldüğü için halkımız nazarında bu tarz oy kayıplarını seçimin atmosferine göre değerlendirmek lazım. Bence bu atmosferde bunların biraz daha normal olduğunu düşünmek lazım” dedi.
 
Sahada yanlışlık var şu da varmış dediğiniz şey oldu mu?
Sahaya indiğimiz zaman mesela 7 Haziran öncesi aldığımız notlarla 1 Kasım öncesi aldığımız notlar birbirini nötrledi. Emin olun halkın sahasını çok fazla tepkili ya da tepkisel görmedim. Belki de Ramazandan kaynaklanıyordu bilmiyordum ama bahsetmiş olduğunuz o notları çok fazla alamadık.
 
Yerel seçimde ciddi yarış olacağı görülüyor. Kaybedilen belediyeler var. Umutsuzluk var mı?
Eskişehir'de belediyeleri almanın formülleri belliydi. Ama strateji üretmekte bazı sıkıntılar var. Bir de tabii caizse doğru yere doğru adaylarla ilgili belki bir sıkıntı yaşanmışsa yaşanmış olabilir geçmişte. Yoksa Eskişehir tüm bunları kapsayan bir politika üretirse şayet yerel yönetimleri almanın çok fazla zor olduğunu düşünmüyorum.
 
Adaylık konusunda konuşma var mı?
Hayır. Bunları bugün konuşmak o stratejilere zarar verir. Seçimlere bir ay iki ay kala aday belirleyip onun üzerinden politika üretmek bize çok fazla fayda getirmediğini biz geçmişte gördük. Geçmişte adaylık açıklama süreçlerinin çok geç olduğunu düşünüyorum. Ama bugünde bunu konuşuyor olmanın çokta anlamlı olmadığını düşünüyorum. Kongreden sonra bunlar konuşulur. Sonuçta siyasal olarak baktığınızda dünyanın en kurumsal partilerinden bir tanesiyiz. Bu işleri konuşmanın da bir yolu yordamı var. Bazı partiler gibi değişik ortamlarda bunları konuşmuyoruz. Bu mahremiyete uygun şekilde de bu işin uygulanacağını düşünüyorum. Bir şehirde ne kadar iddialı isim varsa o kadar şansınız artıyor. Keşke daha fazla iddialı isimler konuşulsa.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi