Ahmet Ataç 15 02 2024

Üretmekten başka çaremiz yok!

MEGEM’de yaptığımız incelemenin ardından teknik liseye gittik. Bakın Küpeli, teknik liseye ilişkin neler söyledi…

18 Kasım 2019 08:32
A
a
Sütiş Eskişehir

Daha öncesi de var ancak; özellikle 7 Şubat 2018’den bugüne kadar Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı olarak görev yapan Nadir Küpeli birçok önemli projeye imza attı. Son dönemde MEGEM, teknik lise ve Yaşam Merkezi gibi projelerle adından sıklıkla söz ettiren Küpeli, “hedefimiz sanayicimizin EOSB içindeki faaliyetlerini rahat bir ortamda, sorunsuzca yapabilmesidir” diye konuştu.

arif anbar nadir küpeli

Nadir Küpeli ile EOSB içerisinde gerçekleştirilen yatırımların bazılarını inceledik. Küpeli, incelediğimiz her bir yatırımı yanında bulunan uzman isimlerle birlikte detaylarıyla anlattı. Ben de siz değerle okurlarımıza aktarmak üzere anlatılanları not aldım. Küpeli, bakalım neler söylemiş…

megem

 

Önce, Meslek Edindirme ve Geliştirme Merkezine (MEGEM) gittik ve bununla beraber sordum: Nedir bu MEGEM?

 

HEM EĞİTİM HEM HİZMET

Şunları söyledi Küpeli: “MEGEM, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi iştiraki olarak Endüstriyel Mesleki Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. kurularak faaliyete geçti. CNC Eğitim Merkezi, Otomasyon ve Robotik Eğitim Merkezi, Kaynak Teknolojileri Eğitim Merkezi ve CMM Destekli Kalite Kontrol Merkezi konularında eğitim verme kabiliyetine sahip merkezde; ayrıca Tahribatlı-Tahribatsız Metal Laboratuvarı ve CMM Ölçüm Laboratuvar hizmetleri de veriyoruz.”

 

 

MEGEM’de yaptığımız incelemenin ardından teknik liseye gittik. Bakın Küpeli, teknik liseye ilişkin neler söyledi…

 

900 ÖĞRENCİ FAYDALANACAK

Eskişehir sanayisinin nitelikli çalışan sıkıntısına çare olacak Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, mevcut lise konseptinden tamamen farklı tasarlanarak 2019 senesinde 100 öğrencisiyle eğitime başladı. Tabii bu öğrenci sayısı, şimdilik. Yeni bir bina yapıyoruz. 20 bin metrekarelik kapalı alanı olacak bir binadan bahsediyorum. Teknik lisemiz o binada, tam tamına 900 kişiye eğitim hizmeti verecek. 2020 eğitim öğretim yılına hazır olacağını da söylemek istiyorum.”

TEKNİK-LİSE

 

Sırada, Engelliler Montaj Atölyesi var. OSB, bu projeyi Tepebaşı Belediyesiyle beraber gerçekleştirdi. Bu proje hem sosyal sorumluluk açısından, hem de kurumlar arası iletişim açısından oldukça anlamlı ve örnek alınması gereken bir proje. Şimdi, söz konusu projeye ilişkin Nadir Küpeli’yi dinleyelim:

 

ENGELLİ DUYARLILIĞI OLAN PROJE

Tepebaşı Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında Engelli Montaj Atölyesi hayata geçti. Hem sanayicimize hem de şehrimize hizmet edecek olan bu tesis engelli gençlerimizin hayata bağlanmalarını sağlayarak, toplumsal gelişime öncü olacaktır. Burada yetişen ve eğitim alan gençlerimiz çeşitli kuruluşlara yerleştirilerek kendilerine bir ekmek kapısı da açmış oluyor. Öte yandan, sanayicimizin engelli çalışan kadrosu için ihtiyaç duyduğu iş gücü bu merkezden sağlanmış oluyor. Bir de çocuklarını bize emanet eden aileler rahatlıyor. Yani bu proje çocuklarımıza, ailelere, sanayicimize ve belediyemize katkı sunuyor.”

Engelliler-Montaj-atölyesi

 

Engelliler Montaj Atölyesinden sonraki durağımız, Eskişehir ekonomisine ve istihdamına büyük katkı verecek olan ‘Haier Europe’ isimli Çinli şirketin yatırım gerçekleştirdiği alan oldu. Küpeli, hafriyat çalışmalarına başlanan yatırıma ilişkin şunları kaydetti:

 

ESKİŞEHİR’İ KALKINDIRACAK YATIRIM

Çok büyük bir yatırım. Beyaz eşya sektöründe dünyanın en büyük üreticilerinden birisi bölgemize yatırım yapıyor. Yönetim kurulu olarak bu iş için ciddi çabalarımız oldu. Tabii Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ajansının, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ve Sayın Valimiz Özdemir Çakacak’ın bize çok ciddi katkıları ve yardımları oldu. Şu an için önümüzde herhangi bir engel kalmadı. İlgili firma yatırıma başladı. Biz de OSB olarak burada altyapı çalışmalarına başladık. Aşağı yukarı 500 milyon TL’lik bir yatırım bu. Ciddi miktarda ihracat yapılacak. Şehrimizin ihracatı sadece OSB’de yüzde 50 artacak. Bu tesisin bir, bir buçuk yıl içerisinde faaliyete geçeceğini tahmin ediyorum. Bu tesiste ilk başta bin kişinin istihdam edileceği söylendi bize. İlerleyen zamanlarda, tam kapasitede çalıştığı zaman, bizim aklımızdan aşağı yukarı 6 bin kişinin istihdam edilebileceği geçiyor.”

Çin-yatırımı-(2)

 

Şimdi sırada, Yaşam Merkezi var. Söz konusu proje, Nadir Küpeli’nin söz verdiği projeler içerisindeydi. Adı üzerinde, sanayicilerin ve çalışanların nefes alacağı ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağı bir merkez. Çalışmalar başlamış ve hızla devam ediyor. Peki, Küpeli bu projeyi nasıl anlatıyor? Şöyle…

 

BU PROJEDE HER ŞEY VAR

Yaşam Merkezi projesi, sadece sanayicilerin ve sanayide çalışan emektarların sosyal ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda Eskişehir halkına da hizmet verecek bir kompleks olarak tasarlandı. Yaşam Merkezi kompleksinde; modüler kongre merkezi, çok amaçlı salon, modüler kreş, kafe-bistro alanları, açık ve kapalı spor tesisleri, alışveriş alanları, kadın-erkek kuaförü, yürüyüş ve koşu parkurları, peyzaj ve park alanları bulunuyor. EOSB’nin vizyon projelerinden bir tanesi ve en önemlilerinden olan Yaşam Merkezi projesinin inşaat işlemlerine de görüldüğü üzere başlandı.”

yaşam merkezi

 

Dikkat ettiyseniz, Yaşam Merkezi projesinin içerisinde bir de kreş var. Kreş, son zamanlarda Türkiye’nin en önemli gündem maddeleri içerisine girdi. Küpeli bunun nedenini şöyle anlattı:

 

KADINLAR ÜRETİM SÜRECİNE KATILMALI

Haliyle kreş sayımız yetersiz. Devletimiz, bu sayıyı arttırmak için elinden gelen gayreti gösteriyor. Bizim de, devletimize yardımcı olmak gibi bir sorumluluğumuz var. Bildiğiniz üzere EOSB içerisinde kreşimiz yok. Ancak çalışan kadın sayısı çok. Kadınlarımızın üretim sürecine katılmalarına önem veriyoruz. Bu nedenle kreş problemini ele aldık ve olabildiğince çözmeye çalışıyoruz. Kreşimiz bittiğinde, çalışan kadınlarımızın bir bölümünün kreş ihtiyacını karşılayabileceğiz. Aynı zamanda kaliteli bir eğitim vererek, çocuklarımızı geleceğe hazırlayacağız.

 

güneş-santrali

Ve, Güneş Enerji Santralinin kurulu bulunduğu alandayız… Yenilenebilir enerji kaynağı olması münasebetiyle önemli bir proje olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada Küpeli’yi dinleyelim…

 

YEŞİL OSB

Bizler, temiz enerji ve çevreci OSB’lerden yanayız. Elimizden geldiğince havamızı, suyumuzu ve toprağımızı korumak adına gayret gösteriyoruz. Güneş Enerji Santralimiz de bunun bir göstergesi ve laf olsun diye kurulan bir santral değil. Mesela 2018 Ocak-2018 Kasım ayları arasında, 1 milyon 720 bin 613 kilovatsaat elektrik üretildi bu santralde. Tabii çevreci uygulamalarımız bununla da sınırlı değil. Göreve geldiğimizden bugüne kadar binlerce fidanı bölgemizde toprakla buluşturduk. Öyle ki; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dünya Bankası ve Güney Kore Hükümeti tarafından desteklenen ‘Yeşil OSB’ projesinde biz de yer alacağız ve bu konudaki çalışmalara da yine bu dönem başlayacağız.

 

Fidan-dikimi

EOSB içerisindeki incelememizin ardından, İmişehir’e doğru yol aldık. Neden İmişehir? Biliyorsunuz ki orada, EOSB 1’inci Gelişim Bölgesi yer alıyor ve altyapı çalışmaları hızla devam ediyor. Dahası, yatırımcılar da söz konusu bölgeyi tercih etmeye başlamış bile! Detayları Küpeli’den dinleyelim…

 

EN BÜYÜK PROJE

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinin sürdürmekte olduğu en büyük projesi, mevcut OSB’nin 7 kilometre doğusunda devam eden ve yaklaşık 5 milyon metrekarelik gelişme alanı yatırımıdır. Bu yatırımla ilgili bir yandan arazi hazırlık çalışmaları yapılırken, diğer taraftan altyapı yatırımları, yatırımcılara tahsisler, mevcut OSB ile bağlantı yolları faaliyetlerine de devam ediliyor. Bu yatırım bittiğinde, yeni bölgede, 150 yeni yatırım ve 10 bin yeni istihdam bekliyoruz. Bu bölge için TANAP hattı Türkiye çıkışından alınan doğalgaz, fiyat açısından sanayicilerimize çok önemli bir avantaj da sağlayacak. 2020 yılında ise İmişehir bölgesindeki 5 milyon metrekarelik yatırım alanının alt yapı çalışmaları, mevcut bölge ile bağlantı hatlarının yapılma çalışmaları ile 100 megavatlık güç artırımı yatırımı işlemlerini sonuçlandırıcı çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam edecek.”

 

 

Son söz:

 

İncelemelerimizi bitirirken, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli’nin son sözleri şöyle oldu: “İncelediğimiz bu ana faaliyetler yanında bölgede altyapı ve üst yapının iyileştirilme ve geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Hedefimiz, sanayicimizin OSB içindeki faaliyetlerini rahat bir ortamda, sorunsuzca yapabilmesidir. Refah ve zenginliğe ulaşmada üretimden başka yolumuz olmadığına inanarak, üretime ve üreticiye verilen değeri arttırarak, işlerini kolaylaştırarak yolumuza devam edeceğiz.”

EOSB-GENEL--(1)

 

Faydalı bilgiler:

 

  • EOSB, Türkiye’nin en büyük ikinci organize sanayi bölgesidir.

  • EOSB, 2019 yılında 204 milyon TL’lik bütçe ile yatırımlarını gerçekleştirmeye devam ediyor.

  •  2018 yılında 46 milyon TL’lik yatırım yapan EOSB’nin şu anda sürdürmekte olduğu en büyük proje, inceleme yazısında da okuduğunuz gibi İmişehir’deki 1’inci Gelişim Bölgesi.

  • Mevcut OSB’de 17 buçuk milyon metrekarelik alan, sanayicilere tahsis edilmiş durumda.

  • Yine mevcut OSB’de 640 parsel mevcut olup, 514 firma bölgede faaliyet göstermekte ve bu firmalarda 42 bin kişi çalışmaktadır. Dahası, EOSB’nin 1 miyar dolar ihracat hacmi vardır.

  • Ayrıca Türkiye’de ilk olarak EOSB’de kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgesi de, geliştirilerek faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

İmişehir-(2)

 

Sözlük:

 

CMM: Bir koordinat ölçme makinesi. Nesnenin yüzeyindeki ayrı noktaları algılayarak, fiziksel nesnelerin geometrisini ölçen bir cihaz.

 

CNC: Tezgah üzerine monte edilmiş bilgisayar aracılığıyla programlama yapılarak otomatik işlem yapan bir sistemdir. CNC makinelerine, Torna veya Freze olarak örnek verilebilir. CNC’nin amacı ise insan gücünü arka plana atarak, işi makinelere devretmek ve seri imalatın yolunu açmaktır. Şöyle ki; torna tezgahında operatörün 1 saatte işlediği ve birkaç adet imal edebildiği parçaları, CNC tezgahları sayesinde dakikalar içinde onlarca, hatta yüzlerce adet imal edebiliriz.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Doğa Sever 18 Kasım 2019 17:47

Birde ; Eskişehir OSB'yi (söz verildiği gibi)limana bağlayabilsek!

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi