Üzümün çekirdeği, kirazın sapı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Üzümün çekirdeği, kirazın sapı
A
a

Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Avrupa Kardiyoloji Derneği Kongre Bilim Kurulu ÜyesiProf. Dr. Görenek: Son zamanlarda bazı söylemlerin etkisinde kalan hastalarımızın kolesterol ilaçlarını bıraktıklarına şahit olmaktayız.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Prof. Dr. Görenek: Önemli yan etkisi olmayan kolesterol düşürücü ilaçların hekimin uygun gördüğü durumlarda kullanılmasının kalp krizi riskini azalttığını bilmekteyiz. Bu bakımdan hastalarımızdan kolesterol ilaçlarını bırakmamalarını önemle istiyoruz.
  
29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla bilgisine başvurduğumuz Prof.Dr.Bülent Görenek kalp krizi,  kalp dostu diyet ve koroner stentler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çağın hastalığı olan kalp krizinin gelişmiş tüm teknolojik imkânlara rağmen hala kötü sonuçlar doğurabilen bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Görenek, “Kalp krizinden korunmada diyet ve beslenme alışkanlıkları son derece önemlidir. Bu bakımdan koroner damar hastalığı olan bir kişinin beslenmesine mutlaka dikkat etmesi gereklidir. Bu tür kişilere önerimiz; haftada en az 2 kez balık yemeleri, kırmız eti az tüketmeleri, katı yağlardan uzak kalıp, meyve, sebze, kuru baklagil ağırlıklı bir beslenmeye yönelmeleridir” dedi.

Prof. Dr. Görenek,şöyle devam etti: “Maalesef zaman zaman kolesterolün kalp sağlığı açısından önemli olmadığı yönünde bazı haberleri basından izlemekteyiz. Şekeri düşman, yağlı yiyecekleri ve kolesterolü ise bir kalp dostu olarak sunmak son derece yanlıştır. Hastalarınız hem şeker (karbonhidrat) hem yağ tüketimini mümkün olduğu kadar azaltmalıdırlar. Mevcut sonuçlar objektif veriler ışığında meyve sebze ağırlıklı sağlıklı beslenmenin koroner kalp hastalıklarında ömrü uzatma açısından ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktır.”


Üzümün çekirdeği, kirazın sapı
Kalp hastalarının yemeklerinde katı yağlar yerine sıvı yağları (zeytinyağı, ayçiçek yağı, fındık yağı vb.) tercih etmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Görenek, “Bunlar tüm bilimsel otoritelerce ifade edilen gerçeklerdir. Diyet konusunda spekülatif arayışlara ise hiç gerek yoktur. Örneğin, üzüm çekirdeğinin, kiraz sapının, hatta hap şeklinde alınan antioksidanların, balık yağının, omega-3 takviyesinin kalbe yararı yoktur. Tabii ki vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve balık yağı alınacak ama bu doğal yollarla olmalıdır. ‘Ben şu antioksidanı, selenyumu, çinkoyu hap şeklinde alayım, bunlar beni kalp krizinden korur’ düşüncesi, ne yazık ki doğru değildir. Bu, kişinin kendisini kandırmasıdır, para ve zaman kaybıdır” diye konuştu.

Prof. Dr. Görenek, öneri ve tespitlerine şöyle devam etti: “Yukarıda da üzerinde durduğumuz gibi, kalp hastalarında sebze meyve ağırlıklı beslenmek, balık tüketimine önem vermek, katı yağlardan, kırmızı etten, hamur işlerinden durmak ve düzenli yürüyüş yapmak ve tabi sigara içmemek uzun yaşamın sırrını oluşturuyor.Ne yazık ki son zamanlarda bazı söylemlerin etkisinde kalan hastalarımızın kolesterol ilaçlarını bıraktıklarına şahit olmaktayız. Önemli yan etkisi olmayan kolesterol düşürücü ilaçların hekimin uygun gördüğü durumlarda kullanılmasının kalp krizi riskini azalttığını bilmekteyiz. Bu bakımdan hastalarımızdan kolesterol ilaçlarını bırakmamalarını önemle istiyoruz.”

Tüm koruyucu önlemlere rağmen kalp damarlarında ciddi darlıklar olan hastalarda anjiyo sırasında “koroner stent” uygulamalarının hayat kurtardığını anlatan Prof. Dr. Görenek, “Halk arasında ‘tel kafes’ olarak da bilinen stent işlemleri ile hastalarımızın yaşam kalitesi yükselmekte ve ömürleri de uzamaktadır. Özellikle son zamanlarda ilaç kaplı stentlerin üretilmesiyle tedavinin başarı şansı çok daha artmıştır. Bu sayede artık pek çok hastayı ameliyata gerek kalmadan tedavi etme olanağımız vardır. Tabi ki damarlarında çok yaygın darlıkları olan, stent takılamayacak hastalarda by-pass operasyonu ile de oldukça iyi neticeler almak mümkündür” dedi.

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi