Tarihin en büyük tutulmasına saatler kaldı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Tarihin en büyük tutulmasına saatler kaldı!
A
a

Milyonlarca kişinin merakla beklediği Güneş tutulması için geri sayım başladı. Güneş tutulması esnasında gezegenimizin uydusu Ay, Güneş’in önünde kalacak.

Sütiş Eskişehir
Güneş tutulması 21 Ağustos'ta gerçekleşecek ve sadece Kuzey Amerika'da gözlemlenebilecek. Türkiye'den de gözlenebilecek tam güneş tutulması ise 20 Nisan 2060'da gerçekleşecek. Güneş tutulması için ABD merkezli teknoloji devi Google ve NASA da harekete geçti.

Bilim insanlarının "ABD'den izlenebilen en büyük güneş tutulması" olarak nitelendirdiği gökyüzü şenliği için geri sayım başladı.


NASA'DAN AÇIKLAMA

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından 21 Ağustos’ta beklenilen güneş tutulması ile ilgili açıklama yapıldı.

NASA tarafından yapılan açıklamada, ABD’de 21 Ağustos tarihinde güneş tutulmasının net olarak izlenebileceği eyalet ve şehirlerin ismi açıklandı. ABD’nin belirli eyaletlerinden izlenecek güneş tutulmasının 2 ile 3 dakika arasında görünebileceği belirtildi.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından yapılan açıklamada, güneş tutulmasının en net şekilde görünebileceği eyaletler olarak; Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Missouri, Illinois, Tennessee, North Carolina gibi eyaletlerin yanı sıra çeşitli şehirlerden de görünebileceği duyuruldu. Bazı eyalet yöneticileri ise 18 Ağustos - 21 Ağustos tarihleri arasında üç gün halka açık park alanlarında ve ücretsiz güneş gözlükleri dağıtılacağını belirterek, şehirlerde üç gün boyunca festivaller düzenleneceğini açıkladı.

21 Ağustos’ta tam güneş tutulması yaşanacak. Güneş tutulması esnasında Ay, Güneş’in önünde kalacak. 

GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA YAŞANACAK?

Merakla beklenen Güneş tutulması, Türkiye saatiyle akşam saatlerinde (TSİ 19.00'dan sonra) yaşanacak. gerçekleşecek. Ancak belirttiğimiz gibi güneş tutulması Türkiye'den gözlemlenemeyecek.


NASA GERİ SAYIMA BAŞLADI

NASA, eclipse2017.nasa.gov sitesi üzerinden güneş tutulmasının ne zaman başlayacağına dair bir kronometreye yer verdi. TSİ 12.50 itibari ile güneş tutulmasına 6 saat 14 dakika kaldı.

MALİYETİ 700 MİLYON DOLARI BULACAK

ABD'deki güneş tutulmasının maliyeti yaklaşık 700 milyon dolar olacak.

Yapılan bir araştırmaya göre iş saatlerinde gerçekleşecek tutulma için ABD'li çalışanlar da tutulmayı izlemek için mesaisine en az 20 dakika ara verecek.

Çalışmaya göre verimlilik kaybının yaşanması ile şirketler ve ülke ekonomisin 694 milyon dolarlık üretim kaybına uğrayacak.


GÜNEŞ TUTULMASI NEREDEN İZLENEBİLECEK?

Güneş tutulmasının izlenebileceği ABD eyaletleri ise Oregon, İdaho, Montana, Wyoming, Nebraska, Kansas, Iowa, Missouri, İllinois, Tennessee, Kentucky, North Caroline, South Caroline ve Georgia olarak açıklandı.


GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DE NE ZAMAN İZLENEBİLECEK?

Türkiye'den de gözlenebilecek tam güneş tutulması 20 Nisan 2060'da gerçekleşecek.

Sadece ABD’den izlenebilecek tam tutulma, DKIST teleskopu ile de ölçümlenecek. 

ABD merkezli teknoloji devi Google, yeni Android sürümünün resmi ismini açıklamak için yılın önemli astronomik olaylarından birisi olan tam güneş tutulmasını bekliyor.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi