Utanıyorum!

Yükseköğretim Kurulu’nca (YÖK), akademik kadro ve bütçe imkanları açısından desteklenen araştırma ve aday araştırma üniversitelerinin 2 yıllık performans değerlendirme sonuçları ve sıralamaları belli oldu

18 Ekim 2019 08:50
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Yükseköğretim Kurulu’nca (YÖK), akademik kadro ve bütçe imkanları açısından desteklenen araştırma ve aday araştırma üniversitelerinin 2 yıllık performans değerlendirme sonuçları ve sıralamaları belli oldu.
 
*
 
Söz konusu üniversiteler, ‘araştırma kapasitesi’, ‘araştırma kalitesi’ ve ‘etkileşim-iş birliği’ olmak üzere üç başlık altında toplam 33 göstergeye göre sıralandı.
 
*
 
İşte o üniversiteler:
 
  1. Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  2. Boğaziçi Üniversitesi
  3. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  4. İstanbul Teknik Üniversitesi
  5. Hacettepe Üniversitesi
  6. Yıldız Teknik Üniversitesi
  7. İstanbul Üniversitesi
  8. Gebze Teknik Üniversitesi
  9. Ankara Üniversitesi
  10. Erciyes Üniversitesi
  11. Ege Üniversitesi
  12. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa
  13. Gazi Üniversitesi
  14. Bursa Uludağ Üniversitesi
  15. Çukurova Üniversitesi
  16. Selçuk Üniversitesi
 
*
 
Görüldüğü üzere, listede Anadolu Üniversitesi (AÜ) yok.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi de (ESOGÜ) yok.
 
*
 
Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) yeni kurulduğu için, doğal olarak herhangi bir eleştiri yapmak yanlış olur; kurulduğu gün itibariyle araştırma üniversitesi adayı olarak başvuru yapmış olsa dahi -ki bunu bilmiyoruz- değerlendirmeye alınması imkansız.
 
*
 
Peki, ya AÜ ile ESOGÜ?
Bu listenin içerisinde niye yoklar?
En azından; Selçuk Üniversitesi’nden kötü müyüz, Çukurova Üniversitesi’nden kötü müyüz, Uludağ Üniversitesi’nden kötü müyüz, Gazi Üniversitesi’nden kötü müyüz, Ege Üniversitesi’nden kötü müyüz, Erciyes Üniversitesi’nden kötü müyüz, Gebze Teknik Üniversitesi’nden kötü müyüz?
 
*
 
Bu listeye göre, maalesef kötüyüz!
 
*
 
Demek ki araştırma kapasitemiz dar.
Demek ki araştırma kalitemiz iyi değil.
Demek ki işbirliği ve etkileşim noktasında yeterli seviyede değiliz.
 
*
 
“Şehrimizdeki üniversitelerimiz çürüyor, bilim üretmek dışında her şey oluyor, gruplaşmalar ve çıkar ilişkileri almış başını gidiyor” dediğimizde bizleri hedef tahtasına koyanlar yüzünden üniversitelerimiz bu halde.
 
*
 
Üretim yok.
Bilim yok.
Makale yok.
Eğitim yok.
Buna karşın çıkar grupları ve siyasallaşma ise çok!
 
*
 
Bu kabul edilemez duruma ilişkin ne diyebilirim ki?
Sorumluların yüzü kızarmazken, ben utanıyorum.
 
 
Rektör’e ilişkin faydalı bir bilgi
 
Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu’nun halihazırda yürüttüğü görevlerini öğrendim.
Şöyle ki…
 
  • Yükseköğretim Kurulu Kurum Danışmanı
  • Yükseköğretim Kalite Kurulu Üyesi
  • Cumhurbaşkanlığı Eğitim Öğretim Politikaları Kurul Üyesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Arslan Kabukçuoğlu 19 Ekim 2019 11:40

Verdiğiniz listedeki üniersiteler kendi içimizde yarışanlar.Dünyada esamemiz okunmuyor. Eğitimimizi ana okulundan itibaren ele almamız gerekir.Yüksek okuldan bir önceki basamakta terslik bazı fakültelere girişte sıra tahdidi ile başlamakta.Yeterince devletin imkan tanımadığı liseden eksik eğitim aldıysa kusur öğrencinin mi?Devlet olarak senin yapmadıklarının sorumlusu öğrenci mi? Türk yönetim sisteminden liyakatın kalktığı bir gerçek.Bir takım saplantılarla ülkeyi yönetme arzusu ülkeyi gittikçe çağın gerisine itiyor.Kurumlar ve gençler kıyma yapılıyor.Hepimize ülkemize yazık oluyor.Bu şartlarda üniversitelerimizin adına yakışan evrensel bir çalışma ortaya koymaları imkansız.Kend. içimizdeki sıralama belki azıcık bizleri sevindirir ama mutlu edemez.

0 1 Cevap Yaz
DKC 18 Ekim 2019 12:37

Ülkenin,bütün vatandaşlara eşit yaklaşması gereken kurumları,birilerinin kuklası oldu,birilerinin arpalığına çevrildi,liyakatsizlik her yerde,hemşehricilik,adamcılık,akraba kayırmaca,bir yerlerde dayısı amcası olmayıp liyakati olduğu halde hakettiği işe sırf bir yerlerde dayısı amcası yok diye alınmayanlar ,en kötüsüde adam kayırmaca özel sektörede sıçradı.Fırsatı ve yeteneği olanlar,kalifiye ve işinin erbabı olanlar gelecek kaygısıyla her yıl avrupa ülkelerine göç ediyor.Bilmem farkındamısınız?,beyin göçü veriyoruz beyin göçü arif bey.Üzülecek şey arıyorsanız buna üzülmelisiniz bence...!

1 5 Cevap Yaz
Ömer 18 Ekim 2019 10:42

Anadolu Üniversitesi'nin çok çoook uzun bir süre daha o listeye girmesi neredeyse imkansız. ESOGÜ maalesef siyasallaşmanın gölgesinde önemli bir değer üretemiyor. Eskişehir'in (eskiden) marka değeri olan Anadolu üniversitesinin diğer yarısı olan ve ekonomik sıkıntılarla cebelleşen Eskişehir Teknik Üniversitesinin ise yakın gelecekte şehrin en iyi üniversitesi olma hedefi gerçekçi...

4 5 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi