Yılmaz Büyükerşen: Çifteler'i geri alacağız

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Yılmaz Büyükerşen: Çifteler'i geri alacağız
A
a

CHP il yönetimi ve Belediye Başkanları 31 Mart Yerel Seçimlerini değerlendirdi. Çifteler için olağanüstü itiraz dilekçesi verdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Çifteler’in belediye başkanlığını geri alacağımıza inanıyorum” dedi

Sütiş Eskişehir
CHP il yönetimi tarafından bir düğün salonunda seçim sonuçlarını değerlendirmek amacıyla toplantı düzenlendi. Toplantıya PM Üyesi Gaye Usluer, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı ve partililer katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Başkanı Abdülkadir Adar, Çifteler için tekrar bir itirazda bulunduklarını ve bu itirazdan umutlu olduklarını söyledi. Seçim sürecinde çalışan partililere teşekkür eden Adar, “Seçimlerde yönetim olarak tek başına kazanılmayacağını biliriz. Partililer seçim sürecinde çalıştığında başarı beraberinde gelir. Bu seçimlerde Eskişehir başarılı çıktı. Bu başarı sadece bizim değil, tüm partililerin başarısıdır. Bu şekilde dayanışmamız, birlikte olmamız son derece önemli. Kararlılığımızda devam ederse demokrasi yerini bulacaktır” diye konuştu.

FARKINA KEŞKE O ZAMAN VARSAYDIK
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Her şey herkesin, bütün bir milletin bırakın bütün bir milleti tüm dünyanın gözü önünde cereyan ediyor. Ben o inançtayım ki bu seçimlerde bunların gösterdikleri oyunlar ki her seçim döneminde yeni bir seçim hilesi öğreniyoruz. Bu bakımdan literatürümüz hayli bir kalabalıklaştı. Bu dönemde öğrendiğimiz seçim hilelerinde kitleleri bir taraftan bir tarafa seçmen olarak kaydırmak, kendilerini zayıf tahmin ettikleri yere nüfus ve seçmen göçermek gibi gayri ahlaki ve demokrasi ile ilişkisi olmayan bir hile tarzı. O da geçti. O da geçti ama görüyoruz ki algı yaratmak çabası içine girdiler. Algı son yılların moda sözcüğü. Yakın tarihlere kadar bu algı sözcüğünü bilmezdik ve kullanmazdık. Bizde öğrendik ve bizde kullanmaya başladık. Onu da itiraf edeyim. Nedir bu iktidarın yaratmak istediği algı? Seçimin, sayımların bitmesine yakın neticenin belli olmasına yakın kazandık paparası yaratıp kamuoyunda diğer muhalif partilerin ‘ya hakikaten kazandılar adamlar’ diyerek sandıkları terk etmeleri, meydanı boş bırakmaları ve bunların yarattıkları o havayla peşinen mevcut iktidarın kazandığını kabul ettirme gibi bir atmosfer yaratmaktı. Olay buydu. Bundan önceki seçimlerde de Eskişehir’de ne yapmışlardı? Tutanaklar birleştirilmeden caddelere dökülmüşler, davul zurna kutlamaya başlamışlardı kazandık diye. Tutanaklar birleştirilmeye başlayınca görüldü ki kazanamadılar. 
Şimdi öyle anlaşılıyor ki bunlar referandumu da galiba böylelikle yüzde 51 kazandılar. Ya da yüzde 51’in biraz ötesinde kazandılar. Eğer bizler bu hilelerin o tarihlerde farkına varmış olsaydık, ısrarla sonuna kadar sayımları teker teker takip etseydik, oyun oynanan yerlere itiraz etseydik. Belki de bugün tek adam rejimi değil eskisi gibi parlamenter rejimin geçerli olduğu bir ülkenin şerefli vatandaşları olarak yaşamaya devam edecektik. Benim içten inancım budur. Yüzde 51 puan almaları bana göre bir hikaye, bir masaldır. Çünkü yüzyıla yakın zamandan beri demokrasiyi, parlamentere sistemi benimseyen bir milletin tek adam rejimine razı olması akılların alabileceği bir şey değil. Özellikle benim aklımın alabileceği bir şey değil” diye konuştu. 

REHAVETE KAPILMAYIN
Büyükerşen, “Yerel seçimlerin sonucu artık bayır aşağı iniyorlar. Taş yüklü kamyon yokuş aşağı gidiyor. Bu Adalet ve Kalkınma Partisi’nin adaletinin kalmadığını görmüştük de kalkınma deseniz krizden ve ekonomiden fukaralıktan yaşam şartlarının çok altında geniş nüfus kitlelerinin çoğalmakta olduğunu görmekten bize gerekli kanaati veriyor. Dolayısıyla artık AKP kumaşı dikiş tutmaz. Ama ne yapıyorlar? Sayın Cumhurbaşkanı daha 4,5 yıl var seçimlere diyor. Bu da bir algı yaratmadır. Neden? Çünkü 4,5 sene yan gelip yatasınız istiyorlar. Kaderinize razı olasınız, cebinizdeki paranın değeri her gün düşsün, açlık sefalet özellikle işsizlik alsın başını gitsin. Buna razı olabilir misiniz? Ama 4,5 sene daha var diyorlar. Hayır, ben o inançta değilim. Öyle olaylar olabilir ki bu olaylar iç olaylardır, bu olaylar dış olaylardır. Harp olur darp olur. Hükümetin yanlış politikaları nedeniyle ya çaresizlikten memleketi yeniden seçime götürür sorunluluktan kurtulmak isterler veya başkaları gelsin kendilerine destek versin isterler. Mecbur kalırlar seçimi yenilemeye. O nedenle rehavete kapılmayın. Benim inancım o ki 4,5 yıl daha beklemeden Türkiye’de yeniden seçim yapılacak. O seçimin sonunda yeni bir referandum da yapılabilir. Türkiye tekrar parlamenter rejime dönmeye karar verebilir. Türk milletinin kararı aslında budur. Bu tek adam sistemi görüldü ki Türkiye için asla mümkün olmayacak. 
Denenmemesine bile imkan olmaması gerekirdi. Ama bir hatadır oldu” dedi.

ESKİŞEHİR BİRLİK OLDU
Eskişehir ile ilgili konuşan Büyükerşen şöyle devam etti: “Eskişehir’e dönecek olursak, Eskişehir’de partimizin bu seçimler öncesi birlik ve beraberlik hareketi içerisinde olduğunu gördük. Bu beni çok mutlu etti. Çünkü bundan evvel geçirmiş olduğumuz seçimlerde benim gördüğüm parti içerisinde klik, çeşitli düşünce sahiplerinin oluşturduğu kliklerle birbirlerini sessiz de olsa yemeğe çalıştıklarının da itiraf etmek zorundayız. Belli insanlar devamlı olarak partinin seçim sonucunda iş başına gelmiş kimselere açık veya sinsi muhalefet ederek altını oyma politikalarını yapageldiler. Son seçimlerdeki birleşme harekatını tam bir birleşme oldu mu olmadı mı, tek bir elin yumruğu gibi sıkıldık mı sıkılmadık mı? Daha parti teşkilatı olarak biraz şüphelerim var. Ama olmamış olsa bile en azından tek vücut olmanın ve iktidar olabilmenin halk için iktidar olabilmenin, Cumhuriyet için iktidar olabilmenin laik cumhuriyet için iktidar olabilmenin parlamenter sitemi tekrar getirebilecek ve tekrar zirveye çıkarabilecek bir partili vatandaşın, diğer vatandaşlarla aynı düşünceyi paylaşmak, güç birliği içerisinde olmak her türlü dedikodu, birbirimizin ayağının altına karpuz kabuğu koymak. Bunlar partinin il ve ilçe başkanlarının seçiminde doğal olarak yapılabilecek kulislerin ötesinde bir yerel inancın hepimizin kafasında yer edilmesi lazım. Elbette parti içinde demokrasi olacak ama parti içi demokraside birbirimizi eleştirebiliriz, birbirimize kırmadan dökmeden illa gücünü kuvvetini orta yerden kaldırmaya gayret etmeden varsa hataları yönetenlerin, onların hatalarından vazgeçip parti idari yolunda Atatürk, Cumhuriyet, Laiklik ve parlamenter rejim sistem uğruna hatalarını göstermeye yardımcı olmak mecburiyetindeyiz. Hepimiz eleştireceğiz. Sonuçta bir karar verilir ve o karara hepimiz uyarız. Kendi kafamıza uymasa da o karara uymak zorunda kalırız. Geçmişteki olaylar partinin geçmişteki zafiyetleri, kaç senedir iktidardan uzağız? Şöyle bir düşünün. Onun sebeplerini düşünün.”

VATANDAŞ OY VERİYOR
Parti içi özeleştirilerde bulunan Büyükerşen, “Bu seçimlerde seçim öncesinde il yönetiminde değişiklik oldu. İl yönetimi değişikliğinin ahenkli bir yönetim örneğini ortaya koyduğuna inanıyorum. O bakımdan kendilerine teşekkür ediyorum. Bir şey daha gördüm. Bu sefer anadan, babadan, dededen, nineden partili olduğunu söyleyip orta yere şiddetli muhalif yaratma peşinde olanların her seçimde gördüm ki delege avcılığından ve iktidara gelebilmek için her türlü oyunu ve kulisi çevirmenin mubah olduğunu bir ortam içerisinde bulunanlar eğer istedikleri olmazsa diğer seçimlerde de ortada gözükmüyorlar. İktidar olduğumuz her seçimde her şey iktidara gelen yönetim birimlerinden elindeki imkanları yalnız kendisi için kullanmasını isteyen gruplar var. Ben büyükşehir belediye başkanı olarak geçen 20 sene içerisinde partizanlığı belediye içerisine sokmadım. Hiç rozet de takmadı. Ama bugün hala Eskişehir’de DP döneminden beri sağ partilerin taraftarı olarak gelen seçmen kitlesinden de oy alabildiysem ki bu dönem 20 yıldan bu yana aldığım en yüksek oy oldu. Halbuki kusurlarımız, hizmet hatalarımız olmuştur belki de… Azalma olacağına artış oldu. Bunun tek bir nedeni var. Partizanlık yapmayışımdır. Partizanlık yapmayanı vatandaş karşısına çıktığınız zaman oy vermekten geri kalmıyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE İYİYE GİTMİYOR
Bu dönemde kırsala ağırlık vereceğini yineleyen Büyükerşen, “Bu dönemde ne yapacaksın diye soracak olursanız. Kırsal kesime ağırlık vereceğim. Çünkü Eskişehir gücünü ispat etmiş, uygar bir şehirdir. Halkı da uygar insanlardan oluşur. O bakımdan merkeze verdiğimiz ağırlığın artık yavaş yavaş kırsala kaydırılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü gördüm ki köy bitiyor, tarım bitiyor, hayvancılık bitiyor. Türkiye benim önümdeki rakamlara göre eğer böyle giderse Türkiye kendi nüfusunu besleyemeyecek ve dışarıya bağımlı hale gelecek. Bu da sömürünün bir yoludur. Bütün arkadaşlarım köylerinin derdini bana söylemeliler. Bugün Eskişehir köylerinde Porsuk kıyısında olan büyük topraklara sahip köyler dışında nüfus ortalaması 65’tir. 15 sene sonra bu köyler boştur. Bunun üzerinde durmalıyız. Köye ve köylüye yardım etmeliyiz. Yarın yine seçim olacakmış gibi bize oy vermemekte ısrar edenleri, geleneksel hale getirmiş olanları anlatınız. Türkiye iyiye gitmiyor. Ortadoğu’nun ateş çemberinden hemen çıkması gerekiyor” dedi. 

ÇİFTELER’İ ALACAĞIZ
Çifteler için olağanüstü itiraz dilekçesi verdiklerini belirten Büyükerşen, “Çifteler’de de bu başvurumuzla sonuç alabileceğimizi düşünüyorum. Çünkü kısıtlılara oy kullandırılmıştır ki bu belli de oldu. AK Partili Milletvekilinin nüfus müdürlüğüne ve kaymakamlığa yaptığı baskıları biliyoruz. Kısıtlıların verdiği oylar sayılmıştır. Eğer onlar olmazsa Çifteler’in belediye başkanlığını geri alacağımıza inanıyorum. Bu sefer olağanüstü başvuru icat ettiler ya, biz de olağanüstü başvuru yaptık dün. Neden yaptık neden umutluyuz diye soracak olursanız, YSK Türkiye’nin pek çok yerinde kısıtlılara oy kullandırılan yerlerde seçimi yenileme kararı almış. Bu yeni bir karar. Kalkıp yeniden ret kararı vermeyeceğini umut ediyorum” diye konuştu. 

KONAKCI’YI BAŞKAN GÖRECEĞİZ

Doğru bir seçim süreci yürüttüklerini vurgulayan Parti Meclis Üyesi Gaye Usluer, “Doğru adaylarla yola çıktık. Yeni seçilen belediye başkanlarımızı kutluyorum. Eskişehir’de hep birlikte halkçı belediyeciliğin nasıl olacağını, nasıl olduğunu göstermiştik. Bundan sonra Seyitgazi ve Alpu’da da halkçı belediyeciliği, toplumcu belediyeciliği hep birlikte göstereceğiz. Çifteler Belediye Başkan adayımız Zehra Konakçı’yı da kutluyorum. Çifteler onu çok sevdi. Çifteler’e kadın eli değerse neler yapabileceğini o kadar güzel gösterdi ki sonuçta elimizde delillerimiz de olmasına rağmen o sekiz oyluk fark için yaptığımız itirazlar ilçe düzeyinde, il düzeyinde, YSK düzeyinde kabul görmedi. Ama bundan sonra mazbatalar alındıktan sonra YSK’ya üst itiraz var. Umuyorum ki bir dahaki toplantıda sevgili Zehra Hanım’ı da burada belediye başkanımız olarak göreceğiz” ifadelerini kullandı.

PARLAMENTER SİSTEMİ KURACAĞIZ 

31 Mart Yerel Seçimlerinde CHP’nin kazandığı büyükşehirlere dikkat çeken Usluer, “Türkiye’nin sanayisini yöneten, ticaretini yöneten, ekonomide önde gelen büyükşehirlerde yönetimin CHP’de olması siyasi değişimin başlangıcıdır. Çünkü iktidarlık yerelden başlar. Türkiye’de dönüşüm 31 Mart’ta başladı. Gidecek başka yerimiz yok. Bizim çocuklarımız, torunlarımız bu ülkede yaşayacaklar. O nedenle parlamenter sistemi tekrar kuracağız” dedi.

SİYASET YAPMADAN EŞİT HİZMET

25 yıl sonra tekrar zafer kazandıklarını belirten Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller, “31 Mart bizim büyük bir zaferimiz oldu. Bundan sonra siyaset, politika, ayrımcılık yapmadan, eşit hizmet vererek bizden sonra gelecek arkadaşlarımızın önünü açacağız” dedi. 70 yıl sonra Seyitgazi Belediyesini alan CHP’li Uğur Tepe, “Seçim sonuçları hepimiz için hayırlı olsun. Zor bir süreçti, ama süreci atlattık. Büyük bir özveriyle, kavga etmeden, herkese ulaşarak bu süreci kolay hale getirdik. 70 yıl sonra Seyitgazi’nin sosyal demokrat bir anlayışın kazanması önemliydi” diye konuştu

 
Kaynak : Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi