Süper Lig’i hakkediyorlar

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Süper Lig’i hakkediyorlar
A
a

Röportaj: Osman Cemoğlu

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
+1966-1970 yılları arasında Eskişehir Demirspor formasıyla büyük başarılara imza atan ve bu sporun Eskişehir’de sevilmesine büyük katkı veren efsane basketbolcu Orhan Calba Anadolu Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu
+ İkamet ettiği İzmir’de, fahri olarak basketbol alt yapılarında hocalık yapan Orhan Calba, “Eskişehir benim en güzel yıllarımı geçirdiğim özel bir kent. Eskişehir Basket’in maçlarını düzenli izliyorum, Süper Ligi hakediyorlar” dedi.  
 
Orhan Calba kimdir
1948 yılında Adana’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini doğduğu kent olan Adana’da tamamladı. Spora atletizmle başladı. Beden Hocasının israrıyla Basketbol’a  Karataşgücü’nde başladı. Daha sonra bu kulübün A. Demirspor’la birleşmesiyle Anadolu Kupası’nı kazanarak  A. Demirspor formasıyla 2. Ligin en başarılı oyuncusu seçildi. 1966 yılında Eskişehir’e gelerek EİTİA’da  yüksek öğrenimine başladı. Bu arada Eskişehir Demirspor’a transfer olarak 1970 yılına kadar  Demirspor’la  4 sezon şampiyonluk  yaşayarak Eskişehirli basketbolseverlerin büyük sevgisini kazandı. Genç Milli Takımın da formasını başarıyla giyen Calba, daha sonra Adana Demirspor’a dönerek, bu kulüple 3 sezon Basketbol 1. Lig’de (Süper Lig) başarıyla forma giydi. 1980’li yılların başında aktif basketbol hayatına son vererek antrenörlüğe başldı. Bir dönem TBL Süper Lig’de oynayan Adana Güney Sanayi ve Adana Çuko Birlik Takımlarını başarıyla çalıştırdı. Federasyonca da tescil edilen, resmi bir maçta yaptığı 161 sayı rekoru bugüne kadar kırılamadı.
 
“Beton zeminde oynadık”
Halen İzmir Foça’da yaşayan  Orhan Calba, Eskişehir benim ikinci şehrim. Demirspor formasıyla yaşadığım 4 sezon ve 4 şampiyonluğu asla unutamam diyerek  şöyle devam etti. Yıllar önce Eskişehir’de önemli bir basketbol potansiyeli vardı. Maçlarımızı Demiryollarına ait beton zeminli salonda oynardık. Özellikle Havagücü ve Bentspor’la oynadığımız maçlar büyük çekişme içinde geçerdi. O yıllarda Eskişehirspor Türk futbolunda devrim niteliğinde başarılara imza atınca Basketbol Eskişehir’de yavaş yavaş ihmal edilmeye başladı. Ne mutlu ki, Eskişehirliler o yılların Basketbol heyecanının çok  daha büyüğünü şimdi yaşıyorlar.
 
“Heyecanla Takip ediyorum”
Nesine. Com Eskişehir Basket’in bütün maçlarını ESTV’den takip ettiğini belirten Calba şöyle devam etti; Eskişehirlilerin futboldan sonra basket takımlarını da sahiplenmeleri son derece güzel bir durum. Öncellikle başkan ve yöneticileri kutlamak istiyorum. Gerçekten bu işe inanmışlar ve çok iyi bir takım kurmuşlar. İki Amerikalı Marshall ve Duncan takıma büyük katkı veriyor. Evren Büker saha içinde takımı çok iyi yönetiyor, son derece başarılı bir oyuncu. Yalnız hoca,  Cemal Nalga’dan yeterince istifade etmiyor. Bence Cemal’e daha çok şans vermeli. Dolu tribünler önünde mutlu sona ulaşacaklarına yürekten inanıyorum.


orhan calba


“Endüstriyel basketbol”     
Basketbolun son yıllarda ülkemizde de hızla geliştiğine ve futboldan sonra ilgi duyulan ikinci spor olduğunan değinen Calba; “Son yıllarda endüstriyel futbol diye bir kavram çıktı. Futbol dünyasında büyük paraların döndüğünü bu tanımdan çok iyi anlıyoruz.   Takımlar sırtlarını büyük kuruluşlara, büyük holdinglere dayamak zorunda kaldı. Bu durum sadece futbola değil, basketbola da sirayet etti. Yani artık endüstriyel sözcüğünü basketbol içinde rahatlıkla kullanabiliriz. Televizyonlar basketbol maçlarını yayınlamak için adeta yarış içine girdiler. 1. Lig  maçlarını yerel kanallar Süper Lig,  Final Four, Euro Lig maçlarını ulusal kanallar naklen yayınlıyor ve  büyük ilgi görüyor. İşte bunlar basketbolunda artık endüstriyel hale geldiğini açıkça gösteriyor
 
“Taşıma suyla değirmen dönmez”
Bütün sporlarda rakamlar giderek büyük boyutlara ulaşıyor.  Altyapılar artık hayati önem taşıyan kurumlar haline geldi. Unutmayalım taşıma suyla değirmen dönmez. Ayakta durabilmek ve rekabet edebilmek için  altyapıların önemini çok iyi kavramalıyız. Altyapılara harcanan paralar karşılıksız kalmaz. Mutlaka 4-5 yıl içinde  meyvelerini verir. Eğer altyapılardan  netice alınmak isteniyorsa  buralar istihdam kapısı olarak görülmemeli. Gerçekten uzman nitelikli ve tecrübeli isimler burada göreve getirilmeli. Ben İzmir’de hâlâ fahri olarak altyapılarda büyük bir şevkle hocalık yapıyorum. Geleceğin basketbolcularını yetiştirmek ve ülke basketboluna katkı verebilmek için deneyimlerimi küçük basketbolculara aktarmak bana büyük mutluluk veriyor. 
 
Rekoru hâlâ kırılmadı
Basketbol yaşamının en başarılı yıllarını Eskişehir ve Adana Demirspor’da geçiren Orhan Calba’nın bu güne kadar kırılamayan bir de rekoru var.  Onu da kısaca kendi ağzından dinleyelim; “ 1971-1972 sezonunda  179- 54  sona eren Adana Demirspor- Milli Mensucat maçında tek başıma 161 sayı yaptım. Maçın hakemleri bunu tescil ederek Federasyona gönderdiler. Bu rekorla hem gurur duyuyorum hem de kırılamadığı için üzülyorum...”
 
Arkadaşlık ve forma aşkı
Efsane basketbolcu sözlerini çok eski yıllara vurgu yaparak noktaladı; “ 60’lı yıllarda tesisler bakımsız ve zeminleri çok kötüydü. Avrupa top ve malzeme bulmak mümkün değildi. Bırakın transfer ücretini, kulübün yaşaması için bütün oyuncuların babası aidat ödeyerek katkıda bulunurdu.  Forma, şort, ayakabı gibi ihtiyaçlarımızı kendimiz karşılardık. Tamamen amatör bir ruh hakimdi. Arkadaşlık, dayanışma, forma ve kulüp aşkı daima ön plandaydı. Çok çalışırdık. Her antrenmandan  sonra potaya en az 250-300 şut atardım. Bizim başarılarımız böyle geldi. Şimdiki sporcular çok şanslı. Her imkana sahipler. Onların çok çok daha başarılı olması gerekir...”
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi