Eskişehir Bu İşin Üstesinden Gelebilir !

Eskişehir bir havacılık kentidir. Hatta Türkiye’de havacılık sanayi ile ilgili üretimlerin bile neredeyse tamamı Eskişehir’de gerçekleştirilir.

5 Ağustos 2021 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Belki biliyoruz ama tekrar tekrar söylemekte fayda var.
 
Eskişehir bir havacılık kentidir. Hatta Türkiye’de havacılık sanayi ile ilgili üretimlerin bile neredeyse tamamı Eskişehir’de gerçekleştirilir.
 
Askeri havacılığın beşiğiyiz, ülkede ilk milli sefer bundan 88 yıl önce Eskişehir’de gerçekleşmiş.
 
Türkiye’nin gurur kaynağı pilot ve hava personeli hep Eskişehir’de yetişiyor.
 
Ama gerek resmi gerek ise özel uçuşlar konusunda maalesef boynumuz bükük kaldı.
 
Böylesi bir kentte, böylesi bir potansiyele rağmen maalesef elimizde somut bir çaba ya da  çözüm üretimi şu ana kadar gerçekleşmedi.
 
Hadi THY yüksek koltuk kapasiteli uçakları ticari olarak düşündü ve verimsiz olduğu için seferleri kaldırdı, aldık kabul ettik. Peki, daha küçük kapasiteli uçaklarla, 8-14 kişilik bir nevi Hava Taksi niteliğindeki uçuşlarla bu işi göğüsleyemez miyiz?
 
Havacılık konusunda biraz ilgili ve bilgi sahibiyim. Bu işlerin sadece 1,2 uçak almakla bitmediğini, lisans, teknik şartlar, apron, yedek parça gibi çeşitli detayları olduğunun da farkındayım. Yani maliyetler uçak almaktan daha tuzlu, daha yüksek ve ciddi bir uzmanlık mesaisi gerektiriyor.
 
Ancak bu konuda Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin varlığı beni daha iddialı, yapılacak girişimler için daha cesur hissettiriyor. Şahsen Rektör Hanımın Eskişehir’de bu tür bir girişim olursa Üniversite imkanlarıyla sonuna kadar destekleyeceğini düşünüyor ve umuyorum. Yani işin teknik, lisans, apron hatta pilotajı konusunda ciddi katkılar sunacağına ve göz korkutan maliyet ve teknik tecrübelerin minimuma indirilebileceğine eminim.
 
Ancak bu tür küçük kapsamlı bir havacılık girişimini kim yapabilir, kimin vizyonu ve imkanı bu kadar geniştir diye düşününce elimizdeki seçeneklerin epey az olduğu ortada.
 
Bu tür küçük özel uçak seferleri hem prestiji hem de zaman avantajı nedeniyle daha çok iş insanlarının işine yarayacak.
 
Yine bu tür özel uçaklarla bir yere hızlıca ulaşmanın maliyetini ancak ekonomik durumu iyi olan sanayici ve iş insanları tarafından karşılanabilecek.
 
O yüzden aklımıza gelen ilk seçenek Sanayi ve Ticareti temsil eden Oda, Bölge ve benzeri sivil inisiyatifler… Bütçe ve hacmine bakacak olursak en başa Eskişehir Organize Sanayi Bölgesini de koyabiliriz.
 
Şu ana kadar böyle bir teşebbüs oldu mu bilmiyorum. Kulağımıza hiç gelmedi.
ESTÜ’nün kapısını çalan, Rektör Tuncay Döğeroğlu’nun fikrini alan var mı, bilmiyorum.
Ama lütfen bu şehirde yeni bir ilke imza atmak isteyen, şehrin prestijine ve havacılık kimliğine katma değer sağlamak isteyen varsa bu konuda biraz mesai yapsın. Çaba harcasın. Harekete geçsin.
 
Bizlerde Eskişehir olarak heyecanlanalım, üzerimizde ki ataleti atarız diye umutlanalım, yıllar sonra bir işi başarabiliriz diye inanç tazeleyelim.
 
Çünkü bu küçük adım eminim beraberinde Eskişehir için yepyeni ufuklar ve iş bitirme cesareti getirecektir hepimize…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Saadettin 5 Ağustos 2021 12:42

Nadir Küpeli bu işin altından kalkamaz, bu işi yapsa yapsa Büyükerşen yapar. Ona da izin vermezler, desstek vermezler.

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi