Termik bahane altın şahane!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Termik bahane altın şahane!
A
a

Eskişehir Alpu İlçesi, Esence ve Uyuzhamam mahalleleri civarında özel bir firma tarafından “Altın ve Gümüş Madeni” araması yapılacak. 24 hektarlık alanı kapsayacak Altın-Gümüş Ocağı Projesine Valilik, “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı verdi. Vatandaş tedirgin!

Sütiş Eskişehir
Eskişehir özel haberi: Türkiye’nin en verimli, tarım arazilerinin başında gelen Alpu Ovası’na yapılması planlanan Kömürlü Termik Santral kamuoyu tarafından 2 yıldır tepki ile karşılanıyor.  Kentin gündemi Termik Santral ve Murat Dağı ile meşgulken Alpu Ovası içerisinde yer alan Esence ve Uyuzhamam mahalleri arasındaki 24 hektarlık alanda özel bir firma tarafından Altın ve Gümüş madeni için aramalar yapıldığı ortaya çıktı.

9 AY ÖNCE ARAMA RUHSATI ALINMIŞ
Maden firması tarafından 31 Aralık 2018 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden grup arama ruhsatı alınıyor.  Sondaj çalışmalarının tamamlandığı anlaşılan bölgede tüvenan cevherin (Maden ocağından çıkarılan ve herhangi bir zenginleştirme işlemine tabii tutulmamış cevher) tespit edildiği belirtiliyor. 

ALPUYA 12 KİLOMETRE UZAKTA
Proje alanı Eskişehir merkezine 54, Alpu ilçe merkezine ise 12 kilometre uzaklıkta. 24,82 hektarlık proje alanının 14,44 hektarlık kısmı ocak alanı, 8,43 hektarlık kısmı pasa depolama alanı ve 1,95 hektarlık kısmı şantiye alanı olarak planlandığı öğrenildi.

2 MİLYON TON ÜRETİM PLANI
Firmanın “Altın Gümüş Ocağı Proje Tanıtım Dosyası”nda sahadan yılda 2 milyon ton tüvenan altın, gümüş cevheri üretimi yapılması planlandığı, tüvenan cevherin alınabilmesi için ocak alanından yıllık 2 milyon ton pasa malzeme çıkacağı ve proje ömrünün 12 yıl olduğu açıkça belirtiliyor. Bölgede işletilebilir görünür rezerv miktarı ise 22 milyon 743 bin ton… Ayrıca ocak sahasından alınan tüvenan cevherin hiçbir işleme tabi tutulmadan kamyonlara yüklenerek alandan nakledileceği belirtiliyor.

HAZİNE VE MERA ALANI
Ayrıca ocak alanında üretim faaliyetlerine hazine arazilerinden başlanacağı ifade ediliyor. Mera vasıflı arazilerde çalışmaya geçilmeden önce mera vasıf değişikliği yapılacağı; tapulu alanlarda çalışmaya geçilmeden önce ise tapu sahibi şahıslardan muaffakatname alınacağı belirtiliyor.

AÇIK İŞLETME OLACAK
Açık işletme usulüyle çıkarılacak olan altın ve gümüş madeni sahasında patlatma işlemi uygulanacak. Firmanın “Altın Gümüş Ocağı Proje Tanıtım Dosyası’nda ayrıca “Proje alanı ve yakın civarında; "Kültür Varlıkları", "Tabiat Varlıkları", "Sit Alanı" ve "Koruma Alanı" olarak tanımlanan özel alanlar bulunmamaktadır” ibaresi dikkatlerden kaçmıyor.

ERDOĞAN KORUMA ALTINA ALDIK DEMİŞTİ
31 Mart Yerel seçimler öncesi Eskişehir’e gelerek vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Alpu, Günyüzü, Ayvalı ve İnönü ovalarını tarımsal verimi arttırmak için sit alanı olarak koruma altına aldık” açıklaması yapmış tartışmalara son noktayı koymuştu. Erdoğan’ın bu açıklamasına rağmen proje tanıtım dosyasında  “Proje alanı ve yakın civarında; "Kültür Varlıkları", "Tabiat Varlıkları", "Sit Alanı" ve "Koruma Alanı" olarak tanımlanan özel alanlar bulunmamaktadır” açıklamasında bulunması kafaları karıştırdı.

SİYANÜR KULLANILACAK MI?
Altın ve gümüş madeni aramaları yapılacak olan bölgede vatandaşların ise tedirginlikleri devam ediyor.  Çevreye etki ve zararları konusunda bir açıklama bekleyen bölge halkı soruyor: “Altın ve gümüş madeni aramalarında çevreye ve insan sağlığına büyük zarar veren siyanür kullanılacak mı?”

VALİLİK: ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR
Alpu İlçesi, Esence ve Uyuzhamam mahallelerini kapsayacak olan altın ve gümüş madeni ocağı konusunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden de 23 Temmuz tarihinde  yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi: “ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince 201802098 RUHSAT NOLU ALTIN- GÜMÜŞ OCAĞI Projesi’ne Valiliğimizce “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir.”
 

 
 
 
Kaynak : HABER: KAAN ÖZCAN
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
ömer 5 Ağustos 2019 15:56

konunun esenceyle alakası yok maden ocağı uyuzhamam mahallesi sınırları içerisinde.başka illerden gellmiş çalışanları saymazsanız çalışanların tamamı uyuzhamamlı.Tam kapasiteyle çalışmaya başlayınca çalışan sayısı artacak.Abimde orada çalışıyor.Başka illerden ve bizim mahalleden çalışanlarla birlikte 40 kişi kadar çalışan var ve iki vardiya halinde çalışıyorlar.4 bin gibi bir maaş alıyorlar.asgari ücretin 2 bin lira olduğu yerde güzel para.Doğanın tahrip edilmesine bende karşıyım umarım doğamıza zarar vermeden bu madenler çıkarılır.Bilindiği gibi bu bölgede uyuzhamam ılıcası var ve maden ocağının hemen yanında bir höyük bulunmakta.umarım bu aramalar bu alanlara da zarar verecek bir yapıda değildir.Bu kurumun bölge insanına maddi olarak çok katkısı var.

4 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi