Yakın tarih yakın hazine

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Yakın tarih yakın hazine
A
a

Hititler, Frigler, Roma ve Bizans’ın izlerini taşıyan İnönü ilçemiz, Kanuni Sultan Süleyman ve Kurtuluş mücadelemizin önemli isimlerinden İsmet İnönü gibi isimlere de ev sahipliği yaptı. Kurtuluş Savaşı’mızın kritik zaferleri de bu topraklarda kazanıldı.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
İnönü Savaşları Karargâh Müzesi, Metristepe Zafer Anıtı, ‘Havacıların Yuvası’ THK İnönü Havacılık Eğitim Merkezi, Alçengel Cami (Şeyh Kuddisi Cami), inler, ülkenin gözle görülen en büyük fay hattı, Oklubal asırlık ağaçları da önemli değerlerinden...

İnönü ilçesi adını sırtını dayadığı inlerden alır. İnlerin önünde bulunması nedeniyle İnönü ismi verilmiş. Eskişehir’e 35 kilometre mesafededir. İlçede bulunan mağaralar tarihinin eski çağlara kadar uzandığını gösteriyor. Bölgede MÖ’den önce 2000-1200 yıllara arasında Hititler’in yaşadığı bilinir. MÖ’den 1200’lerde Frig egemenliği başlar. MÖ’den 700’lerde Lidyalılar Batı Anadolu’da etkisini gösterir. Daha sonra Roma ve Bizans etkileri görünür. 1071 Malazgirt Savaşı ile Anadolu Selçuklu Devleti bu toprakları yönetimine alır. 1289’da ise ilçe Osmanlı Beyliği yönetimine geçer. Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman, Irak seferine giderken İnönü topraklarını ordunun konaklaması için kullanır. 1841’de İnönü, Kütahya sancağına bağlı bir kazadır. Kurtuluş Savaşı sırasında 6 Ocak ile 11 Ocak 1921 tarihleri arasında Yunanlılar’ın yenilgi yaşadıkları yer de İnönü’dür. Ardından 23 Mart 1921’de başlayıp 31 Mart’ta biten İkinci İnönü Savaşı yaşanır ve Yunanlılar geri çekilmek zorunda kalır. Uzun yıllar Eskişehir’e bağlı bir nahiye olan İnönü, 1987 yılında ilçe statüsüne kavuşur.

İsmet İnönü savaşları buradan yönetti
Yakın dönem tarihimizden önemli verilere ev sahipliği yapan İnönü Savaşları Karargâh Müzesi. İsmet Paşa’nın İnönü savaşlarını yönettiği konak, o yıllara hafızalarında canlandırmak isteyenler için kurulmuş. Müzede İnönü savaşlarında kullanılan silahları, fotoğrafları, İsmet Paşa’nın çalışma odasını görmeniz mümkün. Naci Çağrıl “Bu bina Birinci ve İkinci İnönü Savaşları esnasında neden tercih edildi? Bunların bir sebebi o dönemin en zenginlerinden olan ve üç katlı ahşap bina olarak bulunan bir bina olması. Niye bu üç katlı ahşap bina? Başka bina mı yoktu, vardı elbette. Bu binanın olmasının sebebi önündeki manzara nereye doğru Metristepe’ye doğru... Bu bina Metristepe’yi, Bozüyük-Akpınar bölgesini en iyi gören bina olmasından dolayı bu bina tercih edilmiştir” diyor.

Adını sırtını dayadığı inlerden alıyor
İlçenin ekonomisi sanayi, tarım ve hayvancılığa bağlıdır. Yetişkin nüfusun büyük bir bölümü fabrikalarda çalışarak geçimi sağlıyor. İlçede tarımsal alanda buğday, arpa, ayçiçeği ve şeker pancarı yetiştirilmekte. Almanlar tarafından kesme taşlarla yapılan istasyon binası İnönü Savaşlarında Karargâh olarak kullanılmış. Günümüzde yük taşımacılığında kullanılan vagonlar peronlarda hareket vaktini bekliyor. İnönü ilçesi adını sırtını dayadığı inlerden alır. İnlerin önünde bulunması nedeniyle İnönü ismi verilmiş. İnlere merdivenlerden çıkarak ulaşılabiliyor. Yükseklik korkunuz yoksa tepe noktasından tüm vadiyi görmeniz mümkün.

Havacıların Yuvası da İnönü’de
THK İnönü Havacılık Eğitim Merkezi de burada... Atatürk’ün emriyle kurulan merkez önceleri kamp adıyla hizmet veriyordu. Paraşüt ve planör eğitimi veriliyor...  Planör Öğretmeni Ersel Özkan, “Türkiye’de planörcülük açısından verimli olabilecek bölgeler araştırıldı. Vecihi Hoca’nın Birinci ve İkinci İnönü Savaşları sırasında buradaki uçuşları ona fikir verdi. 1935-36’da burada ilk kez deneme maksatlı planör uçuşları başlatıldı. Atatürk’ün de direktifleriyle yüksek planör uçuş kampı olarak hizmete girdi. Binlerce gence planör uçuş eğitimi burada verildi. Bunun yanında paraşüt eğitimleri, son yıllarda yoğun bir şekilde yelken kanat ve yamaç paraşütü eğitimleri veriliyor. Türkiye’de havacıların yuvası oldu” diye konuştu.

Metristepe Zafer Anıtı görülmeye değer
İnönü, el sanatlarıyla da epeyce ünlü. Sarka adı verilen kıyafet ev hanımlarının el emeği, göz nuruyla hazırladığı geleneksel bir kıyafet. İlçede Alçengel Cami (Şeyh Kuddisi Cami), inler, Akpınar, Metristepe Zafer Anıtı, İntikamtepe, Binbaşı Halis Bey Şehitliği ve Oklubal asırlık ağaçları da görülebilecek yerler arasındadır. İnönü havuzları da meşhurdur. Sadece ilçe halkının değil çevre ilçelerden de gelenler var. Türk ulusunun varoluş savaşları olan Birinci ve İkinci İnönü Savaşlarının ilçe topraklarında yaşandığına değinmiştik. Vatan uğruna canlarını gözlerini kırpmadan veren bu ülkenin evlatları bugün Akpınar, Metristepe, İntikamtepe ve Binbaşı Halis Bey Şehitliği’nde yatmaktadır.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi