Son dakika: Deniz Baykal hayatını kaybetti

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Son dakika: Deniz Baykal hayatını kaybetti
A
a

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal hayatını kaybetti.

Sütiş Eskişehir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın vefat ettiğini bildirdi. Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından “Genel Başkanımız, Türkiye ve Cumhuriyet Halk Partimizin sevdalısı, Antalya milletvekilimiz, kıymetli büyüğümüz Sayın Deniz Baykal'ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Bize mücadelelerle dolu bir hayat öyküsünü miras bıraktı. Milletimizin başı sağ olsun” mesajını paylaştı.
 

DENİZ BAYKAL KİMDİR?

Deniz Baykal, 20 Temmuz 1938’de Antalya’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamladı. ABD Colombia ve Berkeley Üniversitelerinde iki yıl süreyle doktora sonrası çalışmalarına devam etti. Siyasal Bilgiler Fakültesinde siyaset bilimi doçenti olarak öğretim üyeliği görevinde bulundu.

İlk defa 1973 Türkiye genel seçimlerinde meclise giren Baykal, 37. Hükümet’te Maliye Bakanı ve Bülent Ecevit’in kuruduğu 42. Hükümet’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak yer aldı. 12 Eylül Darbesi’den sonra Cumhuriyet Halk Partisi kapatılınca 1987 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP)’den milletvekili olarak seçildi.

1992 yılında tekrar kurulan CHP’nin genel başkanı seçildi. Baykal’ın genel başkanlığını yaptığı CHP, Tansu Çiller’in genel başkanlığını yaptığı Doğru Yol Partisi ile 1995 Türkiye genel seçimlerinin ardından koalisyon hükümeti kurdu. 1995–1996 yılları arasında Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. 1999 Türkiye genel seçimlerinde partisi CHP yüzde 10’luk seçim barajını geçemeyince istifa etti. Eylül 2000 tarihinde tekrar CHP genel başkanı seçildi ve 2002 Türkiye genel seçimlerinde partisi ana muhalefet oldu. 2010 yılında genel başkanlıktan istifa etti.

 Baykal, meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla 2015 Türkiye genel seçimleri’nden sonra bir süre Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak görev yaptı. Haziran-Temmuz 2015 TBMM Başkanlığı seçimi’nde CHP meclis başkanı adayı oldu fakat Adalet ve Kalkınma Partisi meclis başkanı adayı İsmet Yılmaz’a yenildi. Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri’nden sonra meclisteki en yaşlı milletvekili olduğu için 17 Kasım 2015’te bir süre TBMM Meclis başkanı olarak görev yaptı. TBMM Meclis başkanlığı görevine Baykal yerine 22 Kasım 2015 tarihinde Meclis başkanı olarak seçilen AK Parti milletvekili İsmail Kahraman geçti.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
veli karabulut 11 Şubat 2023 13:36

ALLAH RAHMET EYLEYE

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi