Vali nasıl prens olacaktı?

İki hafta önce çok tartışılan bir konu vardı

5 Temmuz 2020 10:31
A
a
Sütiş Eskişehir
İki hafta önce çok tartışılan bir konu vardı.
İzmir’in ayrı bir bayrağı ve ayrı bir para birimi olma konusu…
Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Turizm toplantısında yaptığı bir konuşmanın bir bölümü alınıp olay çok farklı boyutlara getirilmişti…
Ancak 100 yıl önce gerçekten İzmir’de ayrı bir devlet kurulmak istenmişti!
İzmir Valisi Rahmi Bey, Eşi ve Kızı
  1. Dünya Savaşı yıllarında İngilizlerin İzmir’i ayrı bir devlet, ayrı bir prenslik yapma hayalleri vardı.
Üstelik, bunun için teklif de yapmışlardı…
Dönemin İzmir valisi olan Rahmi bey, Almanlarla ittifak yapan İttihak ve Terakki üyeleri Enver, Talat ve Cemal Paşalarla arası iyi değildi…
Alman subayların hiçbirine güveni yoktu!  Liman Von Sanders'ten nefret ediyordu.
Rahmi bey İkinci Meşrutiyet döneminde 1908-1912 arası İzmir mebusu oldu. Sonra da 19 Eylül 1913'te İzmir Valisi olarak atandı.
Levanten aileleriyle sıkı ilişki kurdu. Dost oldu ve onları İzmir’de kalmak için cesaretlendirdi…
ABD konsolosu George Horton anılarında "Rahmi Bey Alman çevrelerde hiç sevilmiyor, çünkü açıkça İngiliz ve Fransızlara istedikleri kadar koruma sağlayarak ayrımcılık gösteriyordu." diye yazar.
İddialara göre İzmir Valisi Rahmi bey İzmir şehri adına İngiliz hükümeti ile özel bir barış anlaşması yapmak için çalışma başlatılmıştı!
Hiç kuşku yok ki, bu hareket “vatan hainliği” ile eş değerdi…
Nurdoğan Taçalan ve Hasan İzzettin Dinamo’nun Kutsal isyan kitaplarında bu konu ele alınır. Bir İngiliz subayı Vali Rahmi beye şu teklifi sunar:
-İzmir ve çevresine asker çıkarmamıza izin verirseniz  izmir’de, İngiltere himayesinde bir prenslik kurulabilir. Başında da elbette Rahmi bey olacaktır!
Ancak bu teklif kabul görmemiş bir İngiliz düşüncesi olarak kalmıştır! Rahmi bey valilik görevi bittiğinde İngilizler tarafından tutuklanmış ve Malta’ya sürülmüştü.
 

TUNÇ SOYER TAM OLARAK NE SÖYLEMİŞTİ?

Özellikle AK Parti ve MHP’lilerin tepkisini toplayan Tunç Soyer,  Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’yle yapılan toplantıda yaptığı bir konuşma üzerinden eleştiriliyor. Toplantıda Soyer’e şu soru yöneltiliyor:
-İzmir Büyükşehir Belediyesi blockchain teknolojisine bir yatırım planlıyor mu?
Yanlış anlamalara sebebiyet vermemek için Tunç Soyer’in yanıtını olduğu gibi paylaşıyorum:
  • Şimdi aslında şöyle bir şey söylemek isterim. Bir akademisyen hocamız, çok uzatmadan anlatmak istiyorum mutlaka size. İzmir bayrağıyla ilgili bir çalışma yaptı ve çalışma ortaya çok ilginç bir sonuç çıkardı. 1800’lerde hatta biraz daha öncesinden itibaren İzmir’in bir bayrağı olmuş. Yeşil beyaz çizgili bir bayrak. Kentlerin bayrakları varmış o dönem ama çok az sayıda kentin bayrağı varmış. İzmir de dünyadaki bayraklı kentlerden biriymiş.
  • Biz tabii büyük bir heyecanla dinledik. Sonra hoca, bunu bir akademik makale haline getirdi, daha basmadı. Basacağız yakında galiba. Bunu şunun için anlattım. Benim aklımda bir İzmir parası çıkartmak vardı, hatta buna “İzcoin” diye bir isim de koymuştum.
  • Sonra bayrak da çıkınca, arkadaşlar beni uyardılar dediler ki; senin bir eyalet kurma çaban olduğu anlaşılır, sonuçta İzmir’i bu memleketten kopartacak bir çalışma olarak algılanır, duralım bunun ismini falan değiştirelim dediler. Bunu biraz da şaka olsun diye anlattım ama kısacası şu, İzcoin veya buna ne diyeceksek diyelim, bunu bir takas enstrümanı blockchain teknolojisi kullanılarak yapılacak bir parayı hayata geçireceğiz. Ve bunu “Bizİzmir” sayfası üzerinden gönüllü çalışmalar için yapmaya başladık.
 

TEK KITA!    

 
100 milyon yıl kadar önce dünya tek bir büyük kıtaydı…
Pangea adı veriliyor bu büyük kıtaya…
Bütün kıtaların ortak atası süperkıta! Daha sonra ayrıldılar ve günümüzdeki kıtalar oluştu.
Bir çok internet sitesi süper kıtada dünya ülkelerin şimdiki şekilde koymuşlar. İki tespit birincisi, Türkiye  bugünde olduğu gibi 100 milyon yıl öncede dünyanın tam ortasındaydı…
İkincisi  100 milyon yıl önce de yine Ortadoğu’dayız…
Coğrafya kaderdir!
 
 

Z KUŞAĞI!

Şu sıralar gündemde Z kuşağı var!
Herkes el birliği ile bu Z kuşağını anlatmaya çalışıyor. Bu kuşakla ilgili en kısa ve en güzel tanım bence şu:
Dijital kuşak!
Kendini Dijital de daha iyi hissediyorlar!
 

GÜNÜN SÖZÜ!

Günün Sözü 05 07 2020
Taşıdığınız en ağır yükler kafanızdaki düşüncelerdir.
Onlardan kurtulun. (Psikolojiportalı)
 

GÜNÜN KARİKATÜRÜ

Günün Karikatürü 05 07 2020

 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi