Yüzümüzü güneşe döndük!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Yüzümüzü güneşe döndük!
A
a

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından “Enerjinle Kente Hayat Ver” sloganı ile düzenlenen II. Enerji Günleri etkinliği, yoğun katılım ile gerçekleştirildi. Etkinlikte temiz enerji ve enerji verimliliği, alanında uzman isimler tarafından ele alındı

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Sürdürülebilirlik Merkezi’nce düzenlenen II. Enerji Günleri etkinliğinde enerji konusu, uzmanlar tarafından masaya yatırıldı. Enerji sektörünün uzmanları etkinlik kapsamında Tepebaşı Belediyesi Meclis Salonu’nda sunumlar gerçekleştirilirken; Belediye Sergi Salonu’nda ise sektör temsilcileri tarafından stantlar açıldı. Etkinliğe Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın yanı sıra akademisyenler, enerji sektörünün paydaşları ve vatandaşlar katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Başkan Ataç, Tepebaşı Belediyesi’nin temiz enerji konusundaki çalışmalarının başlangıcını katılımcılara aktardı. Başkan Ataç, “2009 yılında göreve geldiğimde bu bina yeni bitmişti. Binayı bizden önceki arkadaşlarımız yapmışlardı, onlara da çok teşekkür ediyorum. Çok önemli bir bina ama maalesef bazı sıkıntıları vardı; yazın soğutamıyor, kışın da ısıtamıyorduk ve çok ciddi enerji faturaları çıkıyordu. Bununla ilgili bir takım simülasyonlar yapıldı ve sonunda yüzümüzü güneşe dönmeye karar verdik. Bu kapsamda da BEBKA’dan aldığımız 400 bin liralık bir hibeyle, 100 bin lira da ek finans koyarak belediyemizin çatısına yaklaşık 400 panel kurarak bu işe başladık. Bu sayede elektrik harcamalarından yüzde 20 tasarruf sağladık. Bunun akabinde de yapacağımız bütün işlerde güneş enerjisini değerlendirmeye karar verdik. Ardından 2013 yılında Brüksel’de Başkanlar Sözleşmesi’yle yaklaşık bin belediye başkanı olarak 2020 yılında bölgemizde karbon ayak izini %23 azaltacağına dair imza attık. Tabi bu iş imza atmakla olmuyor. 
Sonunda komisyon bizden Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı’nı hazırlamamızı istedi ve yaklaşık 3 aylık süreçte de bu planı hazırlayıp komisyona gönderdik. Birkaç ay sonra olumlu cevap geldi. Ama sonradan öğrendik ki Türkiye’de Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı olan sadece birkaç belediye varmış. Bunlardan bir tanesi de Tepebaşı Belediyesi oldu” diye konuştu.

“Tepebaşı adına büyük bir onur”
Başkan Ataç daha sonra Tepebaşı Belediyesi’nin hayata geçirdiği REMOURBAN – Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi hakkında bilgiler vererek, “2014’te Tepebaşı’nın ve Eskişehir’in durumu REMOURBAN - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi ile farklı bir konuma geldi. Bu projeyi Türkiye’den Tepebaşı Belediyesi, İngiltere’den Nottingham ve İspanya’dan Valladolid şehirleri kazandı. Konsorsiyumun ortak bütçesi yaklaşık 23 milyon avro hibeydi. Tepebaşı Belediyesi 5 milyon avro kazandı. Biliyorsunuz biz bu projeyi Aşağı Söğütönü’ndeki Yaşam Köyü’nde uyguluyoruz. Yaşam Köyü’ndeki binaların enerji kayıplarının minimuma indirilmesi ve sonradan güneş enerjilerinin kullanılmasıyla bu alanda farklı bir hayat başladı. Çeşitli teknolojiler de kullanılarak enerjiden yüzde 55 tasarruf, karbon ayak salınımından da yüzde 65 tasarruf edildi. Ayrıca bu projede 4 tane yüzde 100 elektrikli otobüs, 22 tane hibrit araçla sürdürülebilir ulaşım da başladı.  alanında uzman isimler, oturumlar halinde gerçekleştirilen etkinlikte “Enerji Verimliliği”, “Enerji Tasarrufu” ve “Yenilenebilir Enerji Kaynakları” konularını irdeledi. 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi