Ahmet Ataç 15 02 2024

World Wide Web ne demek? Dünyayı saran ağ, kısaca web nedir?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç World Wide Web ne demek? Dünyayı saran ağ, kısaca web nedir?
A
a

World Wide Web yani daha çok kullandığımız ismi ile "web" bugün teknoloji devi Google'ın ana sayfasında doodle oldu. Peki WWW, World Wide Web nedir?

Sütiş Eskişehir
World Wide Web, kısaca "web" bugün teknoloji devi Google'ın ana sayfasında Google Doodle oldu. Google, önemli kişilerin doğum - ölüm yıldönümlerini, önemli icatların, dünyayı değiştiren buluşların yıldönümlerini sıklıkla ana sayfasına taşıyarak, kullanıcılarına hem bir hatırlatma, hem de bilgilendirmede bulunuyor.
Bugün de, 12 Mart 2019 günü, World Wide Web'in 30. yıl dönümü. Bu önemli tarihin yıl dönümünü kutlamak isteyen Google da, alıştığımız doodle'larından biri ile ana sayfasını süsledi.

World Wide Web ne demek?
WWW - World Wide Web - Web - hatta internet, aslında tüm terimler aynı bilgiye işaret etmekte. Ziyaret ettiğiniz bu site, World Wide Web'in, dünyayı saran ağın bir parçası. World Wide Web çeviri olarak "dünyayı saran ağ" ifadesi ile Türkçe'ye aktarılabilir.
Bu sitedeki tüm sayfalar da web'in küçük parçaları. Tüm bu sayfalar "hyper text markup language - html - hiper metin işaretleme dili" kullanılarak internet tarayacıların "world wide web browser"ların anlayabileceği dilde dökümanlaştırıldı. Bu sayfaların tümü de bir arada "World Wide Web" yani dünyayı saran ağı oluşturuyor.
Artık kullanıcıların rahatı düşünülerek, WWW protokolü ilk kullanılmaya başlandığında uygulanan bir çok özellik, kullanıcılar farkına bile varmadan devreye giriyor.

World Wide Web nasıl çalışıyor?
İnternetin ilk zamanlarında, web sayfalarının sadece adını yazmak, onlara ulaşmak için yeterli değildi.
Tarayıcı adres satırına önce hangi protokol ile bağlantı sağlayacağı belirtilirdi, mesela okumakta olduğunuz sayfa için bu protokol "http" yani hiper metin transfer protokolü - hyper text transfer protocol.
Daha sonra alt alan adı bilgisi olarak "www" ifadesinin belirtilmesi gerekirdi, "http://www" şeklinde.
Artık tarayıcıların neredeyse tamamı, bu bilgileri kullanıcı için otomatik dolduruyor, sunucular da kullanıcıyı uygun protokole yönlendiriyor.
Ziyaret ettiğiniz HTML ya da farklı dillerdeki web sayfasındaki "tıklanabilir" içerikler yani "linkler", internet tarayıcı tarafından fark edilerek, genelde mavi, altı çizgili olarak kullanıcıya sunuluyor.
Bu linkler sayesinde de kullanıcı, aynı web sitesi içerisinde, ya da birbiri ile bağlantılı web siteleri arasında gezinerek "sörf yapıyor"

World Wide Web'i kim icat etti?
WWW'nin mucidi, İngiliz Bilim Adamı Tim Berners-Lee'dir. 1989 yılında interneti icat eden Berners-Lee, bundan bir yıl sonra da CERN'de çalışırken ilk web tarayıcıyı kodlamış, bu web tarayıcı da 1991 yılının Ocak ayında araştırma enstitülerine, Ağustos ayında da düm dünyanın kullanımına açılmıştı.
Bu icat, yani World Wide Web, bilgi çağının başlamasının yapıtaşıdır. WWW, bugün dünya genelinde milyarlarca insanın internet ile etkileşiminin ana maddesidir.

World Wide Web'in 30. yıl dönümü
Google, ana sayfasındaki "Google" yazısını internetin ilk çağındaki "terminal" fontu ile değiştirip, ilk o harfini duvardaki bir prize, ikinci o harfini de bu prizden güç alarak çalışan ve internet tarayıcısını çalıştıran masaüstü bilgisayara çevirdi.
Bir zamanlar alıştığımız "krem rengi" bilgisayar kasasının üzerindeki CRT tip monitör ile 5.25'lik disket sürücü de göze takılan detaylardan.
Ancak, Tim Berners-Lee'nin "interneti icat ederken" CERN'de kullandığı bilgisayarın siyah bir NeXT olduğunu belirtmekte fayda var.


 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi