Zihni Çalışkan: Muhalefeti doğru yapıyoruz

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Zihni Çalışkan: Muhalefeti doğru yapıyoruz
A
a

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, Eskişehir’deki sorunların çözümü için çalıştıklarını belirtti. Çalışkan, kent yöneticilerine yönelik parti olarak doğru muhalefet yaptıklarına vurgu yaptı.

Sütiş Eskişehir
AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, ES TV ekranlarında yayınlanan Vaziyet programında gazeteciler Ali Baş ve Arif Anbar’ın sorularını yanıtladı.

ENTÜBE VE YOĞUN BAKIM HASTASI YOK!
Eskişehir’deki koronavirüs sürecini değerlendiren Çalışkan, “Bizdeki sayılar diğer şehirlere göre çok şükür çok iyi yerlerde. Hamdolsun ki son 15 gündür vefatımız yok, yoğun bakımızda entübe hastamız da yok. Sayılarımız azalıyor demeyelim de, yönetimi yönetilebilir bir yerde duruyor. İyileştirdiklerimiz artıyor. Haziran başı itibariyle çok iyi bir noktadaydık, 0 olduğu günleri gördük ama şimdi biraz 10’lu sayılarda seyrediyor. Ama hemşerilerimizi tekrar uyarmamızda fayda var; temizlik, maske ve mesafeye dikkat ederek biz bu süreci atlatırız Allah’ın izniyle. O yüzden dikkatli olmakta fayda var, havaların iyileşmesi güzel bir şey ama hemşerilerimiz de temkinli olmayı elden bırakmamaları lazım” dedi.

KALABALIK OLMAYACAK
Kongre sürecinin yaklaştığı ve aday olup olmayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Çalışkan, “Bizim ilçelerimizde 12 Eylül ila 5 Ekim arasında yapılacak. Eylül ayı içerisinde tüm dış ilçelerimizi tamamlamak suretiyle Ekim ayında da 2 büyük ilçemizin kongresini yaparak meseleyi zirveye getirip tamamlamayı planlıyoruz. Tabi kongrelerimiz bu sefer pandeminin de olması sebebiyle maske ve mesafe kuralına uymak suretiyle delegelerimizin katıldığı açık alanları kullandığımız bir noktaya dönecek. Katılımların daha önce AK Parti kongrelerinde alışılagelmiş kalabalık kongreler olmayacağını değerlendiriyoruz” dedi. Halk kütüphanesinin iki ay sonra biteceğini belirten Çalışkan, “Kütüphanede herhalde 2 ayımız var, kütüphane bitti gezdim ben, tefrişatının yapılması lazım, orası da muazzam bir bina oldu.” dedi.

BİR BAŞKAN DIŞINDA YAPAN OLMAMIŞTIR
Eski il başkanlarının genel merkezdeki bir takım yöneticileri arayarak şikayette bulunduğu yönündeki iddiaları yanıtlayan Çalışkan, “Her il başkanımızın farklı karakteri var, ben böyle bir şeye ihtimal vermiyorum ama belki hala gönlünden il başkanlığı yapma hevesi olan il başkanımız olabilir. Bunları söylemleri mümkün olabilir. Benim de kulağıma geliyor, hayırlısı yapacak bir şey yok. Yapan diyelim yapanlar değil, ben 1 kişi dışında yapılacağı kanaatini taşımıyorum. Ben onu bilemem ben sadece 1 başkan dışında yapmış olacağına ihtimal vermem, o başkanımızın da AK Parti’ye daha iyi hizmet etmek adına bunu yaptığını düşünüyorum, inşallah öyledir” diye konuştu.

ÇOK FAYDALI
CHP’li belediyelerin olduğu ilçe ziyaretlerinde belediye başkanlarını ziyaret etmediği yönündeki söylemleri değerlendiren Çalışkan, “Aslında keşke o günü tekrar canlandırabilsem, evet bir belediye başkanımızla pazarda karşılaştık. Davet etmiş olabilir hakkına girmeyeyim, pazarda karşılaştığımızda ya davet etmedi ya da davet ettiğinde Kaymakama gidiyoruz, Sayın Başkanım dedim. Çünkü gerçekten randevulu görüşmemiz vardı. Pazarda karşılaştık ama gitmeme gibi bir düşüncemiz yoktu. Hatta o belediyeye ilişkin de faydalı bir şey yapalım mı dediler yapın dedim. Biz belediye başkanlarımız da gitmeye çalışıyoruz tabi, bir program yapıyoruz mesela, ziyaretimizin birinde kaymakamlığa uğramadık. Ziyaretin olduğu günkü şartları değerlendiriyoruz. Yapmayı planladığımız şey şu, pazara gidiyoruz mesela Mihalıççık’ın pazarına gidiyoruz, Kaymakamlık ziyaretini koymayacağız doğal olarak koymayacağız. Belediye başkanımız şehirde olabilir orada olabilir, ekstra düşündüğümüz bir şey yok. Belediye başkanlarımıza gideriz, onlar da bize gelir, telefonla da görüşürüz inşallah bundan sonraki süreçte yaparız ama ben çok faydalı olduğunu düşünüyorum” dedi.

NEZAKET GÖSTERİYOR
Vali Özdemir Çakacak ve Rektör Ertan Şafak Çomaklı’nın görevden alınmasında kendisinin rolü olduğu yönündeki eleştirileri yanıtlayan Çalışkan,  “Önce de söyledim, bu tarz sorulara ben cevap vermem çok doğru değil. Yakışık almaz ama şöyle söyleyeyim, devlet içerisinde valilerimizin bağlı bulunduğu yer İçişleri vasıtasıyla Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Eski valimizden de Allah razı olsun şehrimize hizmet etmiştir. Sayın İçişleri Bakanımızın takdirleri ve Cumhurbaşkanımızın emriyle Sayın Valimiz görev değişikliğine gitmiştir ki 3.yılını tamamlayan birçok vali de yer değiştirmiştir. O yüzden ben Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiri dışından herhangi bir siyasi iradenin etkili olmayacağını değerlendiriyorum” dedi.

TÜRKİYE’Yİ KURTARACAĞIZ
Çalışkan, geçen ay yaşanan doğal afetlerden dolayı devletin çiftçiye destek olup olmayacağı ile ilgili soruyu şöyle yanıtladı: “TARSİM Genel Müdürlüğünü aradım, orada bir meslektaşımıza denk geldik, bu nasıl oluru konuştuğumuzda olabileceğini ön gördük. Tüm Türkiye’yi kurtaracağız hep beraber. Ben olabileceğini değerlendiriyorum. Bugün ne yapılacak? Tarım İl Müdürlüğümüz vasıtasıyla tespitleri yaptırdık bunu Cumhurbaşkanlığımıza gönderdik. Cumhurbaşkanlığımızın acil afet destekleri kapsamında ödenmesi için çaba sarf ediyoruz. Sayın Milletvekilimizle de takip ediyoruz, Emine Hanım bu konularda görevli sağ olsun bu konuya ilişkin kısımda çok hassasiyetle takip ediyor. Takip edip en kısa zamanda sonuçlandıracağız ve inşallah çiftçimizin en az mağduriyetle bu durumu aşmasını sağlayacağız.”

AVRUPA GÖRÜNTÜSÜ DEĞİL
Kent merkezinde yaşanan sel olayını değerlendiren Çalışkan, “Hemen arkasından bat-çıkları da su bastı, onları su basacak diye yapmayalım diyemeyiz. Mesela biraz şu noktada duruyor, az önce söylediğim iklim değişikliğine ilişkin kısım her ne kadar çiftçiye ilişkin kısımsa da bundan şehir merkezlerini de etkileyecek. Hiç kim şunu beklemesin, bu yağış bugün oldu ama seneye olmayacak maalesef seneye de olacak. Biz insanlar bunu bu hale getirdik ve bunu engellemek bizim elimizde ama bu da yıllar hatta yüzyıllar alacak bir mesele. Bugün ne yapmalıyız? Bugün artık şehirleri bu tür görüntülerden kurtarmalıyız çünkü her daim oluyorsa bu şehirde, bu suyun arabanın yarısına geldiği insanın yarısına geldiği fotoğraflarla ilgili çok fazla espri oluyor fakat inanın bu espriyle geçiştirilecek noktada değil. Bu şehirde neresi bugün su basıyor ise seneye de su basacak. Çözüm; altyapı, efendim oradaki altyapının hacmi, boruların hacmi açısından yetersizmiş. Bir hat daha yaparsınız, 2 hattan suyu çekmeye devam edersiniz. Daha büyük borular döşersiniz ama çözüm arasınız, çözüm üretirsiniz. Altgeçitleri su basıyor demek ki oraya koyduğumuz motorlar yetersiz geliyor, onları da büyütmemiz lazım Karayolları vasıtasıyla. Bunu altgeçitti su basıyor diye alt geçit yapmamazlık olur mu? Alt geçit yapacağız, su basacak suyu da çekeceğiz ama altgeçitte doğal bir eğimden kaynaklı sebeple suyu oraya dikmesi ve bunu görüp de motor atılması doğal iken düz bir alanda düz bir alanın suya basması doğal değil. Bu alana ilişkin kısımda muhtemelen bir dahaki yağmurlarda takip edelim çalışma yapıldığı yerlerde bu su basma olayları olmayacaktır. Bu su basma olayları hiçbir şehre yakışan Avrupa görüntüsü değil.” OSB’de selin yaşanmadığını belirten Çalışkan, “Onu biraz şu noktada söylemek lazım, daha önce söylediğimiz noktalar var ya ilçelerde, biz bunu söyledik hemen akabinde çalışmaya başladılar. Demek ki doğru muhalefet yapıyoruz, şehrin doğru doğru sorunlarını görüp doğruları anlatamaya devam ediyoruz” dedi.

ESKİ’NİN YAPMASI LAZIM
EOSB’nn kendi bünyesinde altyapı kurduğunu aynı altyapıyı TEKSAN’ın da kurduğunu ancak neden Büyükşehir Belediyesinin eleştirildiğiyle ilgili düşüncelerini aktaran Çalışkan, “Onu şöyle değerlendirmek lazım, şimdi ister altyapısal ister elektriksel yapıda olsun, küçük sanayi siteleri tamamlandığında ilgili belediyelerine hizmet anlamında devrediyor. Çöpün değiştirilmesi, altyapının yapılması, yolun asfaltlanması aynı şekilde TEDAŞ’a da devrediyor. Bu devralınırken ya burada kontrol edip diyeceksiniz ki, senin yaptığın altyapı yeterli değil bu altyapıyı düzelt. Bu altyapı düzeltilmiyor ve onun altyapısal anlamda yeterli olduğunu görüyor isen de günün koşullarına göre sen seçeceksin. Bakın ben kooperatiflerden birisini biliyorum, elektrik kurumu yapılan elektriği almak için oradaki alet edevat ve hakların ücretlerini ödeyerek devraldı. Kendi yapacağı şeyi kooperatif yaptı o yaptıktan sonra da bunu elektrik kurumuna devretti. Organize Sanayi tüm hizmetlerde işini kendisi görüyor o bölgeye ilişkin kısımda. Atık su arıtma tesisi de var OSB’nin her türlü tesis var hatta doğalgaz da aynı şekilde. Tüm hizmetlerini kanundan kaynaklanan sebeple kendisi yapıyor ama küçük sanayilerde bu böyle değil. Küçük sanayilerde bu kısımlar devrediliyor ve belediyemiz hizmet veriyor. Bir başka şey, belediye her şeyi yapar. Diyelim ki o kooperatif çok kötü yönetildi b unu da iyi yapmadı e ne yapacağız? Esnafımızın bu görüntüleri mi yaşansın. Yine ikaz ediyorum, şehir merkezinde de benzer sorunlar olduğu yerler var. Buralarda da yine paralel hatlar yapmak suretiyle ızgaralarla yapmak lazım. Şehrimizde kanalizasyon yüzde 80-90 tamamken yağmur suyu bu oranda değil. ESKİ de kurum olarak bütçe fazlası veriyor. 40 milyon TL veriyor, siz de biliyorsunuz şehir de biliyor. Bütçe fazlası veriyorsa ne yapacaksınız? Ya bu tür doğal afetlerden kaynaklı atık suyunun gitmesi için yağmur suyunu yenileyeceksiniz, düzeltecek yeni hatlar yapacaksınız. Yine keza ilçelerdeki, üzülerek söylüyorum Mihalgazi ve Sarıcakaya Sakarya Nehri’n, kirletiyor. Atık su yüzünden ne kadar üzücü değil mi bu çağda. Yine üzülerek söylüyorum İnönü ilçemizde Porsuk’u kirletiyor bizden önce. Oralarda atık su bertaraf tesisi yok. Bir an önce yapılması lazım. Hazır madem ESKİ bütçe fazlası veriyor yapılması lazım” ifadelerini kullandı.

GEZİ TRAMVAYI MI ULAŞIM TRAMVAYI MI?
Şehirdeki trafik sorununa da değinen Çalışkan şöyle konuştu: “Trafik sorununda şunu yapmak lazım; şehirde mevcut yerlerde binaları yıkarak yolları genişletemiyorsak şehir merkezindeki cazibe alanlarını ve şehir merkezilerini değiştirip dönüştürmemiz lazım. Yeni Batıkent’ler, yeni Emek’ler, yeni Çamlıca’lar oluşturmamız lazım. İmar planlarıyla şehrin her tarafını herkes için cazibe merkezi olacak ve herkesin şehre gelmesini ortadan kaldıracak şehre dönüştürmemiz lazım. Bu trafiğe ilişkin çözüm mantığıdır ve bundan da önce bizim şehre ilişkin Ulaşım Master Planımızı hep beraber bir görmemiz lazım, siz gördünüz mü? Şehrin tamamında herkesin evini, yerini aldığı yerde biz tramvayın nereden geçeceğini bilmiyoruz. Tramvaydan buradan 75.yıl’dan Emek’e kadar kestirme yoldan geçecekse söyledikleri mantıklı olabilir ama şehrin oluşmuş alanlarındaki Ulaşım Master Planı’nı bilmiyoruz. Mevcut belediye başkanı tramvay sabahleyin bir kalkıyor nereden geçirsem diye düşünüyor, hep örnek veriyorum; Çankaya’dan tramvayı çıkartıyor Şehit Topel caddesi miydi o gelirken buradan geliyor, planlarda sözde Odunpazarı’ndaki caddeye varacak. Halk Caddesi’ne bir geliyor tamam şuradan bir viraj yapalım diyor Halk Caddesi’ne gideceğim diyor nereye gideceğini bilmiyor işte yoldan gidiyor. Nereye gidiyor? Bu gezi tramvayı mı ulaşım tramvayı mı? Çamlıca’daki adamı alıp Tepebaşı’na getirmenizin mantığı nedir? Oradaki hattın doluluk rantabilite kapasitesini lütfen paylaşın kamuoyuyla. O tramvaylar gerçekten faydalı mı?”
 
TAMAMI BAŞARILI
“Çevre yoluna bir el atarsanız” cümlesi sonrası konuşan Çalışkan, “Mesele şöyle ya, Eskişehirli hemşerilerimiz nasıl olsa AK Parti biz oy versek de vermesek de yapıyor bilinci içerisinde mevcut belediyelere oy veriyor. Biz yapmasaydık inanın çevre yolunun da trafiğin de hali felçti. Bakın ne kadar güzel Millet Bahçesi, ilk kazandıran şehirlerden bir tanesi biziz ne kadar güzel. Pandemi dönemi, Şehir Hastanesi nefis gittiniz mi bilmiyorum otel kıvamında ben özel hastaneye de gittim inanın özel hastanelerden çok daha iyi durumdayız Şehir Hastanesi olarak. Allah razı olsun Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Sağlık Bakanımızdan, emeği geçen herkesten, Sağlık İl Müdürümüze, Başhekimimize, tüm sağlık çalışanlarından Allah razı olsun. Çok güzel hizmet vermiş, pandemi döneminde hepimiz gönül rahatlığıyla geçirdik öyle mi? Bugün çok göğsümü gere gere hiçbir tane entübe ve yoğun bakın hastası yok diyorum. Eskişehir’deki sağlık çalışanlarının tamamının başarısıdır. Sendikalar, çalışanlar, kamu müdürleri, Sayın Valimiz hepsine minnettarız” dedi.

DAVA AÇTIM
“Trafik de bir şey daha söyleyeceğim” diyen Çalışkan, “Trafik sorunu olduğu gibi yollar da sorun. Lütfen yolları da yapalım, bu yollar Eskişehirli hemşerilerimizin geçmişten beri güzide olarak gelen bu şehrimizin güzide TÜLOMSAŞ’ı olan, güzide Anadolu Üniversitesi olan, güzide Eskişehirspor’u olan bu şehrimizin geçmişten gelen bu güzideliğine ilişkin kısmı bu yollara bakarak değerlendirelim. Lütfen şehrimizdeki yolları biraz iyileştirelim. Herkesin ayrı ayrı sorumlulukları var hatta ben bir tanesine hasbelkader dava açtım. Bakalım nasıl sonuçlanacak” ifadelerini kullandı.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi